Ingrediënten voor mooie herinneringen
Inspiratie Spelen en leren

Ingrediënten voor mooie herinneringen

Wat ik heel bijzonder vind aan het hebben van een gezin, is dat je zelf gewoonten en tradities ontwikkeld. Nu ik iets ouder word vind ik het ook heel fijn om herinneringen op te halen aan vroeger. En de herinneringen die je later wilt hebben, maak je nu. Daardoor staat er hoog op mijn verlanglijstje nog een ouderwets Monopolyspel. Vooruitkijken is belangrijk, maar ook van terugblikken word ik blij! Wat voor mij de ingrediënten voor mooie herinneringen zijn?

Geborgenheid, warmte en veiligheid. Die drie hoofd ingrediënten zorgen voor herinneringen die je kunt koesteren. De herinneringen waar je vol warmte aan terug kunt denken. Ik heb er wel een paar. Veel van heel vroeger, toen ik zelf een klein meisje was. Samen op één kamer met mijn zusje (tot groot ongenoegen van mijn ouders, wanneer we niet braaf gingen slapen). Niet omdat het moest, maar omdat het kon, omdat we samen waren. De crackertjes met kaas, die mijn opa al klaar zette wanneer hij om zes uur op stond en zich ging scheren met kwast en zeep. De geur van zijn scheerzeep kan ik nog ruiken, net als de geur van zijn schilders overall. Thee door het koffiezetapparaat en wit brood met chocopasta bij mijn andere opa en oma. Allebei tijdens het logeren. Het gevoel dat ze er altijd voor me zouden zijn.

Ingrediënten voor mooie herinneringen

Kun jij wel wat tips gebruiken om die mooie, warme herinneringen voor later te creëren? Met je eigen kinderen of met je kleinkinderen. Lees dan snel verder en laat je inspireren!

Ingrediënten voor mooie herinneringen

Organiseer een spelletjesavond! De kinderen mogen opblijven, dat is al een feest op zich! Nestel je gezellig rond de tafel en zet lekkere dingetjes klaar. Als de kinderen iets ouder zijn, zou ik kiezen voor spelletjes als Monopoly (spreek van te voren wel even goed de de spelregels af, anders belandt het spelbord zeker door de kamer), Levensweg of Risk. Deze spellen duren langer en daardoor had ik er zelf als kind een heel speciaal gevoel bij. Alsof ik écht bijzonder lang op mocht blijven én al groot was, omdat het ‘grote mensen spellen” waren. Dat wil ik voor mijn kinderen ook!

Picknicken

Maak een picknickplaats onder de tafel en eet daar met elkaar. Om het extra bijzonder te maken, maak je het eten al van te voren klaar en doe je het in een picknick mand. Super leuk bij slecht weer. Maak het helemaal af met een kleedje en dingen die je anders niet eet. Ook leuk: een schaal met broodjes van te voren klaar maken en de picknick klaar zetten voor de lunch uit school (mocht je (nog) geen continurooster hebben).

Movie marathon

Verplaats de meubels en leg matrassen op de grond. Organiseer samen een echte Sleep-over met Movie-marathon!! Maak samen popcorn en kies een paar films voor het hele gezin. Of als dat lastig wordt, eerst iets wat de één leuk vind en dan iets dat de ander leuk vindt. Wij keken laatst een toevallig een film op Netflix die we allemaal geweldig vonden: Meet the Robinsons. Ook BigHero6, Hotel Transylvania, Zootropolis, Monsters vs Aliens, Vaiana en Flushed Away werden hier (door kinderen van 7 en 4 jaar en de volwassen ouders) gewaardeerd!

JA!

Ja zeggen. Meestal zeuren de kinderen niet eens heel erg in de winkel. Wanneer ze wel eens ergens om vragen is mijn antwoord in principe ‘nee’, alleen al omdat ze niet mogen zeuren. Iets met duidelijkheid. Heel soms, ineens, als ze het niet verwachten, zeg ik “ja”. Op alles, of in ieder geval zo veel mogelijk, en dan bedoel ik niet alleen in de winkel, maar ook thuis. “Mag ik?”. “Ja!”.  Die gezichtjes en de blijheid. Geweldig.

Samen zijn

Gewoon samen. Met mijn oma ging ik gewoon even achter bij tafel zitten pesten en ondertussen kletsen. Met mijn kinderen knutsel ik vaak samen achter bij tafel. Tegen mijn moeder kroop ik heerlijk aan op de bank. Vaak denk ik nog even aan Avro’s Servicesalon of Sons and Daughters. Dat keek mijn moeder, terwijl ik óf mee keek of mijn eigen ding deed. Het voorlezen voor het slapen gaan, ongestoorde tijd samen.

Buiten!

Er op uit. Heerlijk vond ik het om op zondag het bos in te gaan. Met name in de herfst. Eikels en blaadjes zoeken en dan thuis de bladeren drogen. Of kastanjes zoeken om spinnewebben van te maken. Een frisse neus en rode wangen halen. ’s Avonds pannenkoeken eten bij de televisie. Teddie Ruxpin kijken en vingers aflikken. Soms hielp ik papa mee met het beslag! Heerlijk! Soms was het een gebakken eitje. Zo’n geklopte, op brood, dubbelklappen en uit het vuistje. Het mogen helpen met koken, het mogen televisie kijken tijdens het eten. In mijn pyjamaatje en badjas. Genieten!

Wat is jouw fijnste herinnering van vroeger? Welke geur ruik jij wanneer jij je ogen sluit en terug denkt aan vroeger ♥

 


Afbeelding vader en kind * Monopoly via Shutterstock

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.