Aanradertje dit hoor, ik heb Thomas en René nog nooit zo vaak “oh, heerlijk, wat lekker, dit is de lekkerste ooit” horen zeggen. En eerlijk, ik vond het ook goddelijk. Een combinatie van verschillende recepten voor sticky chicken werd uiteindelijk mijn Hoisin Sticky Chicken. Oh, en ook Elynn en Finn hebben zitten smullen. Kidsproof sticky chicken it is! In deze Sticky Chicken versie is het weer de combinatie van smaken die het doet.
Veel van de recepten noemden koriander, maar daar is een tijd en plaats voor. Nooit en in de prullenbak! Hier draait het om krokante kipfilethaasjes, frisse groenten en een sticky saus van hoisin, honing en sojasaus. Serveer het op flatbreads met Japanse mayonaise en knapperige groenten voor een kleurrijk, smaakvol gerecht dat iedereen aan tafel blij maakt.
Ingrediënten Hoisin Sticky Chicken
Voor dit Hoisin Sticky Chicken recept heb je niet veel bijzonders nodig, maar de combinatie van smaken maakt het écht onweerstaanbaar.
De basis is eenvoudig: malse kipfilethaasjes die je lekker krokant bakt. Daarbij frisse groenten die zorgen voor crunch en kleur. En natuurlijk de sticky saus – zoet, hartig en licht pittig – die alles bij elkaar brengt. Samen met zachte flatbreads en een romige touch van Japanse mayonaise krijg je een gerecht dat zowel feestelijk als doordeweeks perfect is.
Voor de kip en vulling:
500 g kipfilethaasjes
1 wortel, in julienne gesneden
2 little gem sla’s
3/4 gele peper
Japanse mayonaise
Zoetzure rode uienringen
Flatbreads
Komkommer, in reepjes
Deze ingrediënten vormen de frisse en kleurrijke basis van het gerecht. De little gem en komkommer geven knapperigheid, terwijl de zoetzure rode uien zorgen voor balans. De wortel in julienne maakt het speels en fris. Samen met de flatbreads en Japanse mayo wordt dit een echte complete maaltijd.
Voor de Hoisin Sticky Chicken saus:
3 cm verse gember
3 tenen knoflook
3 eetlepels hoisin woksaus
3 eetlepels bruine basterdsuiker
5 eetlepels honing
75 ml sojasaus
Sesamzaadjes
Wokolie
De saus is het hart van dit gerecht. Door de gember en knoflook krijgt hij pit, de honing en basterdsuiker zorgen voor zoete kleverigheid, en de hoisin en sojasaus brengen umami en diepte. Het resultaat is een sticky saus die de kip een onweerstaanbare glans en smaak geeft.
Bereiding Hoisin Sticky Chicken
Nu het voorbereidend werk gedaan is, is het tijd om echt te gaan koken. De stappen zijn overzichtelijk en goed te volgen, maar het geheim zit in de timing: de kip moet eerst knapperig worden, de saus moet de juiste dikte krijgen, en pas daarna breng je ze samen. Zo krijg je die perfecte balans tussen krokant en sticky. Neem er de tijd voor en geniet van de heerlijke geuren die zich verspreiden terwijl je bezig bent.
Kip voor de Hoisin Sticky Chicken bakken
Begin met het krokant bakken van de kipfilethaasjes. Verhit een flinke scheut wokolie in een wok of koekenpan en bak de kipfilethaasjes rondom goudbruin. Haal ze daarna uit de pan en leg ze even apart. Zo blijft de kip straks knapperig wanneer hij met de saus in aanraking komt.
Saus maken
Terwijl de kip even rust, maak je de saus. Hak de gember, knoflook en de gele peper fijn. Verhit opnieuw een beetje wokolie in de pan en rooster kort de sesamzaadjes tot ze goudbruin kleuren. Voeg dan de gember, knoflook en peper toe en bak dit kort mee, zodat de smaken vrijkomen. Roer vervolgens de basterdsuiker, honing, sojasaus en hoisin woksaus erdoor. Laat dit zachtjes pruttelen tot de saus wat indikt en stroperig wordt.
Kip in de saus
Nu komt het leukste deel: voeg de krokante kipfilethaasjes toe aan de saus. Schep goed om zodat elk stukje kip bedekt is met de sticky saus. Doordat de kip al gebakken is, blijft hij lekker krokant, maar krijgt hij toch die heerlijke glanzende laag vol smaak.
Flatbreads beleggen
Tijd om de flatbreads te vullen. Besmeer ze royaal met Japanse mayonaise voor een romige basis. Leg er wat blaadjes little gem op, gevolgd door wortel julienne, reepjes komkommer en de zoetzure rode uienringen. Verdeel tot slot de sticky kip eroverheen en maak het af met eventueel wat extra sesamzaadjes. Serveer direct, zodat alles nog warm, krokant en vers is.
Geniet direct van deze Hoisin Sticky Chicken, want juist warm en kleverig komen de smaken het beste tot hun recht. Perfect voor een doordeweekse avond, maar ook feestelijk genoeg om gasten mee te verrassen. Houd je van sticky kip? Bekijk ook mijn variant Sticky Mexican Chicken voor een andere twist #stickychicken #hoisin #foodie #kidsapproved