Draagdoeken inspiratie 
Dragen Lifestyle Ouderschap

Ergonomisch dragen

Foto: privébezit | copyright Melissa

Het lijkt en voelt alsof ik langzaam meegezogen word. De sekte in, zoals mijn man het noemt. De draagdoekenmaffia lonkt. Iets wat ik nooit had verwacht. Helemaal niet met mijn hekel aan de borstvoedingsmaffia. Helaas is het inmiddels voor mij bijna te laat. Want je hebt dragen en dragen. Ergonomisch dragen welteverstaan. Dragen is goed voor de hechting van je kindje, het is praktisch en fijn.

Ergonomisch dragen is lichamelijk goed voor jullie allebei. Het bevordert ook je eigen houding. Maar hoe vertel je iemand dat hij niet ergonomisch draagt? De heftigheid in reacties op foto’s die ik voorbij zag komen, ik verbaasde me daar echt over en kreeg ook de maffia-kriebel. Hoe waar en goedbedoeld het ook allemaal is, je wilt als moeder niet afgebrand worden. Al helemaal niet wanneer jij juist heel trots bent en denkt dat je het beste voor je baby doet. Op de verpakking staat immers iets met ergonomisch. En voor die prijs, zal het goed zijn toch? Die merken als Stokke en Babybjorn zullen er verstand van hebben én die lieve verkoopster van de Prenatal raadde het aan, die kan ik toch vertrouwen. In de praktijk blijkt dit anders te zijn.

Zit ze zo goed

De harde reacties komen met name voor in verschillende Facebookgroepen over dragen of draaggerelateerde groepen. Er worden daar regelmatig foto’s geplaatst door mama’s die vol trots hun eerste draagpoging laten zien. Als ik de reacties open, tel ik in mijn hoofd al af: afbranden in 3,2,1, GO. Gelukkig zijn er ook lieve mama’s die oprecht reageren. Ook de harde reacties zijn goed bedoeld. Toch blijft het negatieve hangen. Als je niks vriendelijks kan zeggen houd je dan stil of Think* eerst even. Vind niet overal iets van.

Dat vind ik nog steeds, maar het gevoel te willen helpen, snap ik sinds een aantal dagen wel beter. Een foto van een bekende, zo lief, zo schattig, zo trots. Maar zo niet ergonomisch. En als ik niet lid was van die groepen op internet, had ook ik niet beter geweten. Maar dat had ik wel gewild. Ik zou het wel willen weten, maar ik zou ook niet terecht gezet willen worden… en die lijn is zo dun. Dus ik ben op mijn handen gaan zitten en hield me stil.

De reden van dit artikel

Al eerder tijdens een avondwandeling met de kinderen zag ik een mevrouw met een niet ergonomische drager. Bungelende beentjes, kindje hangend aan zijn kruis. Zo sneu, maar mama keek stoer en trots de wereld in, wie ben ik dan?  Misschien als ik Finn in de doek bij me had gehad, dan had ik wat meer een ingang. Ik besloot door die twee voorbeelden tot het schrijven van dit blog. Om meer bewustheid te creëren. Want ‘ergonomisch getest’ maakt niet duidelijk wat de uitslag was van die test immers. Ergonomisch is ook geen beschermde term.

Ergonomisch dragen

Bij ergonomisch dragen in een drager of draagdoek wordt je kindje in de natuurlijke houding ondersteunt. Je kindje wordt ook goed ondersteund. Het rugpand mag niet verhard zijn (daar wordt ook ‘gevuld’ mee bedoeld). Het rugpand is hierdoor voorgevormd en niet flexibel. In plaats van het bieden van een goede ondersteuning fixeert dit de rug van je kindje en kan deze niet zijn natuurlijke houding aannemen. Onprettig én niet goed voor de ontwikkeling van dat ruggetje.

Ergonomisch dragen
Zie je hoe recht de rug gehouden wordt en hoe de beentjes bungelen? In dit geval zorg het pakje met voetjes ook nog eens voor dat er druk op de voetjes uitgeoefend kan worden, waardoor het een goede ontwikkeling van de voet in de weg zit.

Ook jij krijgt met ergonomisch dragen steun op de juiste plekken. Daarom is een consult aan te raden. Het is net als met schoenen, eigenlijk moet je verschillende passen, om te weten welk paar het lekkerst zit. Ook met draagdoeken word jij door de manier van knopen ondersteund in bijvoorbeeld je rug. Bij de FWCC vind ik het fijn om, voor dit steuntje in de rug, achter af te knopen bijvoorbeeld.

M-houding

Bij een goede ondersteuning hoort de zogenaamde M-houding, waarbij de knietjes iets hoger zitten dan de billen. Als een kikkertje. Door de beentjes van je kindje van knie tot knie te ondersteunen, zit je kindje al bijna automatisch in die houding. Eigenlijk doet een mooie natuurlijke bolling van het ruggetje de rest. De M-houding is belangrijk voor een goede ontwikkeling van de heupjes van je kindje. En zeg eens eerlijk, hoe lang zou jij aan je kruis willen bungelen?

Face forward dragen

Dat je deze keuze voor je kindje maakt, dat snap ik. Heerlijk rondkijken, alles in zich op nemen. Daar zit ook gelijk de crux, wanneer de prikkels te veel worden, kan je kindje zich niet afwenden. Overstimulatie kan het gevolg zijn.
Daarbij komt dat een M-houding onmogelijk is in deze houding en van de natuurlijke bolling van de rug is ook geen sprake. Je kunt dan kiezen voor rugdragen of voor heupdragen. Zo heeft je kind goed zicht en kan hij zich ook heerlijk tegen je aan nestelen. Op de rug met een doek, kan al vanaf newborn, maar alleen met de Ruck. Voor en baby geldt namelijk (tot hij zelfstandig gaat zitten): één laag doek over zijn ruggetje. Met een drager mag het nog niet. Waarschijnlijk omdat je met de drager niet zo hoog kunt dragen als in de ruck. En die hoogte is juist belangrijk, omdat ze precies op je rugbolling zitten.

Ergonomisch dragen

Draagdoekmaffia

Dus lieve mensen, de draagdoekmaffia bestaat, maar ze bedoelen het heus goed. Ze bedoelen niet dat jij een fout gemaakt hebt, dat jij niet het beste wilt voor je kindje, dat is niet wat ze zeggen. Het kan fijner voor jou en je kindje. Ze vinden het vervelend voor jou, die de keuze juist zo weloverwogen, na onderzoek maakte. Trouwens dat geldt ook voor jou, wanneer je dat niet deed en er gewoon van uitging dat je keuze goed was, omdat deze in de winkel hing en je er van uit ging dat hij toch niet verkocht mocht worden als hij slecht was. Het is goedbedoeld (ongevraagd) advies. En dat steekt soms. Begrijpelijk.

Er wordt, door Stokke bijvoorbeeld, heel veel vooruitgang geboekt, daar ben ik zo blij mee. De M-houding komt er steeds meer in, maar zo lang het rugpand gevuld/verhard is zou ik een andere keuze maken ♥

 


* Think = is it: True, Helpful, Inspiring, Necessary, Kind

Afbeelding baby dragen en infographic via Shutterstock

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

3 Reacties

  1. […] houding aannemen, dat is ontzettend wennen. Voor de hechting van je baby, is samen slapen en het ergonomisch dragen van je baby een mooie aanvulling. Je eigen rust is ook een belangrijke factor. Ik moet wel eerlijk […]

  2. […] was ik benieuwd hoe het ging. We zouden elke avond met z’n vijven lopen. Finn ging mee in de draagzak en ik was benieuwd of hij én ik het vijf kilometer vol zouden houden. De draagzakken die ik heb […]

  3. […] Door Simone – Op 19 mei 2019 vindt Carry Your Love (het eerste draagevenement in Nederland) plaats in Tuil. Samen met een aantal andere moeders mag ik dit prachtige evenement organiseren. We kwamen bijeen uit een andere draaggroep dan Carry Your Love en wilden naast de bekende baby/zwanger/mama en opvoeding beurzen iets nieuws op de kaart zetten. Een evenement geheel gericht op het dragen van je kindje. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.