Home INSPIRATIE Niet met ze en niet zonder ze

Niet met ze en niet zonder ze

by Marjo
Je kunt niet met ze en niet zonder ze

Broers en zussen; “a blessing and a curse”. Je kunt niet met ze en niet zonder ze. In de meeste situaties dan. Helaas moet je soms wel. Bij ons is het heel herkenbaar. Mijn moeder zei wel eens; “Jullie gunnen elkaar het licht in de ogen niet”. En zo was het soms ook. Als puntje bij paaltje kwam niet hoor. Maar er waren momenten dat ik haar wel wat kon doen. Je kent elkaar natuurlijk zo goed, dat je ook precies weet hoe je elkaar moet triggeren.

Ik kan ook niet zonder haar. Vind het fijn om dingen met haar te overleggen. Helaas kan ik niet zo bij haar aanwippen, maar als we elkaar zien is het goed. Ook dan is er wel eens vuur, maar gelukkig komt dat, omdat we alles tegen elkaar durven zeggen. Het kom er alleen niet altijd even tactisch uit. Dat je elkaar in de haren kunt vliegen, betekent dat ze er nog zijn. Het bekent ook dat je elkaar iets doet. Anders zou het je niet interesseren. Zou alles wat hij of zij deed je koud laten. Het is ook een stukje kindertijd wat niet verloren gaat. ” Weet je nog?”. We delen dezelfde herinneringen aan thuis. Aan Sinterklaas en de D van delen. De mooie momenten en de moeilijke momenten.

Je kunt niet met ze en niet zonder ze

We waren samen getuige van mijn moeder. Ook hebben we dezelfde herinneringen aan de oppasmiddagen bij oma (en opa). Samen maken we nieuwe herinneringen. We waren tegelijk zwanger. Zij van haar eerste, ik van mijn tweede, er zit twee maanden tussen. Onze jongsten schelen niet veel. Zo fijn om dat samen te delen. Ondanks dat we ontzettend verschillend zijn, delen we heel veel. Soms is er maar één liedje nodig om mooie gebeurtenissen uit jullie kindertijd boven te halen. Samen met mijn moeder hebben we dezelfde tatoeage. Ik vraag me wel af of ik haar genoeg laat weten wat ze voor me betekent. Een zus is bijzonder. Ze staat voor je klaar, begrijpt je als geen ander en met haar kun je nog steeds giechelen zoals vroeger.

Zus in het zonnetje

Op 30 september is het Nationale Broer en Zus-dag. Deze dag is in het leven geroepen door Chiel Beelen. Dit ter nagedachtenis aan zijn zus Saskia, die hij verloor. Hierdoor kwam het besef dat je dingen moet uitspreken voor het te laat is.  Vooral hoe belangrijk iemand voor je is, vooral tegen je broer(s) of zus(sen).  Op je uitvaart kan het immers niet meer. Nationale Broer en Zus Dag is hét moment om je zus of zusje in het zonnetje te zetten en te bedanken voor haar steun, haar begrip en haar onverwoestbare goede humeur. Behalve dan wellicht ’s morgens vroeg, voordat ze haar koffie heeft gehad.

Je kunt niet met ze en niet zonder ze

Of je nu vlak bij elkaar woont of elkaar juist bijna nooit ziet, een zussenband is en blijft iets heel bijzonders. Je kent elkaar door en door, en deelt niet alleen je familiegeschiedenis en je genen, maar ook je leven tot nu toe. Voor mijn Zus(je), een boekje over ons is bedoeld om al die mooie herinneringen vast te leggen en je zus te laten weten hoeveel ze voor je betekent. Even niet bezig zijn met de dagelijkse dingen, maar stilstaan bij wat jullie relatie zo bijzonder maakt. De gekke dingen die jullie deden, de slappe lach, de eindeloze zomers – herinneringen die je niet vaak genoeg kunt ophalen!

Broers zijn superhelden

“De enige die mijn zusje mag slaan, dat ben ik”. Dat idee. Bij jongens is alles veel lichamelijker, stoerder. Als er tussen Thomas en Elynn iets is, dan is hij sneller degene die een schop of sla beweging maakt, die ook af en toe per ongeluk expres raak is. Komt het er op aan, dan is hij er wel voor haar. Nu Elynn graag alleen naar school wil en en naar huis, zegt hij af en toe tegen me: “Ik let wel op haar hoor mam”, met een blik van verstandhouding. Hij reageert soms nog eerder op Finn dan ik. Ik wacht soms even af, wil Finn zelf dingen laten ontdekken en zelf laten ontdekken dat iets niet mag. Thomas heeft het dan al weggepakt of Finn er bij weg gezet.

Ook het boekje Voor mijn Broer(tje) vul jezelf met grappige anekdotes. Bijvoorbeeld het kattenkwaad dat jullie samen uithaalden, de muziek die jullie luisterden, de stoere dingen die jij niet durfde maar hij wel, en de grootse toekomstplannen die jullie vroeger maakten. De boekjes zijn dus een lieve, originele maar vooral persoonlijke manier om de onvergetelijke momenten die jullie samen deelden en de gevoelens van toen en nu te delen.

W I N N E N

Je kunt niet met ze en niet zonder ze

Wil je graag kans maken op een exemplaar van ‘Voor mijn broer(tje)‘ of ‘Voor mijn zus(je)‘, zodat je op een mooie manier kunt laten zien wat hij of zij voor je betekent? Laat dan hieronder een reactie achter. Deze winactie waarbij ik van elk van de boekjes één weggeef aan twee verschillende winnaars, loopt ook via mijn Instagram– en Facebookpagina. Alle acties geven een winkans in de verloting. Hoe vaker je naam voorkomt, hoe meer kans om te winnen dus!

❥ Laat jij broer(s) en/of zus(en) 30 september 2018 ook extra weten wat ze voor je betekenen? Ik zou het echt superleuk vinden om onder #NBZD op Twitter of Instagram leuke broers en zussen foto’s van jullie te zien! Tag me anders even!

 Om de boekjes te kunnen verzenden, zal ik vragen om je adres & deze doorgeven aan het PR-bureau, wanneer je meedoet, ga je hiermee akkoord. Over de uitkomst wordt niet gecorrespondeerd. De winactie loopt tot 15 september 2018.

Reacties

reacties

Gerelateerd

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.