Tips voor het ontwerpen van je geboortekaartje
Inspiratie Ouderschap

Tips voor het ontwerpen van je geboortekaartjes

Wanneer je zwanger bent komt er veel op je af. Van het maken van de eerste afspraak met de verloskundige, het regelen van kraamzorg tot het inpakken van de vluchtkoffer bijvoorbeeld. En daarna komt er na de geboorte ook nog van alles op je af. Het geboortekaartje uitzoeken is iets leuks, wat natuurlijk ook in het rijtje thuis hoort. In dit artikel vind je tips voor het ontwerpen van je geboortekaartjes.

Het versturen van geboortekaartjes is een eeuwenoude traditie, in Nederland is het versturen van geboortekaartjes bijvoorbeeld al meer dan 100 jaar gebruikelijk. De oorsprong van het versturen van geboortekaartjes was noodzakelijk, omdat mensen nog niet zo mobiel waren. Heel vroeger was er geen sprake van telefoons of sociale media. Daarom moesten geboortekaartjes worden verstuurd om familie en vrienden op de hoogte te brengen van de geboorte van een kindje.

Voordelen van het sturen van geboortekaartjes

Het versturen van geboortekaartjes is gelukkig tegenwoordig nog steeds populair. Het is een mooie manier om op een persoonlijke manier het nieuws van de geboorte van een kindje te delen met familie, vrienden en kennissen.

Op het geboortekaartje worden nog steeds vaak de naam, geboortedatum, lengte en gewicht van de baby vermeld, samen met eventueel een foto en een persoonlijke boodschap van de ouders. Via het geboortekaartje kun je ook op verschillende manieren laten weten of bezoek gewenst is, op welke manier en hoe dat afgesproken kan worden.

Tips voor het ontwerpen van je geboortekaartjes

Bij het bestellen van een geboortekaartje zijn er verschillende dingen waar je op kunt letten. Deze tips voor het ontwerpen van je geboortekaartjes geef ik vooral om ervoor te zorgen dat het kaartje aan je verwachtingen voldoet.

Ontwerp geboortekaartje

Het is belangrijk dat je een ontwerp kiest dat bij je past. Er zijn talloze ontwerpen beschikbaar, van klassiek tot modern, van eenvoudig tot uitgebreid. Kies een ontwerp dat past bij je smaak en persoonlijkheid. Als je al een thema voor de babykamer hebt gekozen, kun je zelfs een geboortekaartje kiezen dat daarbij past.

Check, check, dubbelcheck

Controleer de spelling en andere informatie. Voordat je het kaartje bestelt, is het belangrijk om te controleren of alle gegevens goed vermeld én gespeld zijn. Denk daarbij aan de naam van de baby, de geboortedatum, de lengte en het gewicht van de baby.

Formaat en vorm geboortekaartje

Geboortekaartjes zijn er in verschillende formaten en vormen. Kies een grootte en vorm die past bij het ontwerp en de hoeveelheid tekst die je wilt opnemen.

Het formaat van het kaartje heeft immers invloed op het ontwerp. Bij een klein kaartje moet je bijvoorbeeld rekening houden met de leesbaarheid van de tekst en de grootte van de afbeeldingen. Bij een groot kaartje heb je meer ruimte voor tekst en afbeeldingen, maar het kan ook duurder zijn om te drukken en te verzenden. De eerste kaart bij Kaartje2go is trouwens gratis, dat pak je dan toch mooi even mee.

Uiteindelijk is het formaat van het kaartje vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wil je een klein en subtiel kaartje of juist een groot en opvallend kaartje? Bedenk wat bij jou en je partner past en baseer daar je keuze op.

Papier van het geboortekaartje

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, toch heeft het veel invloed. Kies het juiste papier voor het geboortekaartje. Het soort papier dat je kiest, kan een groot verschil maken in hoe het kaartje eruit ziet en aanvoelt. Er zijn verschillende soorten papier beschikbaar, zoals mat, glanzend, linnen en structuurpapier. Kies een papier dat past bij het ontwerp en de uitstraling die je wilt bereiken.

Timing is key

Natuurlijk is het lastig timen, want je weet niet wanneer de baby geboren wordt. Ook heeft het wel of niet weten van het geslacht invloed op het moment van bestellen. Kies je voor een geboortekaartje jongens, meisjes of juist genderneutraal?

online bestellen geboortekaartjes

Het voordeel van online geboortekaartjes bestellen is dat je alles al klaar kunt zetten en je ontwerp op kunt slaan. Dit zorgt ervoor dat je alleen de gegevens die je pas na de geboorte pas weet nog in hoeft te vullen. Bij Kaartje2go is het ook nog eens zo dat, wanneer je voor 20:00 uur ‘s avonds bestelt, de geboortekaartjes dezelfde dag nog op de post gaan. Zonder teveel schade aan het milieu overigens, doordat er een evenwicht is tussen de CO2-uitstoot en de opname van CO2 uit de atmosfeer.

Newborn foto

Overweeg ook eens het gebruik van een foto op het geboortekaartje. Veel mensen kiezen ervoor om een foto van hun pasgeboren baby op het geboortekaartje te plaatsen, dan hebben ook mensen die verder weg wonen, meteen een beeld van je kindje. Ook is een geboortekaartje met foto heel leuk voor je kindje later. Wanneer je kiest voor een geboortekaartje met foto, zorg er dan voor dat de foto van goede kwaliteit is en dat de baby goed zichtbaar is.

Be creative

Wees creatief: geboortekaartjes bieden veel ruimte voor creativiteit. Kleurgebruik, keuze voor het lettertype, bijzondere toevoegingen als folie, noem het maar op!

In de online ontwerpprogramma’s voor de geboortekaartjes zijn de mogelijkheden eindeloos. Er is veel ruimte om toe te voegen, te verwijderen, uit te proberen en aan te passen aan je eigen wensen. Probeer een persoonlijke touch aan het kaartje toe te voegen, zoals een gedicht, een grappige boodschap of een persoonlijke tekening. Ook een tekst namens een broertje of zusje is een lieve touch.

Geboortekaartjes van nu

Voor dit artikel ontwierp ik zelf een ander geboortekaartje voor de kinderen, om te kijken of het online ontwerpen van een kaartje bij Kaartje2go echt zo eenvoudig is.

Omdat het niet allemaal op hetzelfde moment lukte, was het kunnen opslaan en later verder gaan inderdaad ideaal! Voor het kaartje van Finn koos ik voor een ontwerp met folie en wat geeft dat een ontzettend mooi effect aan het kaartje. Niet iets wat ik normaal zou doen, maar wat ik écht een aanrader vind. Het goud met het donkerblauw heeft zo’n mooie uitstraling.

Ook het rechthoekige formaat wat ik voor de jongens geboortekaartjes heb gekozen vind ik erg stoer. Het kaartje van Thomas is aan de voorkant glanzend en aan de achterkant mat. Iets wat me niet opgevallen is bij het bestellen, maar waar je dus wel op moet letten.

geboortekaartje thomas

Het is niet storend, maar ik had het denk ik mooier gevonden wanneer voor- en achterkant gelijk waren geweest. In dit geval was een matte voorkant versterkend geweest voor het stoere uiterlijk. De tekst “all big adventures start small”, stond al op het kaartje en vond ik zo mooi, dat ik die heb laten staan. Het is een tekst die ik zelf gekozen zou kunnen hebben.

Ook bij het kaartje wat ik nu voor Elynn heb gemaakt komt het goud weer terug. Haar echte kaartje is een kaartje met foto. Dat zou ik zelf nu minder snel doen. Dit in verband met de druk die het maken van de foto op je legt, in een hectische tijd én in verband met de kosten van het afdrukken van de foto’s. Hoewel je tegenwoordig de foto wel mee kunt laten drukken in het ontwerp.

Ondanks dat ze niet echt een meisjes-meisje is, heb ik toch voor een heel zoet kaartje gekozen. Hier komt de glanzende afwerking aan de buitenkant weer ontzettend goed tot zijn recht. Bijzonder om te zien dat ook die keuze dus een belangrijk effect heeft op het uiterlijk van je geboortekaartje.

Ik hoop dat je met deze inspiratie en tips voor het ontwerpen van je geboortekaartjes ervoor kunt zorgen dat je geboortekaartje er perfect uitziet en dat het een mooie herinnering wordt aan de geboorte van je kindje.

 

 

Photo’s by Emiliana Hall | Taisiia Shestopal on Unsplash

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.