De Maand van de Geschiedenis
Travel

De Maand van de Geschiedenis

Eén van de leukste uitjes met kinderen vind ik het bezoek aan een museum. Ons laatste bezoek aan het Spoorwegmuseum is al weer veel te lang geleden, wat hebben we genoten! Tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober ontdek je met de leukste kinderprogramma’s en leerzame activiteiten alles over het thema “Wat een ramp!”. Op 1 oktober startte het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis.

Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema Wat een ramp!. Naast fietstours, rondleidingen en festivals zijn er ook kinderprogramma’s voor verschillende leeftijdscategorieën.

De Maand van de Geschiedenis || Naar het museum met kinderen

In dit artikel deel ik een aantal van deze activiteiten met je, let wel even op de datum die erbij staat. Natuurlijk is er tijdens de Maand van de Geschiedenis nog veel meer te beleven, onderaan het bericht staat een link naar het hele overzicht én volg vooral de social media kanalen van de Maand van de Geschiedenis. Want met deze prikkelende activiteiten beleven kinderen niet alleen een leuke dag, ze steken ook nog wat op over het verleden! Ontdek gisteren en begrijp vandaag.

Boeken en bommen

Benieuwd naar het spannende verhaal van Bommen Berend? En lijkt het je leuk om je eigen herdenkingsmunt te knutselen? Kom dan naar het Kinderboekenhuis in Winsum voor de voorlees- en knutselmiddag. Winsum, Kinderboekenhuis, 15 oktober.

Stormramp

Op 10 augustus 1925 werd Borculo getroffen door een cycloon. In het museum leer je alles over deze dramatische gebeurtenis. Speciaal voor de Maand van de Geschiedenis zijn er gratis rondleidingen en rondritten met een oldtimerbrandweerwagen. In de herfstvakantie is er een virtualreality-activiteit voor kinderen. Lukt het jou om de ramp te voorkomen? Borculo, brandweer- en stormrampenmuseum, 1 t/m 31 oktober. 

Vriend of vijand?

In deze tentoonstelling stap je een magische onderwaterwereld binnen. Je maakt een virtuele boottocht door het verleden en ontdekt hoe de Utrechters het water al eeuwenlang gebruiken én bestrijden. Speciaal voor kinderen is er een spannende speurtocht. Verzamel je alle letters? Dan krijg je een prijsje. Utrecht, Utrechts Archief, 1/m 31 oktober.

Rooksignalen

Tegenwoordig kunnen we online, via onze smartphones, makkelijk contact met elkaar onderhouden tijdens rampen. Maar hoe lieten mensen elkaar vroeger weten dat ze in nood zaten? Leer alles over verschillende manieren van communiceren: van boodschappen overbrengen via rooksignalen tot de radio’s van zendamateurs. Ouwekerk, Watersnoodmuseum, 22 en 28 oktober.

Man en muis

batavialand Ga mee met de gids en ontdek de geschiedenis van verschillende scheepswrakken. Hoe zijn de Ventjager en de Lusitania aan hun einde gekomen? En waarom arriveerde de Batavia nooit op haar bestemming? Een bijzondere rondleiding special voor jong én oud. Lelystad, Batavialand, 1 t/m 31 oktober.

Zaklamp

Kom in de herfstvakantie ’s avonds naar de Domkerk en neem je zaklamp mee! Tijdens deze bijzondere rondleiding leer je alles over de rampen die kerk heeft meegemaakt. Met je zaklamp ontdek je allemaal dingen die je overdag nooit waren opgevallen. Inclusief een drankje met wat lekkers. Utrecht, Domkerk, 27 oktober. 

Waar zijn mijn schoenen?

In het Museumpark Archeon en ontdek je alles over schoenen uit de geschiedenis. Van de blote voeten van Trijntje, de sandalen met spikes van de Romeinen tot de eerste sokken gemaakt met de bijzondere naaldbindtechniek. Misschien kun je die techniek zelfs dit weekend leren… Alphen aan de Rijn, Museumpark Archeon, 22 en 23 oktober.

Over de organisatie

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2022 voor de elfde keer de Maand van de Geschiedenis, die haar negentiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis.

Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties waaronder de themapartner van dit jaar, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis. De Maand van de Geschiedenis is te vinden op FacebookTwitter en Instagram. Voor de complete agenda klik je hier en selecteer je op Kinderen voor het complete aanbod van voorstellingen.

❥ Via mijn eigen Instagram pagina geef ik binnenkort 5 tickets voor de entree + de rondleiding door Batavialand weg! Houd dit vooral in de gaten! Naar welk museum ga jij in de herfstvakantie?

Afbeelding Maand van de Geschiedenis © Fotoarchief Frits Gerritsen

 

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.