Wat vind ik de zondag een heerlijke dag. Vooral omdat het voor ons echt de rustdag van de week is. Ik spreek liever niets af, maar blijf fijn met ons vijfjes op ons eilandje. Niets moet, alles mag. Wel in overleg natuurlijk, we zijn nou eenmaal met z’n vijven. Vaak wil ik er op uit, maar komt het er op neer dat we de dag zo langzaam mogelijk starten en voornamelijk (make-up loos) in pyjama of ‘luie broek’ rondlopen. De laatste paar zondagen hoort Catan junior ook vaak bij deze dag!
Het spelen van een spelletje met elkaar vind ik geweldig. Voordeel van de ouder wordende kindjes is dat je niet meer persé alleen de eenvoudige spellen hoeft te spelen. Memorie en kwartetten is leuk, maar aan iets uitdagender spellen, hebben papa en mama ook nét wat meer. Perfect dus dat van veel spellen een junior versie wordt uitgebracht. Catan junior vonden wij voor onszelf ook een prima start voor het (voor mijn gevoel) nog best ingewikkelde Catan voor volwassenen die hoog op ons verlanglijstje staat. Wanneer een beurt uit meerdere stappen bestaat én strategisch denken gevraagd wordt, wil ik het spel graag echt goed begrijpen voor ik het ‘in het openbaar’ speel. Voor ons een oefenversie, voor de kinderen een goed begin en dus het halve werk.
Review Kolonisten van Catan Junior – Kinderspel
Het spelen van een bordspel met het hele gezin, vind ik echt zo’n knus momentje met het gezin. Het is samen, het is gezellig en meestal met iets lekkers. Op het moment dat ik dit typ, zijn mijn man en oudste zoon al weer vol in een potje verwikkeld. Naar wat ik hoor, doet de jongste niet onder voor de oudste van de twee.
Voor je het spel de eerste keer kunt beginnen moet je wat onderdelen uit het karton halen. Elke keer daarna kun je meteen spelen. Het spel is bedoeld voor twee tot vier spelers. De ene kant van het spelbord is speciaal voor twee personen, de andere kant is bedoeld voor als je met z’n vieren bent. Het spel duurt niet te lang, je kunt dus ook snel een potje om half vier, uit school doen bijvoorbeeld.
De bedoeling van het spel Catan junior is op zich eenvoudig; je bent een piraat en je moet als eerste de zeven piratenforten hebben gebouwd. Dat bouwen gaat uiteraard niet zomaar. Om het één te kunnen bouwen, heb je het ander nodig. Voor je dat hebt, moet je er wel wat voor doen óf veel geluk hebben. De grondstoffen van het één of ander kun je bij elkaar sprokkelen in elke beurt, op verschillende manieren, dat houdt het spel afwisselend. Leuk extra element is de kans om met de spookpiraat andere spelers dwars te zitten.
Vanaf welke leeftijd
Deze versie is trouwens ontwikkeld voor kinderen die Kinderen van Catan ontgroeid zijn en het basisspel De Kolonisten van Catan nog te moeilijk vinden.
Het is een gezelschapsspel voor kinderen vanaf 8 jaar en ik moet zeggen dat het wel redelijk klopt. Thomas is bijna acht en kan het spel prima alleen, zonder hulp van ons spelen. Toen hij de eerste keer met mij samen speelde, zag ik hem al voor uit denken en zijn stappen beredeneren. Ik kon echt met hem overleggen wat we zouden doen en waarom en hij kon me een paar keer duidelijk maken waarom hij iets wilde doen en waarom dat beter was dan de andere opties. Samen spelen of met hulp kan al vanaf ongeveer vijf jaar.
Elynn speelde namelijk samen met papa en dat ging heel goed, ze dacht wel mee, maar haar concentratiespanne is merkbaar minder lang en soms moet aan haar nog even ‘de stap er na’ uitgelegd worden, wat uiteraard geen probleem is. Ze kunnen het nu nog niet samen spelen zonder hulp van een volwassene. Nu vind ik het spelen van een bordspel één van de leukste dingen om samen met mijn kinderen te doen, boven alle ander mogelijkheden om met de kinderen te spelen. Het spel is niet moeilijk uit leggen en wanneer je het eenmaal door hebt, hoef je ook niet meer steeds de spelregels er bij te hebben.
Het is echt super leuk om een bordspel te hebben, waarvan je niet steeds hoeft te zeggen dat ze er te klein voor zijn én die we echt met z’n viertjes kunnen spelen ♥ Wat is jullie favoriete bordspel voor het hele gezin?