muziek op schoot
Inspiratie Ouderschap

Muziek op schoot

Door Lilian – Muziek is altijd belangrijk voor mij geweest. Al zolang ik mij kan herinneren wilde ik dwarsfluit spelen. Dit ben ik ook gaan doen toen ik een jaar of 10 was en ik heb les gehad van Sonja, tot ik zwanger was van Tom. Toen was ik 26. Ik kon hier altijd mijn gevoel en emoties in kwijt en heb er altijd plezier in gehad. Tijdens dwarsfluitles vertelde Sonja al wel eens over Muziek op schoot, muziekles voor peuters met een ouder/verzorger.

Dat dit zo ontzettend leuk is en als ik de kans kreeg met mijn kind, dat ik dit echt moest doen. Omdat muziek voor mij altijd zo belangrijk is geweest, wil ik mijn kinderen dit ook meegeven en aanbieden. Dit gesprek was al een beetje weggezakt. Muziek op schoot werd ook niet aangeboden in Veendam, tot vorig jaar op Facebook ineens een bericht voorbij kwam dat er ook een peutermuziek cursus gegeven zou worden bij de muziekschool in Veendam, door mijn vroegere dwarsfluitjuf Sonja.

Muziek op schoot

Er zijn 2 groepen: vanaf 1 tot 2.5 jaar en van 2.5 tot 4 jaar. Deze zou in januari 2021 starten. Luuk was toen bijna 3 en dol op muziek. Hij loopt vaak zingend rond of ligt in bed te zingen, dus dit was echt wat voor Luuk! Daarbij heeft Luuk een behoorlijke taal achterstand waarvoor we al hulp krijgen door logopedie, maar dit is een leuke manier om zijn spraak nog extra te stimuleren.

Muziek voor de ontwikkeling van kinderen

Daarnaast toont wetenschappelijk onderzoek aan dat muziek ook heel goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Muziek met het Jonge kind schrijft op hun website:

“Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat vroegtijdige stimulering van jonge kinderen belangrijk is en dat muziek hierin een belangrijke rol kan spelen. Baby’s luisteren eerder en langer naar zingen dan naar spreken.

 

Baby’s herkennen melodieën en taalpatronen en de hoeveelheid tijd die opvoeders spelend, zingend en sprekend met hun jonge kind doorbrengen blijkt evenredig gekoppeld aan de hoeveelheid taal die zij later tot hun beschikking hebben. Het potentieel tot ontwikkeling is bij alle kinderen aanwezig, maar zonder de juiste opvoeding en stimulans komen deze talenten niet volledig tot hun recht.”

Helaas door corona werd het uitgesteld en werd het zelfs de vraag of Luuk nog wel mee kon doen, omdat hij in december al 4 zou worden en naar school zou gaan. Gelukkig kwam vlak voor de zomervakantie het bericht dat we in september eindelijk konden starten.

Hoe gaat Muziek op schoot in zijn werk

De eerste les was gelijk een succes. Met 5 kindjes en hun moeders zaten we in de balletzaal. We zingen liedjes, bewegen erbij en gebruiken kleine instrumentjes of andere voorwerpen die passen bij de liedjes.

muziek met kinderenVoor sommige kindjes was het even wennen, zo ook voor Luuk. Hij wilde de eerste keer nog niet overal actief aan mee doen, maar dat is ook prima. Hij keek wel aandachtig en genoot zichtbaar. Door er geen punt van te maken en als ouder wel mee te doen, gaan de kinderen op een gegeven moment ook mee doen.

Bewegen op Muziek

Toen we de eerste les allemaal een stokje met mooie gekleurde lintjes kregen kwamen alle kinderen echt los. We zongen een liedje over een regenboog en onze stokjes met gekleurde lintjes bewogen we op de maat van de muziek als een regenboog. Aan het eind van de les kregen we de liedjes op papier mee, zodat we ze thuis ook konden zingen.

En hoewel Luuk tijdens die eerste les nog niet echt meedeed, was hij thuis steeds de liedjes aan het zingen. hij had dus inderdaad echt alles wel meegekregen en hij vond het super leuk!

Betrokkenheid kinderen stimuleren

Bij de volgende lessen werd Luuk steeds enthousiaster en ging steeds beter meedoen. Ook mocht hij een keer zijn gitaartje meenemen, die hij pas van oma had gekregen.

muziek op schoot muziek met het jonge kindAan het begin en eind van de les speelt Sonja op een ukelele, of een klein gitaartje volgens Luuk, net als die van hem. Hij mocht naast Sonja zitten met zijn gitaar en samen het liedje spelen. Luuk vond dit echt fantastisch! De hele les wilde hij naast juf zitten en wilde overal mee helpen. Hij deelde de instrumentjes uit en hielp juf met opruimen.

Knieboot Muziek op schoot

De favoriet van de kinderen is waarschijnlijk wel de knieboot. Een versje waarbij de kinderen op schoot zitten en je je knieën op de maat op en neer beweegt en de kinderen ook heen en weer gaan. Zodra de pop gepakt wordt springen alle kinderen enthousiast op om op schoot te klimmen. En elke keer schateren de kinderen het uit en krijgen er geen genoeg van. ze blijven roepen: nog een keer!!!!

Instrumenten voor het ritmegevoel

Ook de instrumentjes, zoals een houten trommel, xylofoon en castagnetten zijn een groot succes. De kinderen rennen naar de bak in het midden om snel 1 op te halen en doen enthousiast mee.

 muziek met het jonge kindDoor samen de instrumentjes te bespelen wordt het ritmegevoel gestimuleerd. het is verbazingwekkend hoe goed zulke jonge kinderen het ritme soms al weten op te pikken.

Nieuwe cursus Muziek op schoot 2022 Veendam

Morgen is voor ons helaas alweer de laatste les. De herfstcursus is afgelopen en Luuk wordt in december 4 jaar en gaat naar school. In januari start in Veendam weer een nieuwe cursus, maar helaas kunnen wij daar dus niet meer aan mee doen. Dit zal wel even wennen zijn voor Luuk. Elke donderdag is hij reuze enthousiast dat we weer naar muziekles mogen en is hij eigenlijk teleurgesteld dat we eerst naar logopedie moeten. Wel zullen we nog regelmatig de liedjes blijven zingen en met plezier terugdenken aan deze leuke herfstcursus.

Op deze pagina is te vinden waar in de buurt Muziek op schoot cursussen gegeven worden. Staat er geen cursus in de buurt tussen, informeer dan eens bij de muziekschool in de buurt. Het kan zijn dat er wel een cursus gegeven wordt, maar deze nog niet op de website staat.

Reacties

reacties

Gastauteur

Sommige artikelen worden niet door mijzelf geschreven en ook niet door een vaste gastblogger. Het zijn bijvoorbeeld eenmalige gastblogs van collega bloggers of reviews die een lid van mijn team voor me geschreven heeft.

Soms zijn het verhalen van mensen die graag hun ervaringen willen delen. Om een stukje herkenbaarheid te brengen, een hart onder de riem te steken of een hart onder de riem te krijgen ♥

Wil jij zelf ook een persoonlijk verhaal delen, voel je welkom om me te mailen! Ik kijk uit naar jouw verhaal!

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.