Wat moet je weten als je gaat dragen
Dragen Lifestyle Ouderschap

Wat moet je weten als je gaat dragen

Zoals jullie weten ben ik overstag en draag ik Finn. Ik zou het knopen graag nog iets gemakkelijker en sneller willen kunnen, maar het gaat steeds beter. Een meitai heb ik ook aangeschaft want, een stuk sneller dan de doek. Jammer genoeg vind ik Finn er nog niet goed genoeg in zitten. Hij zou gebruikt kunnen worden vanaf de geboorte, maar dat vind ik een discussie waard. Heel af en toe grijp ik hem, voor wanneer ik laat ben (iets met een last-minute poepbroek). De doek vind ik het allerfijnst. Maar wat moet je weten als je gaat dragen?

Er is een wereld voor me open gegaan. Gelukkig schreef Mary-Lou al een blog voor me met tips van een dragende mama. Op haar blog deelt ze ook veel draaginformatie. In dit artikel deel ik de kleine dingen. Niet als expert, verre van dat. Meer goedbedoeld advies. Dingetjes waarvan ik het handig vond om te weten en soms zelfs een ‘Oooh, oké’- momentje of een ‘dát wist ik niet’ openbaring had. Want dragen is liefde, fijn en makkelijk. Dat is alleen al iets wat ik eerder had willen weten!

Nog niet eens om je handen vrij te hebben in huis, want voor praktische dingen is rugdragen een uitkomst, maar ik draag nog niet op de rug. Wel om geborgenheid te geven, of om twee handen vrij te hebben voor de andere twee. Daar bedoel ik gewoon hand in hand lopen mee, dat vinden ze nog fijn en met Finn in de doek, kan dat wanneer ze willen.

Wat moet je weten als je gaat dragen

Laat ik nogmaals voorop stellen dat ik een beginner ben en dat dit geen dragende mama blog wordt. Ik heb dit artikel onder andere geschreven omdat er in handleidingen soms knopen worden geadviseerd die in Nederland niet wenselijk gevonden worden.

Dat niet wenselijk heeft alles te maken met ergonomie en de ontwikkeling van het lichaam van je baby. En dat wist ik niet. Ik had al bijna mijn mopje in een komma gelegd, omdat het er in de handleiding zo schattig uitzag.  Sommige dingen verwacht je zelfs goed te doen, maar dat blijkt dan niet zo te zijn. Ik dacht dat dubbele banen over de rug extra stevigheid gaven, ik bedoel maar.

Wat moet je weten als je gaat dragen

Ergonomisch dragen

Kikkerhouding – Voetjes uit de draagzak en de knietjes hoger dan de billen. De M- of Kikkerhouding. De houding waarin de beentjes van Finn meteen schieten wanneer ik hem optil. Een natuurlijke houding dus én beter voor de heupen. Wanneer de beentjes tot aan de knie ondersteund zijn, zijn de heupen in een stabiele houding geplaatst.

Kommahouding – Zelfs in de handleiding van mijn draagdoek stond hij. De kommahouding. De baby ligt in de doek zoals hij in je armen ligt. Om op te vreten en aandoenlijk. Het is niet verstandig. De baby zit minder vast en er ontbreekt belangrijke ondersteuning. Er zouden in Amerika kindjes zijn gestorven, doordat het kinnetje op de borst bleef liggen. De luchtpijp kan zo bekneld raken immers en een kindje kan dit zelf niet corrigeren.

Face Forward –  In veel handleidingen staan foto’s en staat geschreven over het met het gezichtje naar voren dragen van je baby. Het lijkt een goed idee, je kindje kan zo de wereld in kijken en veel meekrijgen van wat er gebeurd. Hij kan zich echter niet aan prikkels onttrekken, mocht hij dit nodig hebben. Valt hij in slaap, is het onmogelijk zich lekker tegen je aan te nestelen. Huidhonger wordt niet gestild. De kikkerhouding is ver te zoeken (lees, onmogelijk) waardoor dit voor geen ergonomische houding is. Ook van een natuurlijke bolling van de rug is geen sprake.

Dubbele baan – Over de rug van je newborn, mag maar één baan. Meer dan één baan geeft een verkeerde druk op het ruggetje wat gevolgen heeft voor de groei en ontwikkeling. Best belangrijk om te weten toch? Niet alle knopen zijn dus geschikt voor een newborn. Bij de FWCC (Front Wrap Cross Carry) en de Kangaroo Carry is er sprake van één baan, dus deze zijn heel geschikt voor je newborn. Tip > check de fantastische filmpjes van Wrap you in love!

Wat moet je weten als je gaat dragen op de rug

Je baby kan vanaf de geboorte al je rug op. Echt handig wanneer je echt een plakbaby hebt en toch je huishouden wilt doen. Ik zelf zie het, zoals gezegd, nog niet zitten. Waarschijnlijk loop ik de hele tijd met een spiegeltje te checken of hij nog goed zit. Gelukkig vind Finn zijn wipstoel en de box ook hele fijne plekjes. De enige knoop waarmee je newborn op je rug mag en kan is de ruck. Op het moment dat je kind zelfstandig tot zit kan komen, mag je andere knopen gaan gebruiken.

Geweven doek versus rekbare doek

Het grootste verschil is dat je voor de rekbare doek maar één knoop kan gebruiken die veilig is. De PWCC (Pocket Wrap Cross Carry). Het voordeel van deze knoop is wél dat deze voorgeknoopt kan worden.  Voor de geweven doeken is er een grote verscheidenheid aan knopen, elk met hun voordelen.

Verder zegt de naam het al, een rekbare doek is rekbaar. Een rekbare doek is ook meteen al lekker zacht, waar sommige geweven doeken (afhankelijk van de blend) nog langere of kortere tijd ingedragen moeten worden, voor ze echt helemaal comfortabel zijn. Een rekbare doek, rekt wel meer uit, naar gelang van het gewicht van het kindje. Je kunt er tot ongeveer 3 maanden comfortabel  mee dragen.

De ervaring leert dat een rekbare doek heel zweterig en warm is! Het voordeel van geweven doeken is in dat opzicht de variatie aan blends. Verschillende blends is niet alleen variatie in warmte/koelte, maar ook andere draagkracht. Hierdoor is een geweven doek in combinatie met de verschillende knopen te gebruiken tot wanneer baby/kind het wil.

Blends

Even verder over de blends. Voorbeelden zijn: linnen, bamboe, hennep en wol. Linnen en bamboe is luchtig. Wol (merino, yak etc.) is warmteregulerend. Hennep en linnen zijn erg sterk en dus toddlerproof. Er zijn nog meer blends, maar deze zijn de meest voorkomende. Om te voelen en te passen wat voor jou het beste voelt kun je altijd ergens een draagconsult boeken.

In dit artikel heb ik het alleen over draagdoeken gehad. Natuurlijk zijn er ook verschillende mogelijkheden qua draagzakken. Misschien kom ik daar in een later blog nog op terug ♥

 

 

 


Draagfoto’s via Shutterstock

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

3 Reacties

  1. […] En niet te vergeten, je kunt ook een draagconsult of draagworkshop doen op het event. Wil je nog leren dragen met een doek of draagzak, of een andere knoop leren? Dat kan […]

  2. […] avontuur! Er zijn talloze mooie afwisselende wandelroutes. Denk voor de kleintjes vooral aan een draagzak of draagdoek want een vlakke omgeving is bijna niet te vinden. In de zee spot je walvissen en dolfijnen en je […]

  3. Wat hou ik toch van dragen! En wat haat ik het als ik mensen niet ergonomisch zie dragen. Ik moet me echt inhouden om er wat van te zeggen, want het liefst rammel ik die mensen door elkaar. Maar ja, niks is zo irritant als commentaar krijgen van een wildvreemde haha.
    Marije onlangs geplaatst…Ik had een makkelijke bevallingMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.