Home LIFESTYLE Het verbeteren van je leefstijl; dit is hoe je het aanpakt

Het verbeteren van je leefstijl; dit is hoe je het aanpakt

by Gastauteur
Het verbeteren van je leefstijl; dit is hoe je het aanpakt

Wanneer december nadert proberen mensen massaal hun leefstijl te verbeteren. Het behalen van je doelen gaat niet om het plotseling omgooien van je hele leven en tijdelijk naar de resultaten toe te werken: je moet andere gewoontes aanleren. Gewoontes die ervoor zorgen dat jouw doelen makkelijker te behalen zijn. In deze blog gaan we dit onderwerp nog iets verder uitdiepen en geven we je bruikbare tips om een gezondere leefstijl aan te gaan. 

Diagnosticeren, accepteren, aanpakken en loslaten. Als je deze blog leest, wil je waarschijnlijk iets veranderen aan je leven. Hoewel veel mensen denken dat een ongezonde leefstijl slechts met gewicht te maken heeft, is niks minder waar. Een leefstijl gaat over de totale breedte van jouw gezondheid: het soort eten dat je consumeert, de mate waarin je beweegt, de hygiëne van je omgeving en andere factoren. Misschien heb je gewoontes die ongezond zijn.

Het verbeteren van je leefstijl; dit is hoe je het aanpakt

Wanneer je merkt dat je leefstijl steeds ongezonder wordt, is het allereerst belangrijk om dat te erkennen. Wanneer je dat hebt gedaan moet je accepteren dat je een verandering niet kunt realiseren in de koers van een nacht. Als je te snel, te veel dingen wil, gaat dit je proces gegarandeerd in de weg staan.

Stel kleine doelen voor jezelf op

Veel mensen kunnen zich er wel in herkennen: ze stellen doelen voor zichzelf op, maar weten deze doelen niet te behalen. Dat komt waarschijnlijk doordat ze te veel in een te korte periode willen bereiken. Doordat de doelen zo groot zijn, wordt het moeilijker om ze te bereiken. We willen je aanraden om met de dag te leren leven.

Zie het krijgen van een gezondere leefstijl meer als een strategie: het overkoepelende doel is je langetermijnstrategie en het behalen van je dagelijkse doelen behoren tot de kortetermijnstrategie. Schrijf de overkoepelende doelen wel op, maar hecht er op dit moment nog niet te veel waarde aan.

verbeteren van je leefstijl

Schrijf elke ochtend jouw dagelijkse doelen op, zorg dat ze bijdragen aan het behalen van het overkoepelende doel. Wil je bijvoorbeeld meer water drinken? Stel dan als dagelijks doel dat je bij het dekken van de tafel ook drink glazen neerzet om dit doel te stimuleren. Blik in de avond terug op jouw doelen en reflecteer kort op de dag. Het kost je slechts 2 minuten.

Maak er een leefstijl van

Wanneer je weet waar je valkuilen liggen en je een lange- en kortetermijnstrategie hebt opgesteld, is het tijd om het te gaan implementeren in je leefstijl.

Ga bijvoorbeeld werken met een beloningssysteem. Heb je altijd een mooie bestekset gewild? Trakteer jezelf erop zodra je een bijvoorbeeld gezondheidsstreak van dertig dagen hebt. Daarnaast zijn er nog een hele hoop dingen die ervoor kunnen zorgen dat je in elk geval je dagelijkse doelen behaald. Plan bijvoorbeeld een reflectietijd in. Vind je dit moeilijk? Doe beroep je op multitask-skills en reflecteer tijdens het tandenpoetsen.

❥ Wees lief voor jezelf. Onthoud dat het gemiddeld 66 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Je kunt het!

 

Photo by Brittney Weng & Gabrielle Henderson on Unsplash

Reacties

reacties

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.