Home TAGS | CHALLENGES Oma TAG – Oma Sientje style

Oma TAG – Oma Sientje style

by Marjo

Oma TAG - Oma Sientje style

Vandaag lees je deel twee in de Oma TAG serie. Zoals ik in deel één van deze Oma TAG serie al aangaf hebben mijn kinderen drie opa’s en twee oma’s en die wilde ik eens op mijn blog aan het woord laten. Over mij, over zichzelf en over opvoeden. Vandaag lees je de Oma TAG – Oma Sientje style. Oma Sientje heet eigenlijk Sineke. Oma Sientje haar oma, heette ook oma Sientje, dus als soort ere-titel heet mijn moeder voor de kinderen oma Sientje. 

Oma Sientje is mijn moeder, de liefste en leukste. Als oma is ze heel anders, ook lief en leuk, begrijp me niet verkeerd hoor. Alleen wel anders. Mijn kinderen hoeft ze natuurlijk ook niet op te voeden. 

Natuurlijk wil ik graag dat zij ze begeleidt en dat ze normen en waarden die wij belangrijk vinden, ook als zij bij ze is waarborgt. Toch is het anders als oma. Dat moet ook hoor. Wat ik vroeger moest als kind, dat mogen de mijne. Wat ik niet mocht, mogen zij soms wel. Gewoon, omdat ze bij oma zijn.

Hoe reageerde je toen je hoorde dat ik zwanger was?

T: Door het dolle heen, ik heb meegeholpen aan de totstandkoming en dat maakt het zo bijzonder. Dat heeft me een fijn gevoel gegeven, dat jullie me dat moment toevertrouwden. Oh, en we wisten het meteen hè, wat een moment daar bij Parkzicht. Ik zag je en wist het….

E: Thomas kent een nieuw woordje: ‘Mama heeft een baby in de buik’. We hadden het al even weer over het ziekenhuis gehad. Ik wilde ook niet steeds vragen natuurlijk. En ineens was het wonder gebeurt. Zoooooooo vreselijk blij. Maar ook voor jullie. Nu wist eerst echt even niemand anders dan jullie dat er een kindje bij zou komen.

Wat was het eerste dat je dacht en deed toen je hoorde dat je kleinkind geboren was?

T: Volgens mij gillen: “YESSSSS alles goed ???? Wat is het en hoe heet hij ???” Bij het antwoord van René kwam mijn bijzondere droom uit…

E: De geboorte van Elynn heb ik meegemaakt met Thomas in mijn armen, op zijn bedje. Ook weer zo’n enorm speciaal…zo blij dat alles goed was en na Thomas kon ik haar meteen bewonderen.

Ben je veranderd nu je oma  bent?

Ja ik denk het wel. Ik relativeer meer, laat meer “gebeuren” zonder er steeds invloed op te willen hebben. Nog dankbaarder en een warmer hart..

Wat vind je het lastigst aan oma  zijn?

In het begin, het loslaten. Ik wilde alles mee maken en overal bij zijn. Maar dat kan niet. Het is zo wennen, omdat je bij je dochters er wel altijd bij was. En…het weg willen nemen van eventuele zorgen voor je eigen kind.

Pas je wel eens op?

Ja gelukkig wel. Ik wilde dat ook graag, als de mogelijkheid er zou zijn. En die is er. Ik geniet er ten volle van. Me steeds bewuster van hoe snel alles gaat.

Wat doe je anders qua opvoeding in vergelijking met je eigen dochter?

Als je bedoelt mijn opvoeding toen en nu, dan ben ik nu rustiger. Neem meer de tijd. en dat kan nu ook. Als je zelf kinderen hebt, ben je druk met werk, huishouden en op tijd staan. Heel veel. Dat vind ik zo knap aan jou, jij neemt meer de tijd dan ik deed. Gelukkig heb jij René die ook erg veel doet. Die had ik niet…

Wat voor soort oma zou je willen zijn ? 

De oma die ik nu ben. En als ze ouder zijn, dat ze toch bij durven komen met vragen en met me praten over wat hun bezig houdt. Daar zou ik graag erg lang bij betrokken willen zijn. Dat ze later binnen komen wippen met vriendjes en vriendinnetjes omdat het gezellig is. En als ze groot zijn, samen een borrel drinken !!!

Wat vind je het leukst om samen met je kleinkind te doen?

T: Met Thomas heb ik al een aantal dingen alleen gedaan, zoals naar Wonderwereld en de Kinderboerdria in Winschoten. Ik vind het heerlijk om naar hem te kijken als hij vol fantasie met Lego bezig is, of aan het tekenen. Oplossingen bedenkt om met zijn lego kinderen van de glijbaan te kunnen. Geweldig, worstjes draaien van gehakt. Stoeien..

E: Ook zoveel, ik geniet vreselijk als ze alleen bij me is. We puzzelen veel samen, of luisteren naar liedjes op mijn tablet en zingen mee. Samen de boodschappen doen en heerlijk kletsen in de auto. Voorlezen en mens erger je niet junior spelen. Ze wint steevast iedere keer !!! Tutten als ik me opmaak. “Mag ik ook mooie oogjes oma ???”  “Maar schat, die heb je al “ zeg ik dan. Even beetje smeren en ze is weer tevree De kushandjes als ik wegga van school..

Is de relatie met je dochter veranderd nu je oma bent geworden?

Je zou zeggen, dat kan bijna niet anders. Maar toch heb ik dat gevoel niet echt. Je bent een prachtige volwassen vrouw geworden. Ik ben trots op je. We kunnen praten samen, elkaar heel goed, niet begrijpen en daar ook weer om kunnen lachen. Dat was al zo en is nog zo. Vind jij onze band erg veranderd?

M: Ja, ik vind hem wel veranderd. Ik vind het wel moeilijk om dingen te zeggen die je anders doet als ik als ik ten opzichte van de kinderen en ik niet helemaal weet of ik dat oké vind bijvoorbeeld. Daar liepen we zonder de kinderen natuurlijk niet tegen aan. Ik begrijp sinds ik zelf moeder ben, wel nog beter waarom je dingen deed zoals je ze deed, of waarom je dingen voelde zoals je ze voelde.

Waar kijk je naar uit?

Ik kijk er naar uit, om heel oud te worden en nog heel lang van de kinderen te kunnen genieten. Van ons prachtige gezin. Dat de kinderen blijven komen en jullie ook. Dat jullie weten dat de deur altijd open staat en er altijd een vangnet is voor jullie allemaal.

Wat zou je je dochter willen meegeven qua opvoedtips?

Die heb ik niet. Het is nu zo anders dan in mijn tijd. Niet te vergelijken.  Wat ik je heb meegegeven doe je al. Wees eerlijk, ook tegen een kind. Geef toe als jij fout zit. Je bent ook maar een mens. Je mag best een huilen, een moeder is ook maar een mens. Maak voor je kind duidelijk dat alles bespreekbaar is. Hoe moeilijk ook. Soms hoor ik je iets zeggen, dat ik denk; dat heb je van mij Ik vind dat je het super doet !!!! En ben trots.

Wat zou je Thomas graag willen meegeven en vertellen?

Dat hij er mag zijn, dat er maar één Thomas is en ik erg blij ben met hem. Dat vertel ik hem ook vaak. Je mag laten zien en horen dat je er bent. Ook als hij groot is. Maar wel met respect en normen en waarden. Wat ik hem graag zou vertellen, is over de familie. Waar hij vandaan komt. Zijn voorouders. Ik weet best veel. Mijn opa en oma vertelden me namelijk erg veel. Ik vond het ook  leuk om te horen en te weten.

Wat zou je Elynn graag willen meegeven en vertellen?

Hetzelfde als aan Thomas. Niet zoveel anders. In ieder geval dat ze als meisje beslist niet minder is als een man. Dat ze haar mannetje best kan staan. En dat ze niet afhankelijk moet worden, zodat ze zelf haar keuze’s kan maken in het leven. Ook haar zou ik willen vertellen waar ze vandaan komt. Van mijn kant. En dat ik/wij ook voor hun een vangnet zijn. Wat er ook gebeurt, zolang ik leef staan die kinderen niet alleen !!!

Beetje irritant dat je gelijk hebt wat betreft het ‘jezelf horen praten’. Heel vaak denk ik inderdaad ook: ‘ik hoor mijn moeder praten’. Soms ook wel de dingen die ik als kind juist niet wilde horen namelijk, dat is best confronterend soms. Gelukkig weet ik juist doordat ik zelf moeder ben, veel beter ‘waar jij vandaan komt’, wat ik weer een hele leuke ervaring vind. Het is bijzonder om mijn moeder oma te zien zijn, kan daar echt van genieten. Ook de reactie van de kinderen op jullie: heerlijk!

Reacties

reacties

Gerelateerd

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.