5 tips om je tuin zomer klaar te maken
Inspiratie

5 tips om je tuin zomer klaar te maken

Wat is het heerlijk om, zoals afgelopen vrijdag, bij de eerste zonnestralen, iedereen uit zijn winterslaap te zien komen. Ook zondag waren de kinderen de hele dag buiten. De eerste ‘met zonder jas’ dagen zijn een feit. Hoezeer ik ook van de winter houd, ook het voorjaar is een fijn seizoen. Langzaam begin ik weer zin te krijgen om buiten te zitten. Wijntje er bij en ondertussen lekker werken. Bloggen kan overal en inspiratie zit ook juist in dat soort dagen.  Dus vandaag tips om je tuin zomer klaar te maken.

We delen onze tuin met de kinderen, dus ik vind het fijn om het voor hun ook een prettige tuin te maken.  We hebben vrij veel tegels en het stukje gras wat we hadden, wordt compleet bezet met een trampoline. Ik moest dus op zoek naar andere manieren om de tuin leuk te maken. Vorig jaar had mijn man al een manier gevonden om de trampoline te verbergen, zodat we vanaf waar we lekker buiten zitten, niet aldoor naar de onderkant van de trampoline kijken. Ook de buiten keuken heeft een goede plek gekregen.

5 tips om je tuin zomer klaar te maken

Het voorjaar is een goede tijd om je tuin zomerklaar te maken.  In de winter hebben we niets aan de tuin gedaan, behalve het ophangen van de kerstverlichting, het is hier echt tijd voor de nodige zorg voor de tuin.

Als je op tijd begint, heb je er lang plezier van, maar ik heb geen groene vingers, het moet daarom niet te lastig zijn.  Daarnaast moet het snel gebeuren. Het wordt al gauw weer tijd voor de eerste barbecue in de tuin én van de eerste zonnestralen kun je al lekker bruin worden. Zonnebaden in eigen tuin is fijn. Kijken naar de kinderen dit buitenspelen ook.

Tuinmeubels

Voor mij heeft een perfecte tuin een goede plek om te zitten, gelukkig vind je op internet een grote collectie tuinsets, zodat er voor elk wat wils is.

Een goede combinatie vind ik een plek met een loungeset en een eettafel voor buiten met stoelen. De reden waarom ik een lounge plek en eethoek buiten zo fijn vind is dat je wijntje bij een barbecue en het natafelen anders smaakt en voelt, als wanneer je lekker ontspannen onderuitgezakt op je loungeset zit, na een lange werkdag. Het eerste is gezelliger, het tweede nog meer ontspannen.  Tip 1 om je tuin zomer klaar te maken: neem je huidige tuinset kritisch onder de loep. Zijn de stoelen nog goed en zitten te nog fijn? Is de tafel groot genoeg voor je gezinssituatie. Bij ons is de tuintafel bijvoorbeeld aan vervanging toe en misschien mogen er wat stoelen bij. We zijn inmiddels met zijn vijven en hebben zes stoelen. Voor ons genoeg, maar als er familie of vrienden komen, dan is er al snel gebrek aan een zitplaats.

Opruimen

Een goed begin is het halve werk. Ruim daarom eerst de tuin op. Haal bloembakken met oude planten die het toch niet meer gaan doen leeg.

5 tips om je tuin zomer klaar te maken

Zorg er voor dat alle onkruid verwijderd is. Haal zo veel mogelijk bladeren weg en gooi alle decoratie weg wat verroest, verrot of niet mooi meer is. Ga rigoureus te werk, op een leeg A4-tje heb je zoveel meer ruimte voor mooie nieuwe dingen! Maak alle potten die je in je tuin hebt schoon. Kijk welke planten je nodig hebt om de potten weer te vullen, zodat als je gaat shoppen voor je tuin, je weet wat je moet halen.

Groene aanslag verwijderen

Verwijder groene aanslag van je tegels. Natuurlijk kun je groen tegels het beste voorkomen door je terras of stoep vaak te vegen en regelmatig het groen tussen je tegels te verwijderen, maar als het te laat is, moet je nu aan de slag. De groene aanslag kun je van je tegels schrobben. Gebruik heet water en een borstel. Met een hogedrukspuit maak je het op termijn erger, de structuur van je tegels wordt aangetast, waardoor de algen zich makkelijker hechten. Wanneer de groene aanslag erg is, dan kun je voor azijn kiezen. Groene aanslag verwijderen met azijn doe je door een emmer te vullen (verhouding 1:1) en flink te schrobben. Ook schrobben met zand is en beproefde methode.

Snoeien

Snoeien is voor veel mensen lastig, want wanneer mag je snoeien. Ik zou zelf zeggen dat het van de plant, struik of boom afhangt. Om eerlijk te zijn, ook wel aan de ergernis. Soms snoei ik de klimop gewoon, omdat hij te groot is, of ik stuur René er op af. Met daarbij het ingecalculeerde risico, dat we het net op de foute tijd doen.

In het voorjaar is het handig om alles wat na juni bloeit, voor juni gesnoeid te hebben. Dus in het voorjaar, maar na de vorst. Bloeit iets juist in het voorjaar, dan is het niet handig om ze te snoeien, best logisch. Snoei ze wel na de bloei, want anders knip je de knoppen er uit en heb je volgend voorjaar geen bloei. Op internet zijn handige overzichten te vinden, zodat je vanaf nu altijd goed zit.

Groen is gras

Heb je gras in je tuin, heeft dit verzorging nodig. Hoe doe je dat zonder groene vingers snel en makkelijk? Zodra de vorst voorbij is, begin je met het maaien van je gras. Daarna zaai je bij, op die manier vul je lege plekken op en wordt je gras behalve groen, ook weer voller.

5 tips om je tuin zomer klaar te maken | tuin snel zomerklaarOm het helemaal af te maken bemest je het gras ook. Wil je duurzaam mesten, gebruik dan  compost of organische mest. Je kunt heel makkelijk je eigen compost maken. Kunstmest belast niet alleen het milieu meer, het verbetert de bodemstructuur ook niet. Gebruik bij voorkeur niet te veel mest, dat werkt juist averechts. Wel is het verstandig om je tuin twee keer per jaar te bemesten, in het voorjaar.

Shoppen

Heb je de tuin zomerklaar gemaakt met deze 5 praktische tips voor je tuin, dan is het tijd om te shoppen. Je geeft je tuin een hele nieuwe look door bijvoorbeeld nieuwe kussens op de stoelen of mooie decoraties aan de schutting.

DIY lampje voor in de tuin | 5 tips om je tuin zomer klaar te maken

Denk ook eens aan een mudkitchen voor de kinderen en/óf een plaat met schoolbordverf aan de schutting, zodat zij zich extra vermaken in de tuin. Vergeet de verlichting niet. Niets is vervelender dan een spelletje bij de tuintafel in het donker. Maar ook verlichting in de tuin, geeft meer sfeer en gezelligheid.

❥ Hoe is jouw tuin er aan toe. Heb je hem deze winter veel tijd en aandacht gegeven of is het er net als bij mij bij gebleven. Wat doe jij om je tuin net iets leuker en gezelliger te maken?

 


 

Stock Photo zomertuin vrienden door Photographee.eu | groen gras door Nick Beer | man & vrouw in tuin door wavebreakmedia | DIY tuinlampje door Nadiia Balytska

 

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

1 Reactie

  1. Esther Holten zegt:

    Bedankt voor het delen van de tips om mijn tuin zomer klaar te maken. Ik heb mijn tuinmeubels al uit de schuur gehaald en moet deze alleen nog even schoonmaken. Ook heb ik al wat plantjes gekocht. Ik kijk uit naar het zomerseizoen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.