Ochtendstress voorkomen
Inspiratie Ouderschap

Ochtendstress voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt helemaal voor discussies met en driftbuien van kinderen! Op het blog van Fleur (mamasliefste.nl) las hoe zij en haar kinderen ochtendstress voorkomen. Ik deelde het bericht op mijn Facebookpagina om eens te peilen hoe anderen daarover denken en of zij zo de ochtendstress voorkomen zien zitten.

De meningen waren verdeeld. De een zag er een gouden tip voor de toekomst in, anderen deelden mijn zorg voor de hygiëne (zweten, ongelukjes en het wassen ’s ochtends wat niet lukt).

Om te ontkomen aan de eeuwige discussies voor het naar school gaan, laat zij haar kinderen slapen in de kleren van de volgende dag. Zoals ik op Facebook al aangaf zou dit niet mijn eerste keus zijn. ‘Choose your battles’ is absoluut mijn motto, maar er zijn ook battles die ‘de moeite waard zijn’, omdat ze uiteindelijk resultaat hebben.Ik beloofde ook mijn manier van ochtendstress voorkomen met jullie te delen. Ik doe ook maar wat, maar mijn manier werkt met mijn kinderen en ze leerden daarbij dat we met basisafspraken werken thuis. Iets met respect ook. En dat dit ook nog iets oplevert.

Ochtendstress voorkomen

Laat ik heel duidelijk (en een tikje politiek correct) vooropstellen dat elke moeder moet doen wat zij het beste voor haar kind(eren) vindt mits er geen gevaar of geweld aan te pas komt. Toch vind ik de hygiene in dit geval wel een dingetje. Daarom doen wij het volgende: ik leg hun kleren de avond van te voren klaar, met Elynn meestal samen bij het naar bed gaan. Ik fris ze ’s morgens op en zij doen het aan. Dan mogen ze aangekleed en al naar beneden. Eenmaal beneden is het eerste dat ze moeten doen, hun schoenen aantrekken. Doordat dit de afspraak is én in de ochtendroutine mee gaat, hoef ik het niet tig keer te vragen.

Hebben ze dat gedaan, dan mogen ze zelf kiezen wat ze doen terwijl ik het ontbijt klaar maak. Daar ga ik qua zelfredzaamheid dan even weer het schip in, want ik smeer hun brood. Praktisch, want op tijd komen en effectieve leertijd is een groot goed op school (en terecht). Zelf kiezen is ook zelf kiezen. Televisie, tablet, lezen, kleuren, het mag allemaal. Op dinsdag mogen ze ontbijten voor de televisie, dus dat is de dag dat ze daar vaak voor gaan. De rest van de dagen, is het meestal kleuren waar ze voor kiezen, we eten hier dan ook aan tafel.

Helderheid en structuur

De regels zijn dus helder en zorgen voor structuur en helpen bij ons zo ochtendstress voorkomen. En ze gaan lekker fris naar school! En eerlijk gezegd, het gaat (bijna) elke morgen goed. Heel soms wil Pollewop toch liever iets anders aan. In principe ga ik daar niet in mee, maar leggen we dat vast klaar voor de vólgende dag.

Muppet vergeet zijn schoenen nog wel eens, maar één keer vragen wat hij vergeten is, is voldoende. Zelfs Finn gaat in principe opgefrist en in zijn kleding wat ik voor die dag heb klaargelegd mee. Niet in de pyjama of kleertjes waarin hij sliep.

Zou jij je kinderen in hun kleren voor de volgende dag laten slapen? Heb jij ook soortgelijke basis afspraken met jouw kinderen? Wat is bij jullie thuis de ‘gulden regel’ 


Afbeelding wakker worden via Shutterstock

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

1 Reactie

  1. Lotte zegt:

    Hmm… Nee! Niet slapen in de kleren die dezelfde dag aan moeten. Ik wil ook graag opgefriste kindjes naar het kdv en naar school brengen. Daarnaast lijkt het me niet erg comfortabel slapen voor ze. Hier ook ’s Avonds de kleding klaarleggen (tot nu toe vinden ze alles eigenlijk wel best). Mijn ritueel begint bij 5 minuten voor het daadwerkelijke uit bed komen, dat ik mijn oudste wakker maak met de mededeling dat hij zo op moet staan. Doe ik dat , meestal niets aan de hand. Doe ik dat niet, grote kans op tegenstribbelen Daarna opfrissen, aankleden en naar beneden. Daar heb ik de avond van te voren de tafel al gedekt, dus beleg e.d. erbij en ontbijten maar. Daarna tanden poetsen, schoenen en jassen aan en gaaaaan. Eerst naar het kdv, dan door naar school. En daarna ben ik zelf aan de beurt… Op naar t werk! Beetje routine in de ochtend is wel nodig hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.