Zoveel als ik van koken houd, houd ik ook van kookboeken, documentaires en kookprogramma’s. Eén van mijn favorieten is Anthony Bourdain. Ik was benieuwd waar je naar toe moet gaan als je net zo van food wilt genieten als Anthony en vroeg dat aan Skyscanner. Zij wierpen een blik op Bourdains lekkere top 10 bestemmingen voor foodies en kwamen met de volgende tips! Verwarm jezelf deze winter met heerlijk eten en reis smakelijk!
Tv-presentator, celebrity chef en schrijver Anthony Bourdain vloog de hele wereld over en reisde al etende van bowls met street food in Vietnam naar tafels vol tapas in Spanje. Anthony Bourdain (1956 -2018) was nu eenmaal de ultieme internationale foodie. Hij liet de unieke smaken van elke keuken zien, naast de cultuur en geschiedenis die de landen die stuk voor stuk hun unieke smaken geven.
10 topbestemmingen voor foodies volgens Anthony Bourdain:
1. Thailand
2. Vietnam
3. Tokyo, Japan
4. Beiroet, Libanon
5. Laos
6. Lyon, Frankrijk
7. Nicaragua
8. Spanje
9. Tanger, Marokko
10. Mozambique
1. Thailand
Er is een goede reden dat je in alle grote steden op de wereld Thaise restaurants vindt. De onmiskenbare geur van curry en perfectie van pad thai zijn nu eenmaal van een klasse apart. Anthony Bourdain ontdekte Thailands uitbundige fruit-, groenten- en rijk met vlees gevulde markten. Plekken waar ze alle ingrediënten verkopen voor het authentieke Thaise eten waarvoor je linea recta naar Bangkok vliegt. Van sappig varkensvlees in Bangkoks Chinatown, verse kokkels tot gefrituurde garnalen.
2. Vietnam
Thailands goedkope en overheerlijke street food kan alleen van de troon worden gestoten door Vietnam. Pho, bun cha en banh mi zijn de bekendste gerechten. De keuze voor lekkere gerechten zijn uiteindelijk net zo eindeloos als het ontelbare aantal rijstvelden dat je tijdens je Vietnam-reis ziet. Lees over Anthony Bourdain in Vietnam en ga op foodavontuur in het machtige land. En doe net zoals hij: ‘High risk, high reward’, dus: durf, probeer en proef en misschien ontdek je wel je eeuwige liefde voor stekelvarkensvlees.
3. Tokyo, Japan
Sushi. Ramen. Soba noedels. Japans dynamische hoofdstad gaat voor keurig, clean en oh zo lekker eten. Voor Anthony Bourdain was Tokyo een van de absolute top spots tussen zijn favoriete food cities in de wereld. En weet dit: je hebt niet echt genoten van sashimi totdat je het vanaf een ronddraaiende ‘bagageband’ hebt gegeten, ook wel bekend als ‘conveyor belt’ of ‘rotation sushi’.
4. Beiroet, Libanon
Ben je verrast dat de hoofdstad van Libanon in dit lijstje staat? Goed. Om te beginnen betekent Beiroet sowieso een aangename verrassing als je ernaartoe reist en de cultuur, mensen en het eten leert kennen. De traditionele kruiden koop je op de Souk al-Ahad Sunday Market.
Seafood restaurants aan de kust gevolgd door shisha en het puike nachtleven behoorden tot Bourdains aanraders. En wat betreft het eten: citroensap, olijfolie en groenten gedrenkt in knoflook zijn vaste prik in de keuken die Mediterrane- en Arabische invloeden kent. Boek een vliegticket Beiroet voor de lekkerste hummus en fattoush ooit en blijf een paar nachten om het bruisende uitgaanscircuit onveilig te maken.
5. Laos
Thais en Vietnamees eten zijn misschien bekender, maar Laos verdient ook zeker een plekje in de lijst van Bourdains favoriete foodie bestemmingen. De gerechten van Laos kennen als grote gemene deler: plakrijst, groenten uit de jungle en verse vis uit de imposante Mekong rivier die als een levensader door het land meandert. Padaek, een traditionele vissaus uit Laos, trakteert je op een onderscheidende, overheerlijke smaak die je nog lang zal heugen en doet herinneren aan dit bijzondere stukje Azië.
6. Lyon, Frankrijk
Lyon noemt zichzelf ook wel de ‘food capital of the world’. Het culinaire erfgoed is groot, maar draait om veel meer dan alleen de bekende crêpes en escargots (slakken). In Lyon is alles net iets verfijnder en de cuisine wordt naar een steeds hoger niveau getild, ook in de traditionele bouchons (restaurants). Bourdain noemde zijn eetervaringen hier (vooral met de wereldberoemde chef Daniel Bocuse) een van de grootste van zijn leven. Er kan ook niet veel misgaan als je je weet te omringen met foie gras (als je ervan houdt en het eten ervan ethisch verantwoord vindt), truffels en crème.
7. Nicaragua
Nicaragua is een geweldig intrigerend land in Centraal-Amerika. Het ligt net ten zuiden van de Mexicaanse tacogrens, maar heeft een heel eigen keuken.
Nicaraguaans eten verrast om de Creoolse flair waardoor het vele tikkeltjes anders is dan in omringende landen. Gallo Pinto, gebakken rijst met rode bonen, uien, zoete pepers en knoflook staat dagelijks bij de locals op tafel. Bourdain sprong ook op de bres voor de typische ‘hole-in-the-wall’ restaurants waar je de beste nacatamales eet, gestoomde pannenkoekjes verpakt in bananenbladeren met vlees en groenten.
8. Spanje
Naar Spanje ga je voor de Spaanse tapas. Onder andere. Anthony Bourdain was lyrisch over de Spaanse keuken en sprak er over in superlatieven. De diversiteit van het Spaanse eten betekent eindeloos veel tapas proeven en op iedere hoek van de straat verrassende gerechten en snacks. Gezouten vlees, de alom aanwezige paella, verse vis en de lekkerste tapas en pintxos zorgen ervoor dat Spanje hoge ogen blijft gooien als het om food gaat.
9. Tanger, Marokko
Breng een uur door op een kruidenmarkt in Marokko en je weet direct dat Marokkanen de onbetwiste food-smaakmakers zijn. Traditionele Marokkaanse tajines zie je overal in het land. Kikkererwten, couscous en in kruiden gemarineerd vlees staan steevast op het menu in combinatie met zoete muntthee. Check vooral de Food lovers guide to…Marrakech. Goedkope vluchten naar Marokko zijn zo gevonden, dus boek snel vliegtickets Tanger of Marrakech.
10. Mozambique
Het eten in Mozambique smaakt naar… Portugal. Niet zo gek als je weet dat het Afrikaanse land pas in 1975 onafhankelijk werd van het Europese land nadat het 477 jaar lang een Portugese kolonie was. Kip piri-piri en Portugees brood waren Bourdains favorieten in Mozambique. Naast andere culinaire verrassingen zoals het seafood stoofpotje Matata. Dit gestoofde gerecht wordt gemaakt met kokkels in pindasaus. Samen met het gebruik van rijst, maïs en vers seafood (gigantische rivierkreeften) zorgde dat ervoor dat dit Bourdains favoriete Afrikaanse land was.
❥ Naar welke topbestemming uit dit rijtje zou jij het liefst afreizen? Ik zou gaan voor één van de Aziatische bestemmingen, omdat ik ontzettend graag Oosters eet.
Afbeelding Anthony Bourdain door stock_photo_world | restaurant Mozambique door Tonis Valing | Vietnam door vhpicstock | Nicaragua door Wei Seah | Souk El Ahad – Beirut door Krystel