In weekmenu 2 noemde ik al mijn koolhydraatarm recept met kipgehakt. Dit is een variatie op een eerdere uitvoering: kipgehaktballetjes met een frisse salade. Een lowcarb gerecht, met lekker wat groente. Nu had ik zin in een nog meer Oosterse variant. Dat werd Oosterse kipgehaktballetjes met witte kool salade.
De basis voor de salade was zo simpel. Witte kool en worteltjes. De dressing die maakt het! Toevallig lagen er nog wat bosuitjes in de koelkast. Die kwamen goed van pas. Verder heb ik altijd zoveel mogelijk Oosterse smaken in huis. Chilisaus, ketjap, sesamzaadjes, gembersiroop en kruiden als kerrie en kurkuma. Hiermee ben je al een eind op weg voor een Oosters geïnspireerd gerecht. Het recept is heel eenvoudig. Toch zijn de kipgehaktballen kleine smaakbommetjes.
Ingrediënten Oosterse kipgehaktballetjes :
Kipgehakt
Bosuitjes
Pinda’s
Gembersiroop
Sesamzaadjes
Lee-kum-kee zwarte bonen knoflook saus (theelepel)
Oosterse wokolie
Hoe maak je de Oosterse kipgehaktballetjes met witte kool salade?
Meng in een keukenmachine alle ingrediënten, behalve het gehakt. Doe het mengsel en het gehakt samen in een schaal. Kneed het mengsel goed door het gehakt en draai er balletjes van. Bak de balletjes in vloeibare bakboter. Dit is belangrijk, want de boter en de rest van de dressing is de saus.
Voor de Oosterse salade
Witte kool
Wortel julienne
Bosuitjes
Dressing
Sojasaus (twee á 3 eetlepels)
Sambal brandal (theelepel)
Gembersiroop (flinke scheut)
Sesamzaadjes (een grote eetlepel)
Zonnebloemolie ( een scheutje)
Citroensap (een kneep)
Bereiding salade
Snijd de witte kool in reepjes en de bosuitjes in ringetjes. Doe het samen in een schaal. Maak de dressing en voeg deze toe aan de salade. Bewaar hier wel een deel van! Dit maakt later de saus voor de gehaktballetjes. Even roeren en klaar!
❥ Zijn de gehaktballen klaar, dan voeg je de dressing toe en roert dit met het beetje bakboter wat nog onder de balletjes zit. Eet smakelijk!