Home ETEN | KEUKEN Kokos citroen cupcakes zonder boter

Kokos citroen cupcakes zonder boter

by Marjo
Kokos citroen cupcakes [ zonder boter ] met zonnebloemolie

Elynn heeft nu al besloten dat dit is wat ze meeneemt voor het kerstfeest op school. Zo lekker vond ze deze kokos citroen cupcakes. Vroeger deed ik het veel vaker, dat samen bakken en ik vind het zo geweldig leuk. Meestal kan ik me niet voorstellen dat de kinderen het gezellig vinden om met mij in de keuken te staan. Ik ben best een strenge lerares en ben niet altijd even aardig, als ze niet goed luisteren. Elynn stelde me gelukkig gerust: “Daar leer ik alleen maar van”. Lekker wijf!

Het recept voor de kokos citroen cupcakes zonder boter kwam tevoorschijn na wat Googlen, wat speuren door de keuken en wat creatief toveren met aantallen en voorraad voorhanden. Probleem één was, dat we voor mijn standaard cupcake recept boter of margarine nodig hebben. Dát was er niet. Er was wel zonnebloemolie. Check. Dikke prima. Ineens viel mijn oog op de crème fraîche die op moest. Daar konden we vast wel iets mee qua luchtig en romig. Zo gezegd, zo gedaan.

Kokos citroen cupcakes zonder boter met zonnebloemolie

In de kruidenla lag nog een zakje kokosrasp en ik had nog ergens kokos essence. Bakpoeder heb ik altijd op voorraad, voor je weet maar nooit. Citroensap staat altijd in de koelkast en ik had bedacht dat dit in combinatie met de crème fraîche voor extra frisheid zou zorgen. Wat er precies in deze lege beslagkom zat?

Kokos citroen cupcake beslag

Ingrediënten kokos citroen cupcakes

Voor 12 stuks

Droog
200 gram bloem
220 gram suiker
eetlepel bakpoeder
2 eetlepels kokosrasp
snufje zout

Nat
60 gram crème fraîche
110 ml. halfvolle melk
4 eetlepels zonnebloemolie
1 ei
2 dopjes kokosessence
scheut citroensap

& verder
twee mengkommen
mixer
cupcake cups
cupcake blik
ijslepel/juslepel

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 180 graden. De natte en droge ingrediënten staan niet voor niets apart vermeld en dit is ook de reden dat je twee mengkommen nodig hebt. Begin met het zeven van de bloem en het bakpoeder boven de ene mengkom. Voeg daarna de andere droge ingrediënten toe en roer dit (met een vork) door elkaar.

Kokos citroen cupcake beslag zonder boter

Doe in een een andere kom de natte ingrediënten en mix dit door elkaar. Elynn heeft best een tijdje gemixt op de laagste stand, om zo het ei zo luchtig mogelijk te krijgen. Hierna mix je de droge ingrediënten er op de laagste stand voorzichtig doorheen. Is het goed gemengd, dan zet je de mixer op de hoogste stand en mixt het beslag zo een seconde of 15.

Verdeel met de ijs- of juslepel het cupcake beslag over de cupcake vormpjes in het bakblik. Hoe voller de vormpjes, hoe hoger het “toefje”.  Zet het bakblik midden in de oven en zet de wekker op 25 minuten.

kokos citroen

Wanneer de cupcakes klaar zijn, haal ze dan meteen uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster. Als we ze weer gaan maken voeg ik meer citroensap van verse citroenen én wat rasp toe, voor net dat tikje meer zuur en fris!

cupcakes zonder boter

Ons meisje wilde graag cupcakes met slagroom en spikkels en dat hebben we toevallig ook bijna altijd wel in huis! Wat een gelukje. Voor de volgende keer heb ik voor haar zeemeermin sprinkles meegenomen. Die vond ik heel toevallig bij de Action!

Heel veel plezier met het bakken van de cupcakes en nog meer plezier van het smullen!

 

 

 

 

Reacties

reacties

Gerelateerd

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.