Home WONEN Meer daglicht in huis met een lichtkoepel

Meer daglicht in huis met een lichtkoepel

by Marjo
Meer daglicht in huis

Ben jij ook op zoek naar meer natuurlijk licht in huis? Wij wel. Onze zolder is vanwege de komst van onze derde zowel slaapkamer als werkplek geworden. Ideaal, maar het lukt ons niet om er genoeg daglicht te krijgen om er prettig te werken. Voor thuiswerken is het fijn om niet alleen maar kunstlicht te hebben, natuurlijk daglicht in je woning is prettiger. Zorgen voor meer daglicht in huis met een lichtkoepel is een makkelijke oplossing voor dit probleem. Je kunt lichtkoepels eenvoudig online bestellen. Je zorgt hiermee niet alleen voor meer gratis daglicht, maar ook voor verkoeling in de zomer en een extra vluchtweg. 

Op dit moment zit ik in verband met een thuiswerkende man door het coronavirus in de kamer te werken, dat gaat lekker. Gewoon bij de achtertafel, met daglicht van zowel links door de openslaande deuren, als rechts door het keukenraam. Heerlijk met de zon in mijn rug, lekker warm. De werkplek boven, waar mijn huis ICT-er nu werkt en dat nog wel een tijdje blijft doen, is het minder. De thuiswerkplek zit in de hoek met de rug naar het raam. We hebben een dakraam in het zolderdak, maar daar komt weinig licht door. We twijfelen tussen een nieuw groot dakraam, dakkapel of het plaatsen van een lichtkoepel. 

Meer daglicht in huis met een lichtkoepel

Soms lijkt het alsof iedereen de termen lichtkoepel, dakraam en dakkapel lukraak door elkaar gebruikt. Het zijn alle drie manieren om daglicht via het dak naar binnen te krijgen. Maar wat is nou het verschil tussen de drie mogelijkheden voor meer licht in huis, behalve prijs, materiaal en montage?

Meer daglicht in huis met een lichtkoepel

Bij een kapel ga je letterlijk de ruimte in. Een dakkapel wordt geplaatst in een schuin dak en zorgt behalve voor meer daglicht in je woning, ook voor een uitbreiding van de ruimte. Kies je voor een lichtkoepel wordt er een gat in je plat of schuin dak gemaakt. De koepel vult dit gat op. Een dakkapel bestaat uit meerdere ramen, een koepel en een raam doorgaans uit één stuk. 

Bij een lichtkoepel kan het licht zich makkelijk door de ruimte verspreiden, door de schuine opstaande rand. Een lichtkoepel is meestal gemaakt van kunststof en is bol, in tegenstelling tot een dakraam en een dakkapel. Toch zijn er tegenwoordig ook andere varianten verkrijgbaar. De vlakke lichtkoepels hebben dezelfde opstaande rand, maar hebben een strakke vormgeving en er wordt gebruik gemaakt van glas. 

Voordelen van een lichtkoepel

De voordelen van een lichtkoepel zijn dus in het kort: meer licht en sfeer in je woning. Daarbij creëer je optisch meer ruimte en is een lichtkoepel voordelig en duurzaam. Je verbruikt minder elektriciteit met meer daglicht. Wist je dat een lichtkoepel voor zo’n 40% meer lichtinval zorgt in vergelijking met een raam met dezelfde grootte.

Ook zorgt een lichtkoepel voor een sterke geluidswering en een goede isolatie. Met een ventilatieraam met bediening kun je de lichtkoepel ook een ventilerende werking geven. Voor ons is het ook fijn om die extra vluchtroute te hebben. Je gaat er niet vanuit dat er iets gebeurt, maar met drie kinderen op de verdieping onder ons en wij die op zolder slapen is het prettig om de woning ook via het dak te kunnen verlaten. 

Wat daglicht voor je doet

Er zijn verschillende redenen om meer daglicht in huis te willen. Daglicht doet veel voor je wat kunstlicht niet kan. Behalve dat het praktisch is en kostenbesparend qua energie (duurzaam dus) is daglicht onmisbaar voor je.

voordelen daglichtHet belang van daglicht wordt nog vaak onderschat, maar die winterdip bestaat niet voor niets. Dagen worden korter en het de zon is minder aanwezig. De belangrijkste eigenschappen van daglicht zijn: het functioneren van je biologische klok én het ondersteunen van de aanmaak van vitamine D door het lichaam.

Aangezien we als mens grotendeels binnen verblijven, moet je er dus voor zorgen dat het daglicht naar jou toekomt. Elektrisch licht kan deze eigenschappen van daglicht niet vervangen. Hoe meer daglicht je hebt gehad op een dag, hoe beter je nachtrust zal zijn. Daglicht bevordert dus de kwaliteit van je leven. Uitgerust wakker worden doet wonderen voor je humeur immers.  Moeten je kinderen nog wel meewerken ;). 

Wist jij dat daglicht zo belangrijk voor je is? Komt er genoeg daglicht binnen in jouw woning of is er nog verbetering mogelijk? Is meer daglicht in huis met een lichtkoepel voor jou een optie?

 


Photo window by Bryony Elena | Photo daylight by Han Lahandoe

Reacties

reacties

Gerelateerd

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.