Navelstreng kan levens redden
Lifestyle Ouderschap

Navelstreng kan levens redden

Wist jij dat? De navelstreng kan levens redden. Ik wist het niet. En ik vind het best een lastige keuze. Onbekend maakt vaak onbemind. Vandaar dat ik me er meer in wilde verdiepen. Gelukkig heeft Stichting Sanquin Bloedvoorziening al een tijd een videoserie over navelstrengbloeddonatie op hun YouTube-kanaal staan.

In verschillende delen vertellen een moeder, verpleegkundige en patiënt elk hun eigen bijzondere ervaring. Daarnaast wordt in video’s onder meer uitgelegd hoe navelstrengbloed wordt afgenomen. Sanquin maakte de serie om navelstrengbloeddonatie onder de aandacht te brengen bij een breed publiek.

Stamcellen uit het navelstrengbloed

Hoet het zit? Stamcellen uit het navelstrengbloed van pasgeboren baby’s kunnen het leven van patiënten met leukemie of andere vormen van kanker verbeteren of zelfs redden.

Robert Heckert, woordvoerder Sanquin: ‘Het bijzondere proces waarin een pasgeboren baby het leven van een zieke patiënt kan redden, willen we nog meer onder de aandacht brengen. Aan de hand van het verhaal van deze mensen leggen we uit hoe een navelstrengbloeddonatie in zijn werk gaat en hopen we kijkers te inspireren zodat we uiteindelijk meer patiënten kunnen helpen.’

Navelstreng kan levens redden

Wil je meer uitleg over navelstrengbloeddonatie? Naast de drie persoonlijke verhalen, zijn ook enkele korte video’s gemaakt waarin meer wordt uitgelegd over het proces. Hierin wordt onder andere verteld hoe navelstrengbloed patiënten kan helpen en hoe een afname in de praktijk gaat. In het eerste persoonlijke verhaal worden een moeder en baby gevolgd die navelstrengbloed doneerden. De tweede video vertelt het verhaal van een voormalig leukemiepatiënt die dankzij een transplantatie weer een gezond leven leidt. In de derde video zie je een verpleegkundige van Sanquin die bij bevallingen aanwezig is om navelstrengbloed af te nemen.

Over Stichting Sanquin Bloedvoorziening

Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Hun belangrijkste activiteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, en behandelaren te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, namelijk kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.

De navelstreng kan levens redden dus, iets wat ik dus niet wist, jij wel? Zou jij het doen of zijn er voor jou redenen om het niet te willen? Ik ben er nog steeds niet over uit, daarom hoor graag jouw mening!


Afbeelding moeder en kind via Shutterstock

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

1 Reactie

  1. Yvonne zegt:

    Toen ik zwanger was van Jara heb ik het hierover gehad met de verloskundige. Nadeel van het bloed doneren is dat je de navelstreng niet kan laten uitkloppen. Tijdens het uitkloppen komen er nog belangrijke stoffen bij de baby. Toen ik zwanger was van Levi en wist dat ik een keizersnede zou krijgen heb ik hier weer navraag naar gedaan en toen was het in het Martiniziekenhuis nog niet mogelijk. Omdat Levi middels keizersnede geboren zou worden en ze de navelstreng dan direct doorknippen wou ik het bloed graag doneren. Hoop dat het inmiddels wel mogelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.