Tips van een dragende mama
Dragen Lifestyle Ouderschap

Tips van een dragende mama

De knoop is doorgehakt. Je wilt je kindje dragen, want dat is goed voor de hechting. De geborgenheid die je kleine in de buik had doorzetten nu het geboren is, is ook niet verkeerd. En laten we wel wezen: dragen is ook nog eens gewoon handig. Want handen vrij voor bijvoorbeeld een broertje of zusje. Of om de was op te hangen. Of dat laatste echt een voordeel is, laat ik voor nu in het midden.

Zet je net je eerste stapjes in de wondere draagwereld en duizelt het je? Ik ben geen expert, maar ooit was ook mijn eerste keer. Met de kennis van nu geef ik je daarom een paar tips van een dragende mama die ik toen wel had willen weten. Niet alles hoor, want sommige dingen moet je echt zelf ondervinden. Omdat dat leuker is en een mening vorm je vooral door te ervaren.

Tips van een dragende mama:

Een lap stof dat je pasgeboren kindje moet dragen. Als je erover nadenkt klinkt het misschien vreemd, maar er is niets geks aan. Dragen is juist heel natuurlijk. Leg een baby neer en hij neemt meteen de houding aan die hij ook in de draagdoek en ergonomische draagzak heeft. Mits goed geknoopt is het hartstikke veilig. Durf! te dragen.

Tip: die enorm schattige boxpakjes met voetjes er aan zijn echt geweldig, maar niet geschikt voor tijdens het dragen. Door het spannen komt er ongewenste druk op je baby’s lijfje.

Consult

Veilig knopen dus. Dit kun je het beste leren van iemand die hier verstand van heeft. Investeer daarom in een consult. De kosten hiervoor zijn ongeveer €45,00 voor anderhalf uur. Money well spent. Heb je het niet (er niet voor over)? Er zijn alternatieven zoals You Tube. De filmpjes van Hedwych van Wrap you in love zijn wereldberoemd. Je kunt ook een plaatselijke mamacafé bezoeken. Daar zijn vaak ervaren draagmama’s die je graag een handje willen helpen.

Tip: Dragen hoeft helemaal niet duur te zijn. Yaro heeft zelfs een vanillekleurige geweven doek die voor €29,00 (maat 6) van jou kan zijn.

Kiezen tussen draagdoek of draagzak

Maar ja waar ga je mee dragen? Draagdoek of draagzak? Iets ertussen in zoals een mei tai? En een rekbare of een geweven draagdoek?

Tips van een dragende mamaDe keuzes lijken eindeloos en kunnen best overweldigend zijn. Laat in elk geval de leuke printjes nooit leidend zijn. De keuze voor een drager is zo ontzettend persoonlijk. Passen is het toverwoord. Ik ga het c- woord weer gebruiken. Voor ongeveer €25,00 heb je een pasconsult en kun je allemaal verschillende mogelijkheden bekijken en uitproberen.

Tip: Mama’s weten het, hydrofielen zijn multifunctioneel. Een opgerold spuugdoekje in de draagdoek ter hoogte van de nek van je kindje geeft net wat meer steun.

Er bestaat ook zoiets als een draagbieb waar je iets kunt huren. Ideaal om te proberen of als je bijvoorbeeld alleen voor een vakantie wilt dragen. Kijk ook eens rond in je vriendenkring en vraag naar ervaringen. Beter nog zou zijn als je iets zou kunnen lenen om uit te proberen.

Tip: Heeft je kindje reflux en is het daarom gebaat bij een rechtopstaande houding? Dragen kan uitkomst bieden.

Geniet

Als piece de resistance; genieten! Geniet er lekker van. Dragen is fijn voor jou en kindjes vinden het ook fijn. De meeste althans, garanties geef ik niet. Twijfel je ergens aan of kom je er niet uit? Er staat een leger aan behulpzame ouders voor je klaar. Je vindt ze in facebookgroepen als Draagpraat.

We zijn af en toe net vrachtwagenchauffeurs; er is nog net geen speciale groet. Welkom bij de club!

 


Held op sokken


Mamalou blogt; een bijzonder gewoon mamablog 
Mary-Lou blogt over het moederschap, haar liefde voor het dragen en haar uitdagingen als (werkende) moeder van 3 kindjes. Ook blogt ze over haar verwondering over hun drie opgroeiende kinderen, zaken waar ze tegenaan loopt als persoon of moeder, maar ook over leuke voorleesboekjes. Daarnaast heeft ze op dinsdag een rubriek waar ze enorm trots op is: draag(dins)dag.

 

Afbeelding dragende man en vrouw via Shutterstock

Reacties

reacties

Gastauteur

Sommige artikelen worden niet door mijzelf geschreven en ook niet door een vaste gastblogger. Het zijn bijvoorbeeld eenmalige gastblogs van collega bloggers of reviews die een lid van mijn team voor me geschreven heeft.

Soms zijn het verhalen van mensen die graag hun ervaringen willen delen. Om een stukje herkenbaarheid te brengen, een hart onder de riem te steken of een hart onder de riem te krijgen ♥

Wil jij zelf ook een persoonlijk verhaal delen, voel je welkom om me te mailen! Ik kijk uit naar jouw verhaal!

Misschien ook leuk

4 Reacties

  1. […] je iemand met een kinderwagen ziet lopen en hoopt dat ze het dragen nog gaan […]

  2. […] is een wereld voor me open gegaan. Gelukkig schreef Mary-Lou al een blog voor me met tips van een dragende mama. Op haar blog deelt ze ook veel draaginformatie. In dit artikel deel ik de kleine dingen. Niet als […]

  3. Dragen is werkelijk ideaal. Niet alleen is het goed voor je kindje, het geeft ook nog eens bewegingsvrijheid als moeder. Win-win : )
    Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Nieuwtjes op keukengebied: zoals deurtjes zonder greepjes!My Profile

  4. Ik was het niet van plan, maar ben uiteindelijk ook een draagmama. Yael wil gewoon niet liggen overdag. Ik zie er zeker de voordelen van in en het is oh zo gezellig je ukje de hele tijd dicht bij je te hebben, maar soms vraag ik me af of het niet beter is als ze meer in haar bedje zou slapen. Alleszins ben ik voor de draagzak gegaan. We hebben ook een draagdoek, maar op één of andere manier slaag ik er niet in die comfortabel te knopen voor onze meid. Misschien moet ik eens een kijkje komen nemen in jullie Facebookgroep 🙂
    Femke onlangs geplaatst…De week van Yael #7: cultuur overdag en doorslapen ’s nachts!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.