Kauwbehoefte bij kinderen
Inspiratie

Kauwbehoefte bij kinderen

Ineens zag ik het, mijn kind van zeven kauwt op kleding. De ene keer meer dan het andere, maar sowieso zodra er een rits of touwtje in de buurt is. Op zich geen probleem, maar die touwtjes worden vies nat en gaan stinken. En hoe zit dat eigenlijk met die kauwbehoefte bij kinderen? Bij Thomas ging het op een gegeven moment van kwaad tot erger. 

Wanneer hij ingespannen bezig was ging hij kauwen of sabbelen. Of hij nou bezig was met een tekening, of op de iPad diep in the Nether bij Minecraft zat, of verdiept was in een boek. Bij gebrek aan iets anders werd het de bovenrand van zijn shirt. Het was een combinatie van bijten en sabbelen. Soms was gewoon de helft van zijn shirt nat van het kwijl. Elk shirt kon elke dag bij de was en soms bleef er zelfs van de rand niets over, door het sabbelen en bijten vervormde hij helemaal. Beetje jammer.

Kauwbehoefte bij kinderen

Maar waarom kauwde en sabbelde hij? Ik had bij Thomas niet het gevoel dat het te maken had met prikkelverwerking. Hoeveel prikkels krijgt hij van een boek of het maken van een tekening? Vaak heb ik juist het idee dat hij door te tekenen juist verwerkt. Hoezo zit hij dan tegelijkertijd zijn shirt op te eten? Via internet had ik al een paar keer iets over kauwsieraden voorbij zien komen en ik besloot het voor Thomas te proberen. Niet geschoten is altijd mis én met het kopen van één ketting, zorgde ik voor minder was en meer hele shirts immers.

Bijtsieraden

De sieraden zijn er in verschillende soorten en maten. Samen kozen we voor hem een stoere grijze Dog Tag bijtketting, eentje met een eenvoudige sobere uitvoering in een kleur die bij veel van zijn kleren past. Hij heeft hem niet standaard nodig, maar als ik hem naar zijn shirt zie gaan, dan geef ik hem zijn ketting aan.

En na mijn zoon, begint nu ook mijn dochter. Waarom bijt mijn dochter van vijf op haar t-shirt? Elynn is iets sneller overprikkeld, maar dan gaat ze meestal dwars doen, wordt ze boos, gaat ze ‘ruzie zoeken’ en krijsen. Toch moest er iets zijn.

Waar kan de sabbel/kauwbehoefte vandaan komen en hoe kunnen kauwsieraden helpen?

Ik stelde mijn vraag aan Wendy van Kauwsieradenenmeer.nl. Met haar webshop met bijtkettingen en sabbeldingen zou zij zeker het antwoord weten. Gelukkig wilde Wendy die vraag met alle liefde beantwoorden.

Waar kan de sabbel/kauwbehoefte vandaan komen?

De reden dat kinderen op spullen kauwen/sabbelen is simpel uit te leggen. Kauwen/sabbelen helpt kinderen om beter om te gaan met spanning, prikkels en stress. Kauwen is een ritmische en gelijkmatige beweging welke effect heeft op het gebied van de hersenen die emoties en gedrag regelt.  Kauwen zorgt ervoor dat je kalmeert en dat stress afneemt. Ook heeft kauwen een positief effect op alertheid en aandacht. Zo zullen veel kinderen kauwen tijdens het maken van huiswerk of als ze een spannend computer spel spelen.

Hoe kunnen kauwsieraden helpen?

Het kauwen/sabbelen is voor kinderen dan ook een erg belangrijk onderdeel om zichzelf te kunnen reguleren. Het is dan ook niet de bedoeling je kind te dwingen hiermee te stoppen. Het onderliggende probleem zal je daar niet mee oplossen. Wat je wel kan doen is een veilig alternatief bieden waar ze naar hartenlust op kunnen kauwen, zodat nagels, kleding en/of potloden gespaard blijven. De kauwsieraden zijn hier special voor gemaakt, deze zijn 100% veilig en vrij van schadelijke chemicaliën. Ook zijn de kauwsieraden in verschillende sterktes verkrijgbaar passend bij de kauwbehoefte van jouw kind.

W I N N E N 

We mogen heel lief twee mensen blij maken met een kauwsieraad in een kleur naar keuze!!  Om kans te maken  op één keer een Bijtketting Puzzel of één keer een Bijtketting Hart (in een kleur naar keuze) wil ik je vragen om het actiebericht op Facebook te liken. Uiteraard vind ik het leuk als je in een reactie achterlaat welke je zou willen winnen én in welke kleur! Oh, en je naam loot extra mee als je mij en/of Kauwsieraden en meer volgt op Instagram!

Kauwbehoefte bij kinderen

Voor Elynn kreeg ik een hele leuk kauwsieraad in de vorm van een donut. Eentje in haar lievelingskleur blauw, mét roze en witte spikkels. Een ketting in al haar lievelingskleuren, het kan niet op. Ze moest zo lachen omdat er al een stukje uit was, zo aandoenlijk. Ze weet zelf heel goed wanneer ze hem nodig heeft en doet hem dan om. Wel nadat ze eerst een dag of twee er maar meer rond bleef lopen en ook sabbelde wanneer ze het niet nodig had, maar dat snap ik wel.

Laatst had ze hem boven laten liggen en zat ze ineens met haar duimpje half in haar mond. Dan heb ik liever dat ze haar ketting ophaalt en omdoet, beter voor haar tanden immers ♥

 De winactie loopt tot en met 1 maart 2018 / zie disclaimer voor voorwaarden en privacy / over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd / het liken van het actiebericht op Facebook is een voorwaarde voor deelname 

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

10 Reacties

 1. Marian B zegt:

  Mijn zoontje heeft de mouwen of de boord van zijn trui nogal eens nat van het kauwen. Denk dat hij hier veel baat bij kan hebben. De stoere camouflage kleur past wel bij hem. Ben benieuwd!

  1. Anouk Liv zegt:

   Bij ons kids hielp altijd een apart doekje of stuk stof (mouw van pyjama)

 2. melissa zegt:

  Ik wist niet dat er zoiets was voor ook ‘grotere’ kinderen. Ik vind het soms zo irritant dat onze jarno van 4 overal aan likt en alles maar in zijn mond stopt en op bijt. Dit zou echt ideaal zijn. Dan blijft al het speelgoed en ook zijn kleding kwijlvrij, haha. Ik doe mee voor het puzzelstukje!

 3. Wat een leuke bijtspeeltjes zeg! Zou hier ook een oplossing zijn voor de oudste.
  Marieke onlangs geplaatst…Liebster Award – nominatie voor bloggers door bloggersMy Profile

 4. Ah nu we met speentje afleren zijn kauwt mevrouw overal op. Dat speentje was er ook extra lang door haar sabbel behoefte omdat ze anders snel overprikkeld raakt. Dit zou ook ideaal zijn in de klas. Ik doe mee voor het hartje en volg je al overal natuurlijk

 5. Goele H zegt:

  Ik zou graag meedoen voor de puzzel bijtketting. We hebben een zoon van 4 die constant met zijn vingers en handen in zijn mond zit. Misschien kan dit wel helpen. Hij vindt de donker blauwe wel erg mooi.

 6. Sabrina grannetia zegt:

  Wauw die puzzel zoals op de foto zou voor mijn twins fantastisch zijn! Vooral in de klas als het ze even iets te veel word.

 7. Oeh dit moet ik.hebben. die hele winterjas gaat aan de bovenkant naar zijn grootjes net als haar stabilo pen. Wij gaan voor het hartje en dan in het roze denk ik of rood. Nou Ja dat maakt eigenlijk niet uit

 8. Marian Zw zegt:

  Ik heb hier inderdaad ook een kindje die steeds op het boord van de shirt zit te kauwen. Zo vaak moet ik zeggen, doe dat shirt uit je mond. Ik loot heel graag mee voor een puzzelstukje. Want puzzelen is ook een van zn favoriete brzigheden.

  1. Marian Zw zegt:

   De camouflage zoals op de foto vind ik wel een stoere kleur voor stoere jongens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.