This or That Sinterklaas style
Challenges

This or That Sinterklaas style

Het is al even weer geleden, een tijd terug was zondag TAG dag, maar dat is er ineens bij ingeschoten. Volgens mij al ver voor de zwangerschap, dus dat is niet het excuus. Misschien vond ik geen leuke TAG’s meer. Speciaal voor 5 december vulde ik de This or That Sinterklaas style TAG in. Mooi op de valreep, op de verjaardag van de oude man.

Ik houd van december, ik houd van Sinterklaas én Kerst, echt kiezen kan ik niet. Heerlijk de tradities bij beide. Het oprechte geloof van de kinderen in de Sint, de blije snoetjes. Persoonlijk ben ik van de kerst, maar voor de kinderen, is het Sinterklaasgebeuren zo machtig. Dat maakt een keuze onmogelijk. Gelukkig gaan de vragen van de This or That Sinterklaas style allemaal over Sinterklaas en hoef ik de keuze tussen de twee grijs bebaarde mannen niet te maken!

This or That Sinterklaas style

En dan wordt het nu wel kiezen. Intocht op TV of intocht in het echt? Gourmetten of zoet? Ik ben natuurlijk best benieuwd waar jij voor zou kiezen en ben benieuwd hoe jij Pakjesavond viert. Laat je het weten in de reacties anders? Mijn antwoorden lees je nu, This or That Sinterklaas style.

this-or-that-sinterklaas-style-6

Sinterklaas of Piet?

Meteen de eerste vraag is al lastig zeg! Sinterklaas it is, na lang wikken en wegen. Die man maakt het feest. Daarbij het hele gezeik omtrent Zwarte Piet, heeft voor mij de charme van de mythe van die man er wat af gehaald. Sinterklaas is de rots. Hij is er. Hij staat er. “Nou, daag hoor”. Stijlvol. Een blijvertje. Dus Sinterklaas.

Pepernoten of Chocoladeletter?

Pepernoten. Chocolade eet ik het hele jaar door wel. Dus dat is niet zo heel bijzonder. Pepernoten eten we maar een deel van het jaar en die smaak is onlosmakelijk verbonden met begin december. Zodra de Sint weg is, eten we nog steeds chocolade, maar worden de perpernoten vervangen door banketstaven en eten we ze het hele jaar niet weer. Er worden zelfs pepernoten weggegooid, omdat het niet meer past bij de dagen na Sint.

Gourmetten of  heel veel zoetigheid?

this-or-that-sinterklaas-style

Veel zoetigheid, veel te veel! Gourmetten hoort bij Kerst. Pepernoten, gevuld speculaas, chocolaatjes, schuimpjes, tumtummetjes. Het hoort er bij. Wie zoet is krijgt lekkers toch? Het is niet zo dat de Pieten een gourmetpakketje uit hun zakken tevoorschijn halen.

Schoen zetten of pakjesavond?

Hoe leuk en gezellig en comfy ik het ook vind, zo’n pakjesavond, het schoenzetten vind ik schattiger. Er ligt niet zo veel druk om, er komt niet zoveel spanning bij. En die blije koppies de volgende ochtend, ontbetaalbaar! Met pakjesavond zijn ze er op een bepaald moment wel klaar mee, gaan ze wat ouwehoeren, moet het allemaal wat sneller. Voor schoenzetten nemen ze de tijd. Ze denken na over wat ze gaan zingen samen, waar de schoentjes moeten staan en wat er in of bij moet. Soms al een dag van te voren maken ze tekeningen, schrijven ze briefjes. Aandoenlijker dan dat wordt het niet denk ik.

Sinterklaas op bezoek of vieren zonder sint?

Zonder Sint. Ik ben veel te bang dat ze het dan toch eng vinden of dat iemand zich verkletst. Of dat ze ineens aan een baard gaan trekken of zo. Ik zou er zelf ook ongemakkelijk van worden trouwens. Een onbekende in je huis, waarvan je maar moet afwachten of hij lijkt en geen stomme dingen doet of zegt. Daarbij…. ik besteed het geld liever aan een extra cadeautje.

Intocht op TV of intocht in het echt?

Het is een beetje traditie aan het worden om eerst de intocht op televisie te kijken met pepernootjes in pyjama. Dan naar boven, kleertjes aan en op naar het centrum. De intocht in Veendam is geweldig! Onwijs veel zwarte Pieten, ontzettend veel pepernoten, Sinterklaas die op zijn paard klimt. Muziek, feest, en zei ik al veel, heel veel Pieten. Ze maken er echt iets fantastisch van. Genieten! De eerste keer hebben we nogal lang staan blauwbekken om op hem te wachten en alles loopt toch altijd uit. Daarna gingen we dus gewoon later en was het nog steeds heel leuk!

Sint geheim of open kaart?

Sint geheim. Zo lang het kan, zolang we er mee weg komen. Niet ten koste van alles. Een klasgenootje van Thomas had laatst tegen hem gezegd dat Sint niet bestaat. “Dan kijkt hij vast nooit naar het Sinterklaasjournaal, hè papa?”. Zo aandoenlijk. We zitten er met baby nummer drie ook nog eventjes aan vast. Een kloppende en wegrennende papa, voorzichtig zakken achterin de auto verstoppen, ik houd van de traditities. Van de gespannen snoetjes, van de ontlading, van de dankbaarheid en blijheid, het onbezorgde, pure, oprechte geloof.

Surprises en gedichten of sint dobbelspel?

Niets van dat alles. Gewoon cadeautjes. De vloer vol cadeautjes. Om de beurt een cadeautje uitzoeken en Thomas de naam laten lezen. Geen poespas, geen gedoe. Heel af en toe, zit er ineens een briefje bij met een gedichtje, maar niet standaard. Wanneer er geen gelovende kindjes meer zijn, dan zijn de surprises, gedichten en een dobbelspel natuurlijk hele leuke alternatieven!

this-or-that-sinterklaas-style-2

Sinterklaasjournaal of Club van Sinterklaas?

Sinterklaasjournaal! Fantastisch hoe ze elke keer weer een verhaal verzinnen en helemaal tot het einde toe uitspelen. Het is niet zo dat we het helemaal meenemen in onze Pakjesavond, maar het is zo leuk hoe ze zich er elke avond op verheugen. Papa en mama genieten er net zo van trouwens. Hoe de kinderen “Nou, daaaag hoor”, zeggen. Hoe ze zich oprecht verwonderen en meeleven. Soms kijk ik meer naar hen dan naar de televisie. Elynn die zegt: “Dit is het Sinterklaasjournaal, met Dieuwertje Blok”. Het is fantastisch, traditie en genieten.

Ik tag dit keer niemand om de TAG over te nemen, natuurlijk vanwege het allerlaaste moment waarop ik hem zelf in vul. Ik vond de TAG trouwens op het blog van Carmelina en Joyce, Catching up, een life blog van twee vriendinnen over dat wat hen bezig houdt en inspireert. Een blog waar ik zeker eens een kijkje zou nemen!

♥MJ


Afbeeldingen Mijter en Staf en Pepernoten via Shutterstock

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.