kinderhoek woonkamer kinderspel
Interieur en wonen Spelen en leren

Kinderhoek maken in je woonkamer

Ondanks dat het belangrijk is dat kinderen zich kunnen terugtrekken op hun eigen kamer, vind ik het ook fijn dat ze in de woonkamer kunnen spelen. Aandacht voor je kinderen en hun kinderspel is samen zijn. Kunnen reageren wanneer ze tijdens hun spel iets aan je vragen, is fijn voor ze. En hoe leuk is het samen spelen met je kinderen? Zij vinden het in ieder geval geweldig. Maar hoe kun je een kinderhoek maken in je woonkamer? Wij zijn nog steeds zoekende naar oplossingen voor het organiseren van kinderspeelgoed. Met name voor het opruimen van Lego en Duplo. 

Met twee enorme LEGO fans hier in huis en drie die het ook wel heel leuk vinden, breidt de voorraad Lego zich in enorm tempo uit. De eerste jaren kreeg Thomas standaard een hele grote doos Duplo voor zijn verjaardag. Dat staat nu in één hele grote mand in de woonkamer. Mijn wens is om dit, net als het gewone Lego mooi gesorteerd in de woonkamer te hebben, bijvoorbeeld in combinatie met een Legotafel. Zo hebben de kinderen alles bij de hand om hun creatieve projecten (geïnspireerd door Legomasters) vorm te geven! De Lego steentjes staan nu vooral op de slaapkamer. Op zich is dat heerlijk voor mijn rust. Toch komt dan die gezelligheid weer om de hoek kijken. Ik mis ze, wanneer ze de hele dag boven zitten.

Kinderhoek maken in je woonkamer

Een Lego speeltafel zou mede daarom ideaal zijn. We hebben er al een plekje voor en er zijn tegenwoordig Legotafels met bijbehorende zitbanken verkrijgbaar in een neutrale kleurstelling. Hierdoor passen ze perfect bij onze en iedere inrichting.

kinderhoek maken in je woonkamerDit is helaas nu niet het geval, er staat een vierkant geel tafeltje, met witte stoeltjes, waardoor het meteen rommelig oogt.  Verder past het deksel niet meer op de Duplo mand, zoals je op de foto hierboven kunt zien. Als we een groot deel van de bouwsteentjes in een tafel zouden kunnen doen, zou dat al enorm veel rondslingerend speelgoed en Legoblokjes schelen. Met een Legotafel als deze kun je de steentjes verstoppen en kunnen mooie projecten erop blijven staan.

 

Duplo, Lego en Duplo, kinderspel

Op Kinderspel vind je alles voor het inrichten van een leuke en educatieve kinderhoek. Voor je woonkamer, maar ook eventueel voor je winkel, wachtruimte of  jouw (gastouder) kinderopvang.

Kijk hier op Kinderspel

Veel ouders zien er enorm tegenop om te beginnen met het maken en inrichten van een kinderhoek. Sommigen zien zelfs op tegen speelgoed in de woonkamer. Een voordeel kan zijn dat je, wanneer je bijvoorbeeld thuiswerkt, zicht hebt op je kinderen. Door met ze samen te zijn, geef je ze het gevoel dat je er, ondanks dat je werken moet, wel voor ze bent!

Zo wordt een kinderhoek maken kinderspel 

Met een paar eenvoudige beginstappen wordt een georganiseerde kinderhoek maken in de woonkamer kinderspel. Voor mij werkt een schone lei altijd het beste. Voor orde in de chaos, moet je in sommige gevallen eerst de chaos op een andere plek groter maken.

kinderspeelgoed opruimen

Stem af welk speelgoed beneden blijft/naar beneden moet en wat naar de slaapkamers gaat of daar blijft. Wanneer dit duidelijk is, zorg je eerst dat het speelgoed daar komt, waar het moet zijn. Gooi weg wat stuk is, waar iets van mist of wat al maanden niet is gebruikt! Negeer pruillipjes, zielige oogjes en krokodillentranen.

Verzamel al het speelgoed wat je opruimen moet, zodat je een overzicht hebt. Heb je al ruimte voor het speelgoed, check dan hoe je dit zo efficiënt mogelijk gebruikt en wat je nodig hebt om het beter te maken. Bepaal hiervoor je budget en stem je aankopen hierop af. Kijk welke opruimmogelijkheden het beste combineren bij wat je al hebt. Soms zijn dit bakken, een andere keer een grote speelgoedmand. Probeer opbergruimte, te combineren met speelruimte, zoals een speeltafel, of een bankje met opbergruimte.

 ruimte voor een Legotafel, kinderhoek kinderspel

Heb je nog geen ruimte voor het opbergen van kinderspeelgoed, dan is dat ideaal. Je kunt met een frisse start beginnen. Houd er rekening mee dat de speelgoed voorraad steeds groter wordt. Duplo is bijvoorbeeld voor kinderen tot vijf jaar. Die van tien maakt er nog de mooiste creaties mee, je bent het speelgoed dus niet zomaar kwijt uit je woonkamer.

Zorg er daarom voor dat je opruimoplossingen lang meegaan, tijdloos zijn qua interieur én veel, heel veel opberg- én speelruimte hebben. Wij hebben een deel geïntegreerd in de kast die we al hadden. We hebben ervoor gezorgd dat wat ze vaak gebruiken voor handen is. Wat minder tevoorschijn komt, staat in de kastjes en zit in de manden achter het tafeltje. Het keukentje neemt behoorlijk wat ruimte in. Dat hebben we achteraf minder goed ingeschat, iets om van tevoren rekening mee te houden. Meten is weten.

❥ Nog een kleine tip om de bergen speelgoed te beperken: vraag eens ervaringen als verjaardagscadeau of als kadootjes voor het zwemdiploma, in plaats van speelgoed. Hoe heb jij het speelgoed van je kinderen georganiseerd? Was het kinderspel of viel het tegen?

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.