In de keuken

Witlof salade met oude kaas

Zodra ik koolhydraat beperkt eet, switch ik het liefst naar salades. De ene keer met vlees, soms een salade met falafel en soms alleen groente en fruit salades. Helemaal zomers zijn salades heerlijk, maar met de juiste ingrediënten eet je ze natuurlijk ook in de winter salades lekker weg! Deze witlof salade met de oude kaas en rozijnen deelde ik al kort in mijn stories op Instagram ter inspiratie, vind ik leuk om te doen, maar een uitgeschreven recept volgt nét iets makkelijker.

Net als veel mensen vond ik witlof pas lekker toen ik ouder werd. Bitter is een smaak die kinderen echt moeten leren eten. Daarom doe ik eigenlijk nooit moeilijk. Twee verschillende gerechten koken vind ik geen probleem en ik houd met iedereen zo veel mogelijk rekening. Wanneer het KHA weer strenger gaat voor mij, kook ik hoe dan ook twee maaltijden. Soms eet iemand met me mee, meestal eet ik alleen. Toen ik klaar was met eten snoepte Elynn nog van de restjes, bleek ook zij het, ondanks de witlof, heerlijk te vinden. Ook de dressing met mosterd, honing en yoghurt!

Witlof salade met oude kaas en rozijnen

De salade is op zich niet veel werk. Wil je de eitjes niet te warm op de salade, moet je die in ieder geval op tijd koken. De rest heb ik er een beetje op gevoel ingedaan. De oude kaas had ik met blokjes opgelost. De blokjes heb ik in stukjes gesneden. Dikke prima!

witlofsalade, honing yoghurt dressingVoor de rest vind ik het handig om de ingrediënten eerst te verzamelen en dan de dressing te maken. Je hebt het volgende nodig:

Salade van witlof, rozijnen en kaas

Een salade is [in ieder geval bij mij] een hoopje bij elkaar gegooide ingrediënten die je husselt met een dressing.  Voor deze salade van witlof, rozijnen en kaas, heb je ook niet heel veel meer nodig. Als bijgerecht voor 2 personen en hoofdgerecht voor 1 persoon: 

 • twee stronkjes witlof
 • een flinke hand rozijnen
 • 2 sompig gekookte eitjes
 • 4 blokjes oude kaas 
 • 5 kleine augurkjes
 • een handje bieslook 

Snijd het kontje van de witlof, verwijder de buitenste bladeren en snijd de harde kern eruit, tenzij je dit hele bittere erg lekker vindt natuurlijk. Snijd daarna de witlof naar wens klein of in reepjes.

Het ei kun je naar wens in partjes of kleine stukjes snijden, hetzelfde geldt voor de augurkjes [waar ik eerst even de kontjes van afhaal]. Mijn stukjes ei zien er zo raar uit, omdat ik ze horizontaal en verticaal door de eiersnijder heb gehaald. Volgende keer snijd ik weer netjes. Ook de blokjes oude kaas, snijd je in vier kleinere blokjes. Hussel alle ingrediënten door elkaar, en knip de bieslook erover. 

bieslook oude kaas witlof saladeHet maakt niet uit of je eerst de dressing maakt of eerst de salade. Wanneer de salade klaar is, doe je de dressing erover, husselen en klaar. Je kunt de witlof salade meteen serveren. 

Honing yoghurt dressing met kerrie

De foodprocessor op de achtergrond heb je niet nodig, wel een kommetje en een eetlepel. Verder de volgende ingrediënten:

 • citroensap [1 eetlepel]
 • honing [1 eetlepel]
 • halvolle fritessaus [1 eetlepel]
 • yoghurt [1 eetlepel]
 • naar smaak: peper, zout, paprikapoeder, kerrie en zout

 specerijen dressing witlofsaladeDoe de natte ingrediënten in een kommetje, voeg de kruiden toe en roeren! Tadaaa: honing mosterd yoghurt dressing.  Ik serveerde er een heerlijk in kruiden gebakken stukjes kipfilet bij. Eet je met koolhydraten zijn aardappelkroketjes of Pommes Parisienne een aanrader! De schaal is trouwens van mijn overgrootoma geweest. Ik mis ze elke dag, maar het is zo fijn om kleine gebruiksvoorwerpen  van opa en oma thuis te hebben. Zo zijn ze elke dag een beetje bij me en voel ik ze om me heen.

❥ Houd jij van de uitgesproken smaak van witlof en hoe eet jij hem het liefst? Rauwe witlof in een salade, of warme witlof met ham en kaas?

 

 

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.