Hoe laat je je konijn lekker veel spelen?
Lifestyle

Hoe laat je je konijn lekker veel spelen?

Konijnen zijn, net als knaagdieren, dol op activiteit en spelen. Dit is namelijk leuk tijdverdrijf! Je moet het als baasje wel mogelijk maken voor je konijn om te spelen, want hier moet maar net de ruimte en het speelgoed voor zijn. Kun je wel wat tips gebruiken? Lees dan gauw verder.

Groot konijnenhok

Om te spelen, moet er allereerst genoeg bewegingsruimte zijn. Dit vergroot namelijk de kans dat je konijn lekker actief in de weer gaat. Kies daarom voor een groot konijnenhok, of je konijn nu binnen of buiten leeft. In zo’n hok kan je konijn goed rondlopen en verkennen. Je kunt het hok deels als een soort ‘parcours’ inrichten. Maak er holletjes, tunneltjes en gangetjes! In het hooi kan het konijn tevens spelen. Zet ook speelgoed voor konijnen neer in het hok, waar we het hieronder verder over hebben.

Verschillende plekjes

Als het konijn steevast in hetzelfde hok zit, is er na verloop van tijd weinig nieuws en spannends meer aan deze locatie.

Verschillende plekjes

Prikkel je konijn juist door hem op verschillende plekjes rond te laten lopen en te laten snuffelen. Dit zorgt ook voor speels gedrag! Binnenshuis kun je je konijn regelmatig loslaten, zeker als je zelf in de buurt blijft. Zo is zijn leefwereld veel groter.

Een buitenkonijn kun je niet zomaar loslaten in de tuin, want er is een grote kans op ontsnapping. Wat wel kan? Zet je konijn in een konijnenren! Zo’n ren is er los te vinden, of inclusief hok. Beide opties zijn geschikt.

Speeltjes voor een konijn

Wanneer het konijn steevast in hetzelfde hok zit, is er na verloop van tijd weinig nieuws en spannends meer aan deze locatie.

In het wild zijn konijnen veel tijd kwijt aan het zoeken naar eten. Maar een huisdierkonijn hoeft zijn tijd hier niet aan te besteden: het eten en drinken staat immers voor hem klaar. Daarom is het extra belangrijk om speelmogelijkheden te verzorgen, zodat je konijn zich niet verveelt.

Er is speciaal speelgoed voor konijnen te vinden! Dit kun je in het hok plaatsen, of erbuiten. Denk aan een speelmat, speelboom, wip of zelfs een doolhof voor konijnen. Konijnen houden ook van karton, dus een kartonnen doos of eierendoos kan er ook prima mee door als speelgoed. Hier kun je bijvoorbeeld een gangenstelsel van maken voor je konijn: gebruik je creativiteit.

Voedsel verstoppen

Het klinkt misschien gek of zielig om eten voor je konijn te verstoppen. Toch kun je dit eens proberen, want het is een leuk spelletje.

Maak er een ontdekkingstocht van om het voer te vinden! Verstop het op verschillende plekjes, waar je konijn niet direct bij kan komen. Je konijn wordt nieuwsgierig en gaat erop af. Een voederbal is trouwens ook een idee, waar het konijn niet direct al het eten tegelijkertijd uit kan krijgen. Het konijn is zo lekker in beweging én kraakt zijn hersenen.

Samen spelen

Samen spelen is natuurlijk leuker dan alleen spelen! Jij kunt met je konijn spelen, met konijnspeelgoed erbij. En je kunt sommige konijnen zelfs trucjes leren: probeer dat eens uit. Maar het is nog leuker voor je konijn om een tweede konijn te hebben. Konijnen zijn sociale dieren en gaan goed met elkaar om!

❥ Laat ze natuurlijk wel even aan elkaar wennen. Maar het kunnen samen echt maatjes worden, wat voor een lang en gelukkig konijnenleven zorgt.

 

Photo’s by Erik-Jan Leusink || Jennifer Chen on Unsplash 

 

 

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.