Nog een allerlaatste kusje
Lezen Ouderschap

Nog een allerlaatste kusje

Ik heb vandaag zitten janken bij een persbericht in de mail. Toch is het belangrijk om hierbij stil te staan, ook al wil je dat niet. Nog een allerlaatste kusje is een bijzonder boek vol gedichten die troost kunnen bieden of het net iets makkelijker kunnen maken om met jonge kinderen over een groot verlies te praten. Kinderen zijn hier namelijk wel mee bezig, op hun eigen manier en ook als je klein bent kun je iets of iemand van wie je houdt verliezen.

Mijn kinderen hebben ook periodes dat ze het er over hebben en er veel mee bezig zijn en mensen sterven nou eenmaal. Hoe fijn is het dan als je kinderen wat troost kunnen vinden in woorden.  De versjes in dit boek over afscheid nemen helpen jonge kinderen het verdriet en het gevoel van gemis te begrijpen en erover te kunnen praten.

Nog een allerlaatste kusje

Een gedicht kan verdriet benoemen wanneer je het zelf niet onder woorden kunt brengen, je kunt je herkennen in hetgeen gezegd wordt. Ook kan het boekje dienen als inspiratiebron voor kinderen die op hun eigen manier een bijdrage willen leveren aan het afscheid.

“Het allermooiste baby’tje was jij
en ook al was je hier bij ons maar even
we hebben je de mooiste naam gegeven
en een plekje in ons hart – je hoort erbij”

De auteurs van het boek, Ron Schröder en Marianne Busser: “Regelmatig is ons gevraagd om iets te schrijven over het verlies van een broertje of zusje, papa of mama, een opa of oma, of van iemand anders in de omgeving van een kind. En dit is het resultaat. Het is niet – zoals onze andere boeken – een voorleesboek.

Nog een allerlaatste kusje

 

Maar we hopen van harte dat iemand die iets toepasselijks zoekt iets in dit boek zal kunnen vinden. Een versje dat misschien een beetje kan troosten of een gedichtje dat het net iets gemakkelijker kan maken om met kinderen over een groot verdriet of verlies te praten. Met liefs, Ron en Marianne.”

Nog een allerlaatste kusje, je hoopt dat je het nooit mee hoeft te maken. Soms is het ook goed om er bij stil te staan. Waar de meeste mensen wensen dat afscheid nemen in de lijn van leeftijd verloopt en dat iemand ‘oud genoeg’  moet zijn om te gaan, is de realiteit van het leven echter anders ♥ 

 Het boek Nog een allerlaatste kusje is beschikbaar vanaf 30-01-2018

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.