Home LEZEN Op de voorleeskruk van mijn peuter

Op de voorleeskruk van mijn peuter

by Marjo
review, boekstart, lezen, woordjes

Dit keer een review van de boeken op de voorleeskruk van mijn peuter ♥ De ene keer mag Pollewopje zelf een boekje kiezen, de andere keer kiezen wij.  Haar favoriet is op dit moment Woezel & Pip, met Dora op een goede tweede plek. Zelf kies ik vaak voor “Zo varen de scheepjes voorbij”.

“Hazelijntje dol op reizen” was een van haar eerste boekjes. In het begin kwam er van echt rustig voorlezen nog niets terecht hoor, alles wilde ze aanwijzen met de bijbehorende geluidjes. “oe-oe-a-a” bij Japie, “whraaaaa” bij de tijger en “twiet twiet” bij het vogeltje en daar hebben we mooi gebruik van gemaakt bij het leren van de geluiden #winwinsituatie

“Hallo Nederland” is een schattig boekje over Woezel & Pip waar in het kort de highlights van ons land worden beschreven. Alle vooroordelen over duinen, kaas, Koningsdag en tulpen worden benoemd op de typische Woezel & Pip manier. Lieve zangerige schattige zinnetjes, heerlijk zoet. Lynneke weet precies wat er komt en bijvoorbeeld bij het stukje over Sinterklaas zit ze al met haar handje naast haar hoofd en zegt: “Hmmm, lekker snoeppies”. Het zijn op zichzelf staande verhaaltjes, van twee bladzijdes, dus je kunt zelf kiezen hoeveel  je op een avond voorleest.

Op de voorleeskruk van mijn peuter ligt verder nog;

“Dora’s bedtijd avontuur” maakt van het naar bed gaan een avontuur. Als het bedtijd is willen het broertje en zusje van Dora niet slapen. Daarom neemt Dora ze mee op avontuur naar de Dromenberg. De dingen die je doet voor het slapen gaan worden op een leuke manier behandelt. Wassen, pyjama aan doen, tandenpoetsen en lekker je bedje in kruipen. Ook hier kan ze ondertussen veel aanwijzen en benoemen.

“Zo varen de scheepjes voorbij” is een echt versjes boek. Het leest door de rijmschema’s erg prettig voor. Ook hier kun je door een versje per een of twee pagina’s zelf zien hoeveel je voorleest. Door het rijmen vinden Elynn en ik het erg leuk om haar de zinnen af te laten maken. In dit boek nodigen de bijpassende illustraties ook weer erg uit om dingen te benoemen en zijn er verschillende spelletjes te verzinnen om het leerzaam en leuk te maken.

Op de voorleeskruk van mijn peuter

Ik ben een groot voorstander van spelenderwijs leren. Door het aanwijzen en benoemen uit zichzelf merk ik dat ze het voorlezen heel leuk vindt en dat het echt heel leerzaam is. Elke avond weet ze meer dingen te benoemen en spreekt ze letters steeds beter uit. Inmiddels kan ze zelfs aan de hand van een omschrijving (wat doe je aan als het donker wordt? => wijst lamp aan) het bijpassende woord aanwijzen! Ook zingen we samen bijpassende liedjes. Hierboven zingen we bijvoorbeeld “In Holland staat een huis” en ” Schaapje, schaapje heb je witte wol”.

Je hoort haar woordenschat groter worden en dat spelenderwijs tijdens een echt momentje van ons samen, heerijk op schoot geknoedeld. De stoelen op de kamers van de kinderen staan er speciaal voor het voorlezen-knoedel-fles moment en dat is iets wat ik iedereen aan kan raden!

 

Reacties

reacties

Gerelateerd

2 comments

Aanhetlijntje 9 januari 2015 - 19:14

Oh die Dora boek die ga ik onthouden, ziet er erg leuk uit!

Reply
Vlijtig Liesje 9 januari 2015 - 11:11

Wat zit ze lief te lezen op de foto! Schattig!

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.