Zorg voor jezelf
Lifestyle Ouderschap

Zorg voor jezelf

Eigenlijk is het net als in het vliegtuig. Je moet eerst voor jezelf zorgen, dan kun je pas voor een ander zorgen. Eigen veiligheid eerst! Als moeder is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Er is altijd wel een wasmachine die aan moet, een snoet die gepoetst moet of een verjaardag die je moet plannen. De combinatie moeder én vrouw is een lastige. Maar behalve moeder, blijf je altijd vrouw! Dus zorg voor jezelf, het mag!

Maar hoe doe je dat dan? Er zijn zoveel ballen in de lucht te houden. In de planning houd je waarschijnlijk rekening met iedereen in het gezin en daarna kijk je wel hoeveel ruimte er nog is voor jezelf.  Voor mezelf geldt dat ik geen wegcijfer-moeder ben die alleen maar alles in dienst stelt van haar man en kinderen. Toch betrap ik me er ook op dat ik wel in de valkuilen van het moederschap trap. Door leuke uitstapjes te maken, een datenight te plannen of door te zorgen voor voldoende beweging, zorg ik er voor dat ik een leukere moeder ben. En dat maakt uiteindelijk ook je gezin gelukkig.

Zorg voor jezelf

Probeer uit wat voor jou werkt, maar zorg voor jezelf. Dat maakt je geen loedermoeder, dat maakt je een verstandige moeder. Want zeg nou zelf, je bent meer dan alleen moeder en vrouw van.

Zorg voor jezelf

Jij bent jij en daar mag voor gezorgd worden! Blijf doen wat je altijd al leuk vond. Geniet van waar je vroeger van genoot. Of probeer juist nieuwe dingen, waarvoor je uit je comfortzone moet stappen. Want aan het einde van je comfortzone, begint het leven! Jouw eigen leven.

Beweging

Wat heel goed werkt is een sport of sporten thuis. Het kost misschien wat discipline, maar het is een aanrader! Ik schreef al eens eerder waarom hardlopen zo fijn is. En het is ideaal te combineren met een gezin. Komen je partner en kinderen op zondagochtend in pyjama een beetje bij, dan trek jij je hardloopkleren aan en gaat! Niemand om rekening mee te houden, maar ook niemand die er ‘last van heeft’.

Thuis sporten

Is het niet mogelijk om ‘zomaar het huis uit te stappen’ kun je ook prima thuis bewegen. Breng je kinderen bijvoorbeeld naar school ín je sportoutfit. Je bent dan vaak al meteen in de juiste mindset. Misschien moet je nog even wachten tot je baby op bed gaat, maar spelen of poetsen gaat ook best in je sportcombi. Twee vliegen, één klap. Ben je dan eindelijk echt alleen, dan kun je er vol voor gaan.

Zorg voor jezelf

Eenmaal thuis ga je aan de slag met één van de vele apps op je telefoon of stream je een youtube filmpje naar je tv. Geen uitgebreide voorbereidingstijd nodig, je bent niet lang bezig (je hebt zelfs 7 minute workouts) en je bent klaar voor de rest van de dag. Maak de training een stuk effectiever en combineer de work-out met dumbbels. Er is genoeg fitnessapparatuur voor thuis te verkrijgen, dus kijk gewoon wat het beste bij je past. Als je wilt, ís het zelfs mogelijk te sporten terwijl je je favoriete serie op Netflix kijkt.

Het grote voordeel van bewegen is niet alleen dat het je hoofd écht leeg maakt. Het geeft je meer energie en een voldaan gevoel. Met een gezond lichaam en gezonde lifestyle zit je lekkerder in je vel, wat je een nog een leukere moeder maakt, dan je al bent. Ook geef je een natuurlijk goed voorbeeld aan je kinderen.

Die andere moeders

Op Facebook deed ik een oproep waarin ik ander moeders vroeg hoe ZIJ er als mama voor zorgen, dat ze ook aan zichzelf denken. Ook vroeg ik hoe ze dan voor zichzelf zorgen.

Zorg voor jezelf

Welke dingen ondernemen zij het liefst om zichzelf weer een beetje op te laden. Ook daar bleek dat de meeste moeders te weinig om zichzelf denken. Eva gaf een eenvoudige maar effectieve tip:

Ik ga elke avond na het eten een stuk wandelen, zodat ik even kan opladen, of gewoon even niet met anderen bezig te hoeven zijn. Just me, myself and I.

Shoppen

Een andere tip kwam van Priscilla. Zij geeft ook heel duidelijk aan dat kinderen op de eerste plaats horen te komen. Maar ook dat als je niet goed voor jezelf zorgt, het ook moeilijker wordt om voor een ander te zorgen omdat je dan zelf moe en op bent.

Wij zijn tot de conclusie gekomen dat ik dit juist niet genoeg doe. De kinderen staan op de eerste plek en ik vergeet daardoor mijzelf. Mijn vriend en ik hebben daarom eerst maar eens nieuwe kleren gekocht voor mij zodat ik mij weer wat fijner ga voelen. Daarnaast is het nu de bedoeling dat ik iets meer mij tijd ga inlassen. Bijvoorbeeld naar de pedicure, een boek lezen, met de hond een rondje. Maar ook met vriendinnen weg.

Moeders voor moeders

Nienke reageerde heel fijn op het bericht van Priscilla. En ik denk dat dit ook een heel stuk verschil maakt. Soms zijn we als moeders zo hard onderling. Wanneer we iets liever voor elkaar zijn, geven we elkaar misschien minder het gevoel dat we van alles moeten als moeder. We mogen.

 Zo herkenbaar, maar als wij ons niet fijn voelen zijn onze kindjes ook niet happy. Uiteindelijk schieten we er vaak bij in maar zijn we minstens net zo belangrijk en zijn ze afhankelijk van ons. Maar nieuwe kleren kunnen wonderen doen waardoor je een stuk lekkerder in je vel zit. Je bent een super mama.

Je moet het maar durven

Zorg voor jezelf; je moet het maar durven! Want wanneer we onszelf als moeder tot het uiterste pushen doen we onszelf te kort. Helaas komt het daardoor ook voor dat er een duidelijk signaal moet zijn van je lijf en/of je hoofd om er voor te zorgen dat je er voor jezelf durft zijn. Dit maakt Daphne nu mee.

Door een burn-out te krijgen leer ik nu langzaam hoe ik tijd voor mezelf maak. En dat dat ook mag. Ervoor gekozen om ouderschapsverlof op te nemen. En genieten van alle dingen, iedere dag even rust nemen op mijn eigen manier.

En volgens Tamara kan het met van alles zijn en daar heeft ze een heel goed punt.  Denk aan een avondje borrelen met vriendinnen of een weekend met je zusje of moeder weg. Ook een bezoekje aan de schoonheidsspecialist of de kapper is een aanrader. 

De mogelijkheden zijn er, je moet ze zien en grijpen! Je kunt zelf bepalen hoeveel jij nodig hebt. Het hardlopen zoals ik aangaf, zul je wekelijks doen. Een bezoek aan de kapper kan ook prima één keer in de maand. Als je het maar doet. Omdat je het waard bent ♥ 

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

1 Reactie

  1. Mooi geschreven en helemaal waar! Als je niet goed voor je zelf zorgt, kan je ook niet voor anderen zorgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.