Goede verlichting van de tuin
Inspiratie Interieur en wonen

Goede verlichting van de tuin

Een tijd geleden hebben we een veranda gekregen en daardoor denken we nu na over de rest van de tuininrichting. Wanneer je een nieuwe indeling wilt kun je om een goede verlichting van de tuin niet heen. Met een LED Strip voor buiten kunnen we de schutting op een mooie manier accentueren, met een led strip 5 meter minimaal. Zo kun je goed zien waar je loopt en het ziet er mooi uit. Ook kun je met led strips kleur aanbrengen in je tuin. Zo zijn er nog meer voordelen aan goede verlichting van de tuin.

Maar waar moet goede tuinverlichting aan voldoen?  Hoe gebruik je de verlichting in je tuin functioneel en gezellig? Net als voor je woning kun je het beste een lichtplan maken. Je kijkt waar licht noodzakelijk is en wat je ermee wilt bereiken. Gebruik een ledstrip langs de schutting,  kies voor een mooie wandlamp aan de muur, bevestig een hanglamp in je veranda en zet een spotje in de grond. Maak optimaal gebruik van de talloze mogelijkheden die tuinverlichting biedt.

Voordelen verlichting tuin

Met verlichting in je tuin zorg je niet alleen voor goed zicht, maar ook voor gezelligheid. Dankzij licht in je tuin kun jij je er fijn voelen. Je kunt dankzij goede verlichting in je tuin langer genieten van de zomeravonden buiten. Qua veiligheid is het ideaal; je hoeft niet in het donker ergens naar toe te lopen.

Tuinverlichting zorgt ook voor een andere vorm van veiligheid. Inbrekers houden niet van goed verlichte tuinen, daarin vallen ze immers veel meer op. Met een led strip met bewegingssensor zit de schrik er vast goed in. Een mooie bijkomstigheid toch? Neem dit allemaal mee in je plan.

Eigenlijk is de verlichting van je tuin, ook altijd iets om mee te nemen wanneer je jouw tuin zomer klaar gaat maken. Want het is niet verkeerd om je huidige verlichting onder de loep te nemen. Werkt alles nog en is alles nog wel veilig en veilig aangesloten?

Twee stappen lichtplan

De twee belangrijkste stappen voor een lichtplan zijn misschien niet eenvoudig. Tenminste, ik ben geen ster in het tekenen op schaal. Toch is dat stap één. Een tekening op maat van je tuin en alles wat er al in staat.

Ook vind ik het lastig om abstract op papier te verzinnen, wat ik in de praktijk wil. Na stap één moet je in je lichtplan namelijk bepalen wat je wilt verlichten. Denk daarbij aan basisverlichting, wandverlichting én sfeerverlichting. Neem hierin ook mee vanuit welk punt je het één en ander wilt belichten.

In je lichtplan maak je ook een keuze voor het soort verlichting. Wist je dat je met led verlichting 85% minder energie verbruikt dan wanneer je voor een spaarlamp kiest? De tot 25.000 uur brandtijd maakt dat je een led lichtbron niet snel hoeft te vervangen, dat maakt het een duurzame keuze.

Waar moet goede tuinverlichting aan voldoen

Wil je verlichting in je tuin gebruiken, is het meest belangrijke dat de verlichting waterdicht is. Dit kun je herleiden aan de IP waarde. Dit cijfer geeft met het eerste getal aan hoe hoog de bescherming is tegen vaste stoffen. Het tweede getal is de bescherming tegen water/vocht. Hoe hoger, hoe beter dus. Ook de apparatuur die erbij hoort, zoals de adapter en de (draadloze) dimmer of controller, moeten waterdicht zijn.

Wanneer je de verlichting in en om je woning buiten aansluit op elektriciteit, is een buiten stopcontact de juiste keuze. Deze zijn waterdicht en tegen weersinvloeden bestand. Het spreekt voor zich waarom dat belangrijk is denk ik. Een extra stopcontact is fijn wanneer je er af en toe iets op aan wilt sluiten.

Accentverlichting in je tuin met ledspotjes

Om met verlichting accent te leggen kun je kiezen voor led spotjes. Bijvoorbeeld led verlichting die je in de grond kunt prikken of LED grondspots. Hiermee kun je een plek of item in het spotlicht zetten door het licht tegen het object terug te laten kaatsen.

Accenten in je tuin verlichten met led verlichtingKies je voor een warme verlichting geeft tuinverlichting nog meer sfeer, waardoor je de gezelligheid in je tuin vergroot. Dit nodigt weer uit om langer buiten te zitten. En dat is toch één van de redenen waarom we een veranda wilden. Lekker lang barbecueën en daarna nog genieten van een drankje, hapje en spelletje in de tuin.

Heb je een kleine tuin? Breng dan accentverlichting aan achter in je tuin. Door de tuinverlichting daar te plaatsen, lijkt je tuin groter.

Kleur aanbrengen in je tuin met led strips

Met een goede verlichting van de tuin, kun je ook zorgen voor een vrolijk en kleurrijk geheel. Doordat ledstrips in veel kleuren verkrijgbaar zijn, kun je daarmee spelen in je tuin.

 RGB of RGBW led strip voor kleur in je tuin

Er zijn zelfs multicolor ledstrips (RGB of RGBW led strip); met de afstandsbediening bepaal je zelf de kleur en intensiteit. Leg de ledstrip met kleur in een border met bloemen en planten, waardoor deze naar boven oplicht over je schutting, voor een waanzinnig leuk effect.

❥ Het voordeel van verlichting in en om je woning  merk je niet alleen in de zomer. Ook in de winter geven de lampen in je tuin warmte, sfeer en juist veiligheid. Ik vind dat heel fijn als ik op donkere dagen naar buiten kijk of naar buiten moet. 

Photo’s by Unsplash

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.