Reviews Travel

Het Spoorwegmuseum in Utrecht

Het was al weer een tijdje geleden dat we met elkaar op stap zijn geweest, dus wat was ik blij dat ik voor het blog het Spoorwegmuseum in Utrecht mocht bezoeken. Ons laatste bezoek was trouwens ook al heel lang geleden. Toen ik nog zwanger was van Thomas, gingen we nog een laatste weekendje met z’n tweetjes weg. En ook als volwassene is het Spoorwegmuseum ontzettend leuk. Het was wel extra bijzonder om deze keer het museum met kinderen te bezoeken.

Het Spoorwegmuseum is niet om de hoek natuurlijk, dus we gingen op tijd weg. En eerlijk, het was super te zien hoe soepel alles ging. Vaak is het weggaan lastig, drie kinderen en twee volwassenen die op tijd staan, voor iets wat ze altijd een beetje spannend vinden kan met gewone mensen al lastig zijn, laat staan met een paar hooggevoelige personen. Geweldige start dus. We hadden ze nog niet verteld waar ze naar toe zouden gaan, dat was wel grappig. Toen de rit lang genoeg had geduurd, liet ik ze op de bordjes letten om uit te vinden wat het uitje was. Ze hadden het pas door toen ze het stationsgebouw zagen.

Het Spoorwegmuseum in Utrecht

Het grote voordeel van het Spoorwegmuseum in Utrecht is dat er ontzettend veel te zien en te doen is, voor jong en oud! Dat begint al wanneer je aankomt. Wat een waanzinnig mooi oud stationsgebouw met prachtige details. Sla je na de kaartverkoop meteen rechtsaf kom je in een groot breed gangpad.

 entree spoorwegmuseum utrecht ticketverkoop

Op de wand staat een prachtige quote en in de koffers is echt van alles te zien in de vorm van verschillende filmpjes waarbij mooie verhalen worden uitgebeeld in beeld geprojecteerd op decors van stilstaande minitatuur bouwwerkjes. De kinderen bleven vol verwondering kijken. Prachtig.

stationsgang met bagagerek spoorwegmuseum

Elynn en ik moesten even naar het toilet, dat was wel een dingetje. Ze vond het maar een beetje gek zo op deze ouderwetse wc’s. Zo schattig. Ik kan daar zo van genieten. Moet je je voorstellen hoe het er vroeger aan toe ging en hoe de wereld er toen uitzag. Wanneer je de dan de Koninklijke wachtruimte bewonderd, waan je je helemaal in het verleden. Prachtig.

 

koninklijke wachtruimte spoorwegmuseum

Salonrijtuigen van onze vorsten

Je waant je af en toe in een hele andere wereld, want wanneer je buiten komt sta je op een perron met wederom prachtige details en onder anderen oude treinen en dierenwagons én drie koninklijke salonrijtuigen.

ouderwets perron spoorwegmuseumHet koningshuis gebruikte de trein om staatsbezoeken af te leggen, op vakantie te gaan of contact te maken met onderdanen. Eerst in gewone eerste klas rijtuigen, maar al snel in hun eigen treinen. In de salonrijtuigen wordt je met geluidsfragmenten van het treinpersoneel meegenomen naar het verleden. Rondkijken terwijl je luistert, je steekt er echt wel wat van op en het maakt het verhaal een stuk levendiger. Mooi hoe je fantasie daarmee extra getriggerd wordt.

Interactieve wand over het verleden

Wanneer je het perron afgelopen hebt steek je over naar de rest van het museum. Waar je oversteekt is ook de plek waar het station zich bevindt, wanneer je met de trein bij het Spoorwegmuseum aankomt. De rest van het museum moet je je eigenlijk voorstellen als een grote loods met treinen op perrons, een restaurant en attracties. Er is zoveel te zien! Bizar!

museum in een museum spoorwegmuseum

Eigenlijk weet ik gewoon niet waar ik moet beginnen. Dus ik vertel maar hoe wij door het museum gegaan zijn vanaf daar. We gingen eerst dit trapje op en kwamen toen in een ruimte met heel, heel, heel veel verleden. De wand in deze ruimte is interactief, zo gaaf.

interactieve wand spoorwegmuseum Utrecht

Ik denk dat we Thomas hier verder de hele dag hadden kunnen laten, om alles te lezen en te leren over de Spoorwegen ten tijde van de oorlog. Op het scherm las je namelijk alles over de items die je op de wand ziet. Het scherm kun je voor de hele kast langs bewegen, zodat je echt over elk stukje iets te weten komt.

Lunchen in het Spoorwegmuseum

Inmiddels werd het langzamerhand lunchtijd, dus gingen we naar het restaurant. Wat ik fijn vond is dat er voor de volwassenen, maar ook voor de kindjes veel en gezonde keuzes waren.

Vaak valt het lunchen met z’n vijven ter plaatse best duur uit, maar ook dat was hier eigenlijk netjes! Thomas, René en ik hadden een groot broodje, drinken (waaronder twee keer een verse jus d’orange) en een yoghurtje. Elynn en Finn namen een pakketje met twee kleine belegde bolletjes, drinken en ook een yoghurt. Al met al waren we €35,- kwijt.

Met de lift naar de tijd van de Stoomtrein

Meteen na de lunch gingen we verder met onze ontdekkingstocht. We gingen met de lift naar de tijd van de Stoomtrein.

lift spoorwegmuseum uitvinding stoomtrein

De Arend is de eerste stoomlocomotief in Nederland en via een audiotoer word je meegenomen in dit mooi stuk geschiedenis. Via een mijnschacht stap je vroeg in de 19e eeuw en kom je uit op het rijk versierde perron van station Eenhonderd Roe.

station Eenhonderd Roe

Helaas konden we de Arend niet bewonderen, die was niet in het Spoorwegmuseum, maar voor onderhoud elders. Er stonden wel een aantal wagons en de rest plus het verhaal was zo indrukwekkend vormgegeven dat dit ook voldoende was.

Trainspotting

Nadat we weer boven waren bewonderden we samen alle verschillende treinen die er in het museum te vinden zijn en hun verhalen.

Waaronder de Longmoor, vernoemd naar het legerdepot van het Engels spoorwegcorps: de Longmoor Military Railway Corps.Wat een bijzonder indrukwekkend exemplaar met een mooi verhaal!

Trainspotting longmoor stationsmuseum Utrecht

Met Finn voor de wielen, zie je pas echt hoe bizar groot ze zijn! Toch vind ik het stiekem wel jammer dat in diezelfde ruimte niet alle miniatuurbanen van De Grote Kleine Treinencompetitie standaard uitgestald staan.

Op een klein stationnetje

Eindelijk gingen we naar buiten, naar het treintje waar Finn en Elynn zo graag in wilden rijden. Volgens mij zijn ze er wel vijf keer in geweest. Als het niet meer is.

kinder treintje spoorwegmuseum

Het is ook te schattig, een spoorbaantje, met een open trein waarin kinderen tot 12 jaar een ritje kunnen maken. Thomas en René gingen samen in de Vuurproef, Elynn en Finn bleven rondjes rennen vanuit de trein naar het begin van de rij om vervolgens weer in te stappen! Gelukkig is het museum met kinderen in elke leeftijd leuk, want ook voor Thomas was er een toffe attractie.

De Vuurproef in het Spoorwegmuseum Utrecht

Toen René met Thomas weer buiten kwam, wilde ik natuurlijk ook wel erg graag in de Vuurproef, want deze spectaculaire, prijswinnende, attractie neemt je mee op reis door twee eeuwen historie.

de vuurproef spoorwegmuseum

In eerste instantie ben ik er een paar keer uitgelopen. Andere mensen vroegen wat er allemaal gebeurt in verband met hun kinderen en of ze er wel of niet in gingen. Ik word graag verrast en gelukkig kon ik uiteindelijk naar binnen, zonder al te veel te weten.

Bij binnenkomst kies je een kleur en een plek met een cijfer. Binnen houd je kleur en cijfer aan. Hierna kom je in een ruimte waar je toegesproken wordt door Rutger Hauer die met zijn stem en uiterlijk dé persoon is om dit te doen. Hij neemt je mee op reis in de spoorweggeschiedenis.

de vuurproef rutger hauerOok vertelt hij dat je een rondleiding krijgt in de opslag van het museum, om nog meer te leren, maar niets blijkt minder waar. Je gaat een rit maken en je kleur bepaalt je trein en je cijfer bepaalt waar je zit.  Ik wil niets spoilen, maar wat was het een fantastisch! En sidenote: de Vuurproef is niet voor niets voor iedereen die zich 12 jaar of ouder voelt.

Stalen Monsters

Stalen Monsters is een attractie voor kinderen vanaf vier jaar, maar toch namen we Finn en Elynn niet mee. Het is in het donker waar Finn nogal bang voor is en met harde geluiden waar Elynn erg gevoelig voor is. Gelukkig wilde Thomas 2x 😉 en konden Finn en Elynn intussen heerlijk kleuren!

keluren bij stalen monsters

Stalen Monsters gaat over de mensen en beroepsgroepen die het reizen per spoor mogelijk maakten en maken. In een karretje ga je langs hun leven en hun bezigheden en kom je oog in oog te staan met echte Stalen Monsters, de kolossale, zware stoomlocomotieven. Als laatste bekeken we nog het “Schuurtje van Vader” en de miniaturen.

Bij het winkeltje mochten ze alle drie nog iets uitzoeken en toen was het al weer tijd om naar huis te gaan, want er stond nog een bezoekje aan het restaurant met de gouden bogen gepland als afsluiting van deze geweldig dag!

❥ De kinderen keken hun ogen uit en ook wij hebben ons ontzettend vermaakt. Nog meer dan de eerste keer, want de reacties van de kinderen zijn goud waard en het is geweldig om door hun ogen naar de wereld te kijken!

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.