relaxing at home
Interieur en wonen Ouderschap

Relaxen in eigen huis

Er zijn momenten dat ik een afspraakje met mijn man moet afzeggen. Het vinden van oppas voor drie kinderen is niet makkelijk. Is het eindelijk gelukt, is het schuldgevoel extra groot wanneer ik af moet zeggen. Hoe fijn is het wanneer je desondanks kunt relaxen in eigen huis? Op die manier heb je toch een afspraakje met je man thuis. Daarom deel ik inspiratie om ontspannen te wonen. Van meubels om te relaxen in je eigen huis, zoals lounge bankstellen, tot de invulling van een datenight met je partner.

Zoals inmiddels wel bekend denk ik, ben ik enorm hooggevoelig. Dat betekent kortweg dat alles me meer raakt en ieder gevoel harder binnen komt. Een tijd geleden schreef ik al over mijn overgevoelig zijn. Het houdt ook in dat ik bepaalde keuzes moet maken. “Nee” zeggen, wanneer een weekend al overprikkeld genoeg gaat zijn. Relaxen in eigen huis is ook daarom onmisbaar. Mijn rustpunt, een plek om compleet te ontladen. Dat gaat het allerbest met een ontspannen avond thuis, samen of een avond helemaal voor jezelf, want mama me-time verdien je ook! Want al deze adviezen kun je ook lezen als manieren om je weer wat meer vrouw en minder moeder te voelen.

Relaxen in eigen huis

Regelmatig ontspannen, zorgt dat je geestelijk en lichamelijk bij kunt komen van de spanningen van de dag. De inrichting van je woonkamer draagt bij of je thuis kunt ontspannen. Onmisbaar om élk moment te kunnen ontspannen in huis is een comfortabele bank.  In ieder geval voor mij. Of het nou voor datenight, een avond helemaal voor jezelf of een avondje met de kinderen hangen voor de televisie is.

relaxen in eigen huis

Het grootste complete relaxmoment is voor mij het moment dat de kinderen op bed liggen. Dan kan ik “uit”. Op dat moment komt de bank in beeld. We hebben een heerlijke bank om te loungen, met een hoek voor onze beentjes. Er wordt voor mij gezorgd en we hoeven niets. Zalig.

Een ander onmisbaar meubelstuk voor complete ontspanning vind ik een fijne fauteuil. Zo eentje waar ik in weg kan kruipen met een lekker kopje koffie en een heerlijk boek. Zo wordt het leren voor mijn studie of het onderzoek doen voor het blog, meteen ontspannen. Dat zijn de dingen ik vaak voor mezelf doe, wanneer de kinderen schermtijd hebben, spelen of naar de televisie kijken.

Datenight in huis

Het eerste wat je doet, is natuurlijk je telefoon uitzetten. Datenight is tijd voor jullie samen! Het mooiste is dat de invulling eigenlijk compleet aan jullie zelf is. Een ideale datenight thuis is voor mij: douchen en optutten alsof ik uit ga. Gezellig samen koken, om daarna aan tafel te gaan en uitgebreid te tafelen en te kletsen.

Thuis zijn de prikkels minimaal, voel ik me thuis en kan ik helemaal mezelf zijn. Een date die ik nooit af zal hoeven zeggen. Het is zo fantastisch om gesprekken af te maken, zonder dat je meer bezig bent met het zorgen voor en corrigeren van je kinderen. Hoe de date afloopt, bepalen jullie natuurlijk helemaal zelf.

 datenight with partnerGenieten van lekker eten, goede wijn en fijn gezelschap. Een groot voordeel: geen andere mensen om ons heen. Voor na het eten staat de comfortabele bank weer op ons te wachten.

Kleine tips voor een fijne date in huis

– verzin een leuke activiteit om samen te doen. Laatst las ik ergens over het maken van een tijdcapsule. Je kunt eentje maken om te begraven, maar een mooie kartonnen doos of iets dergelijks volstaat wanneer je hem in huis bewaart. Bepaal hoe lang je hem wilt bewaren en wat je degene die hem opent over die periode wilt vertellen

– heb je geen haard, zet er dan eentje op je televisie. Schuif de tafel aan de kant en leg een fijn picknick kleed of fleecedeken op de grond. Wat kussens er op, een flesje wijn en heerlijke picknickhapjes. Hoe romantisch is dat?

– leer samen iets nieuws. Kijk naar een cursus of iets anders wat bij jullie past en plan hier tijd voor. Je kunt kiezen voor een eenmalige activiteit waar je voor aanschaft wat je nodig hebt. Uiteraard kun je ook voor een langere periode iets samen leren. Is er een taal die je altijd al wilde leren of een onderwerp dat je wilde bestuderen. Dan ga je daarvoor.

–  Schrijf samen een brief aan de kinderen. Voor hen is het vast fijn iets blijvends te hebben. Jullie gevoelens voor hen zwart op wit. Je kunt ook een brief aan elkaar schrijven en deze voorlezen. Of maak samen een bucketlist, eentje voor jullie als gezin, maar ook eentje voor jullie samen.

-herleef een date uit het verleden. Denk terug aan de tijd dat jullie net samen waren. Een date die heel bijzonder was, jullie eerste afspraakje.

Mama me-time

Valt het jou ook zo op dat het altijd tijd is voor mama. Wat de kinderen betreft in ieder geval. Herken je dit beeld? Jij staat in de keuken het eten te maken, je man is in de woonkamer. De kinderen kijken televisie op de bank, hij zit met zijn telefoon even te ontspannen. “Mamaaaaa! Mammaaaaa!”, vanuit de kamer wordt er naar je geschreeuwd. Je twijfelt. Je kiest voor: “Wat is er?”. En dan komt er een vraag, waarvan je alleen maar kunt denken: je vader zit op een meter afstand en toch schreeuw je naar mij?

Mama me-time mag dan een trendwoord zijn, juist als moeder moet je goed voor jezelf zorgen, om voor een ander te kunnen zorgen. Opladen en ontspannen als moeder kan op veel manieren. Zoals vriendin Mary-Lou van Tijd voor mama zegt: Plannen is, de tijd nemen om tijd te maken. Dat is advies één. Plan tijd voor jezelf!

 ontspannen in huis mama me timeMakkelijke manieren om als moeder tijd voor jezelf te hebben zijn er in overvloed. Vaak liggen de manieren om te ontspannen voor moeders voor de hand, maar zijn zeker de moeite waard. Is het een mooie dag geweest, ga dan wanneer de kinderen op bed liggen vooral niet je vertrouwde routine volgen. Doe iets heel anders, iets wat je rust geeft.

Kleine tips voor tijd voor jezelf als mama

– Ga met een lekker drankje en hapje buiten zitten en neem een boek mee. Staar in het park naar de ondergaande zon met een audioboek in je oren

–  Houd je van koken? Maak dan niet gewoon eten klaar, maar kook uitgebreid. Kies je lievelingsgerecht gemaakt met verse ingrediënten

– In je eentje er op uit is altijd een goed idee. Een dagje alleen shoppen is zo geregeld, maar hoog op mijn wensenlijstje staat een overnachting in een hotel mét hotelontbijt

– Een ultiem ontspan moment vind ik een moment wat mijn man af en toe gewoon voor me regelt. Nog even blijven liggen ’s morgens op bed of gewoon één aflevering van mijn favoriete serie kijken terwijl hij een spelletje doet met de kinderen

– maak een lekkere lange wandeling, verstand op nul, eventueel je lievelings spotify lijst in je oortjes. Gewoon gaan. Geen plan vooraf, links wanneer je links wilt. Of het nou regent of droog is. Tot op het bot verregenen is soms een heerlijke manier om alles van je af te laten spoelen. Thuis een warme douche en dan komt weer het loungen om de hoek kijken. Totaal ontspannen met een warme chocolade melk, met een scheutje rum, op de bank.

– doe de dingen die moeten wanneer je kinderen er bij zijn. Laat ze helpen met stofzuigen, de vaatwasser uitruimen of wat ze qua leeftijd kunnen. Zelfs de peuter helpt hier in huis. Zo is de tijd die je alleen bent, ook écht voor jezelf. Als ik de zolder opruim, gaat de mini mee. Die ligt lekker op ons bed met een boek of tablet en ik doe wat ik moet doen.

En ga jij voor een datenight met je partner, een wijntje en een boek op de bank of tóch voor een momentje met het  hele gezin? Wat doe je het liefst wanneer je tijd voor jezelf hebt?

❥ Balans, dat is waar het voor mij persoonlijk om gaat. Balans in werklast, de druk van gezin en relatie en de keuzes die je maakt. 

Datenight at home foto by Soroush Karimi ||  Relaxing at home by Guillermo Nolasco || woman relaxing at home  by Trent Szmolnik on Unsplash || woman reading door Dominika Roseclay via Pexels

 

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.