Foute opmerkingen tijdens de zwangerschap
Ouderschap Persoonlijke verhalen

Opmerkingen tijdens de zwangerschap

Een tijdje terug zat ik even heerlijk te kletsen met twee collega’s over zwanger zijn. Eentje nog niet zo lang geleden bevallen, de ander ook zwanger. Zo fijn om samen te delen. ‘Heb jij dat nou ook?’ En toen kwamen ook de foute opmerkingen tijdens de zwangerschap voorbij.

Bizar wat we zo allemaal naar ons hoofd geslingerd kregen. En dan waren dat ook nog niet eens de ergste. Ik voelde een blog opkomen. Er zijn nog twee collega’s zwanger en twee van mijn gastbloggers hebben ook ervaring, dus ik stuurde een oproepje rond. Die avond tagde Martine me op Facebook. Een artikel gedeeld en geschreven door Elise Joanne ‘Dat zeg je toch niet tegen een zwangere‘. Ik was een beetje verdrietig:

Foute opmerkingen tijdens de zwangerschap
Dus dat vertelde ik mijn man & op dat moment dacht ik het om. Ik lees het artikel niet en schrijf mijn eigen verhaal en die van mijn collega’s. Hopelijk herkenbaarheid  voor de zwangeren en een les met een knipoog voor de vragenstellers  op twee blogs! Dus vandaag lees je hier welke foute opmerkingen tijdens de zwangerschap je dus niet moet maken. Met een kleine knipoog.

Opmerkingen tijdens de zwangerschap

Hororverhalen

Nou, tijdens mijn bevalling: ben ik van voor tot achter uitgescheurd / had de baby de navelstreng om haar nek / ben ik met de ambulance afgevoerd / heb ik dertig liter bloed verloren  / is de nicht van de zus van de broer van mijn buurvrouw voor de dood weggehaald *doorhalen wat niet van toepassing is

Wat mij heel erg opviel, merkte een collega op,  is dat vanaf het moment dat je hebt meegedeeld dat je zwanger bent je ook gelijk ongevraagd van iedereen verhalen over  horrorbevallingen en -zwangerschappen te horen krijgt. Is het niet van hunzelf dan wel van mensen die ze kennen. Als je nog moet bevallen van je eerste kindje en je dus nog geen idee hebt wat je te wachten staat zit je daar niet op te wachten. Ook bij het zwanger zijn van nummer twee en drie is dit niet een picknick hoor, kan ik er uit ervaring aan toe voegen.

Je buik is nooit goed

Jemig, houd je buik eens een beetje in vs. je ziet het nog niet echt he??

Opmerkingen over de omvang van je buik (groot/klein voor het aantal weken dat je zwanger bent), kunnen je best onzeker maken. En alsof je daar invloed op hebt! Wanneer je ontploft ben, dan weet je wel dat je buik dik is en daar steeds weer dezelfde opmerking over krijgen is niet altijd oké voor je zwangerschapshumeur. Iets met hormonen en een kort lontje. Je buik inhouden is trouwens volledig kansloos mocht je dat niet weten. Wat je hebt dat zie je, of zie je niet. Het ligt er wel aan aan wie de opmerking maakt en hoe je je voelt, maar ik had af en toe wel het gevoel dat ik me daarover moest verantwoorden”, voegde mijn collega toe.

Weet je zeker dat het er eentje is?

‘De verloskundige zag er eigenlijk vier, maar dát nieuws wilden we nog even voor ons zelf houden, we moesten er ook een beetje aan wennen zie je. Helemaal omdat we er al twee hebben. Ach, ik wilde altijd al een elftal, nu zijn we halverwege’. Nee, mensen, het is er echt maar eentje! Of we krijgen een totale Henny Huisman surprise bij de bevalling, dát kan natuurlijk ook…

Goh, jouw buik hangt best laag

‘Klopt joh, goed gezien, ik dacht zo hoog zit hij vast in de weg, op deze manier kan ik zo lang mogelijk mijn eigen veters strikken en dat had zo mijn prioriteit’.

Wat het wordt en wat je eet

En voel je ook wat het wordt??

Zeker, deze schopt zo hard dat het vast een jongetje zal zijn, denk je niet? Een echte voetballert, top! Of; ‘het voelt steeds alsof ze rondjes draait in mijn buik, nu al een kleine ballerina dus. Het is vast een meisje’

Heb je nu ook heel veel zin in augurken??

Niet aan te slepen! Met slagroom bij voorkeur. Potten vol werken wij zwangere vrouwen weg. Ik begrijp hem nog wel, die cravings zijn natuurlijk ook best interessant, maar daar kun je ook gewoon naar vragen; ‘is er ook iets waar je nu heel veel zin in hebt?’, klinkt al heel anders dan de eeuwige augurken immers.

Opmerkingen over 2e zwangerschap

Zo snel al, dan wil je vast en zeker ook een groot gezin en volgen er nog veel meer kinderen.

Je weet nooit welk verhaal er achter een zwangerschap zit, ook niet wanneer de volgende zich snel aandient. Het is niet erg dat je dingen vraagt, maar denk er gewoon even om hoe je het vraagt. Jouw aannames, zeggen ook iets over je (waarde) oordeel en een zwangere vrouw zit niet altijd even lekker in haar vel. Hier mag je best rekening mee houden.

Was dit een geplande zwangerschap?

Eigenlijk gaat dat je geen donder aan! Misschien was het inderdaad wel niet gepland en zorgt het voor veel zorgen en stress. De zwanger ziet misschien van alles op zich af komen. Don’t rub it in! Ook als het wel gepland is, wat maakt het uit, wat voegt die informatie voor jou toe?

Hopelijk red je het straks allemaal met 2 kinderen

Ja, dat hoop ik ook, ach en anders geven we er eentje weg, wanneer het wel teveel wordt. Grappig is dat je geen keuze hebt toch. Je moet het redden of je vraagt hulp als het even niet gaat. Je hoeft het niet alleen te doen. Daarnaast, waarom zou je het niet redden? Zijn alle vrouwen met twee kinderen ineens instabiel en trekken ze het allemaal niet meer? Misschien is de moeder er zelf best onzeker over hoe ze het allemaal moet doen met twee kinderen, haar sociale leven, haar huishouden én haar werk.

Ben je er ooit helemaal klaar voor

Ben je alweer klaar voor de slapeloze nachten?

Alsof je daar ooit klaar voor kunt zijn. Het voordeel bij ons is dat er (sinds Thomas) soms wel en soms niet doorgeslapen wordt. Er moet vaak wel eentje plassen, of er droomt eentje en heeft troost nodig. Ik ben blij dat ze niet al te veel bij ons in bed liggen. Want hoe schattig en knus ook, zelf rustig slapen is er toch minder bij.

Zo dat lucht lekker op, mijn zwangerschapshormonen werden een stuk rustiger van het schrijven van dit artikel en ook voor de andere zwangeren luchtte het even lekker op. Fijn om even je ergernissen en irritaties de wereld in te gooien. Heb jij nog aanvullingen, kom maar op, gooi het lekker van je af!

♥MJ


Afbeelding zwangere vrouw met augurk via Shutterstock

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

2 Reacties

 1. Ja verschrikkelijk! Vooral ‘weet je zeker dat het er eentje is?’ Serieus, waarom? Ik kan me daar postnataal opnieuw aan ergeren haha! Ooit zelf ook een blog over geschreven met mijn tien grootste irritaties, geloof dat ze voor bijna elke zwangere herkenbaar zijn.
  Merel onlangs geplaatst…Alle ballen in de lucht: hoe regelen we alles hier thuis?My Profile

 2. Heel herkenbaar al die opmerkingen
  Vooral bij de 3e kreeg ik er veel
  Van die opmerkingen als zo jij gaat t druk krijgen!!
  Super irritant zeg dan niks!
  MamaIssues onlangs geplaatst…10 x waarom ik bloggen leuk vindMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.