Tips voor de was met een groot gezin
Budget en besparen Inspiratie

Tips voor de was met een groot gezin

Vanaf drie kinderen schijn je een groot gezin te hebben. Nou ja, ‘groter’ in ieder geval. Als je naar de was kijkt ben ik het daar mee eens. Je zou zelfs denken dat ons gezin uit acht personen bestaat. Daar heb ik zelf ook een grote rol in. In principe draag ik mijn kleren één dag en dan gaat het de was in. Wanneer er een vlek in de kleren van mijn kinderen zit, doe ik ze het liefst meteen iets fris aan. Wasmanden vol, een uitpuilende droger en een wasrek wat altijd vol hangt op onze verder zo mooie zolder. Het wordt tijd voor tips voor de was met een groot gezin.

Vijf personen, is vijf keer was. Ik gebruik per douchebeurt twee handdoeken. Met een baby weet je bij voorbaat dat je was zich verdubbelt. Doorlekken, spuitluiers, een boertje waar een guts mee komt of het verslikken waarbij een hele fles weer naar buiten komt. Bij elke luier verschoning, kon er ook wel een schoon setje aan. Dat wordt nu wel minder, maar met zijn eeuwigdurende verkoudheid, verschoon ik bijna dagelijks zijn beddengoed. Hoe doen vrouwen met nog groter gezinnen dat toch?

Tips voor de was met een groot gezin

Een echt systeem heb ik niet, dat zou al een deel van het probleem kunnen zijn. Ik heb een wasmachine van zeven kilo, die inhoud is prima voor twee wasbeurten per soort was. Op de trap naar zolder, waar de wasruimte is staat een kleine plastic bak waar iedereen zijn kleding in kan gooien wanneer het gewassen moet worden. Die mand probeer ik zo vaak mogelijk mee naar boven te nemen. In de douche staat een wasmand, voor alleen de handdoeken, dat scheelt sorteren. Die inhoud kan zo de machine en daarna de droger in. Toch zijn er een aantal tips voor de was met een groot gezin, die ik zelf zou moeten toepassen. Op de kamer van Finn staat een kleiner wasmandje. Die kan ik dan snel zo mee naar boven pakken als er ‘spoedjes’ gewassen moeten worden.

Wasboxen op de slaapkamers

Als er op elke slaapkamer drie wasboxen zouden staan, kan de was meteen gesorteerd worden in gekleurd, donker en wit. Moet de donkere was aan, hoeft alleen de waszak uit de wasboxen voor de donkere was gehaald worden. Niet sorteren, gewoon verzamelen met een wasmand onder de arm. Je kunt zo doorlopen naar boven, wasmachine vullen en aanzetten. Het scheelt een aantal handelingen en dus tijd. Leer je huisgenoten meteen hun was niet binnenstebuiten in de waszak te doen én laat ze zelf hun zakken leeghalen voor ze het in de wasbox gooien. Dat levert alvast weer tijdswinst op. En tijd is met een drukke agenda onmisbaar.

Droger

Met een droger maak je het jezelf zo makkelijk. Je was is sneller droog en je hoeft elke handdoek of elke kledingstuk niet afzonderlijk op te hangen. Zet twee emmers bij de droger om het waterreservoir in te legen, wanneer je droger niet dichtbij een gootsteen of toilet of zo staat. Dat scheelt je een paar keer lopen. Wanneer je de emmers in het toilet leegt, scheelt dit je twee spoelbeurten aan water. Doordat de droger warme lucht door de kleren blaast, worden kreukels gladder gestreken. Ik strijk echt werkelijk niets meer!

Zachte handdoeken

Om je handdoeken zacht te houden gebruik je liever minder wasmiddel en was je ze samen, zonder andere soorten was. Wanneer je bij voorkeur geen wasverzachter gebruikt giet je voor het wassen een scheut azijn (ook een stuk goedkoper) in het bakje van de wasverzachter.  Sla de handdoeken voor je ze in de machine stopt en wanneer je ze er uit haalt even goed uit, ook dat scheelt een stuk. Stop je machine niet te vol, draai eventueel een kort programma om niet te veel water te gebruiken voor een minder volle machine.

Was vouwen

De volle wasmanden stapelen zich op natuurlijk. Plan één avond in de week voor een wijntje, een hapje, je favoriete Netflix serie en de wasmanden, een dag van het weekend mag ook.

Tips voor de was met een groot gezin

Je gezin kan prima iets voor zichzelf doen en ’s avonds gaan ze wat vroeger op bed en slapen ze bij voorkeur op tijd. Bingewatch je favoriete serie en vouw ondertussen de manden er door. En samen overdag is het nog heel gezellig ook. Ik vouw, hij speelt, wij kletsen. Eerlijk verdeeld toch?

Zorg dat je genoeg praktische wasmanden hebt. Zo kun je de was alvast verdelen voor als het de kast in moet. Bij ons zijn drie daarvoor voor nu redelijk voldoende. Een vierde mag er nog wel bij. Eentje voor man en mij, eentje voor de jongens (het vooroordeel is waar) en eentje voor Elynn. Het wisselt soms nog tussen mijn en haar kleding, dan heb ik een hele wasmand voor mezelf nodig en kan haar was bij die van mijn man in.

Met deze tips voor de was met een groot gezin zorg je uiteindelijk voor zo weinig mogelijk sorteer werk en met voldoende wasmanden bespaar je tijd met het verdelen van de was over de kasten. Wat is jouw gouden was-tip ♥

 

 



Afbeeldingen laundry via Shutterstock

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

2 Reacties

  1. Ja, de was doen is inderdaad een uitputtende bezigheid soms. Nog een tip trouwens is gewoon allemaal dezelfde sokken kopen! Ik had vroeger allemaal sokken met verschillende prints en ik had er zoveel werk aan. Nu allemaal dezelfde simpele zwarte sokken (meteen ook een stuk minder opvallend als je skins uit je bierboot kruipt) en tien keer sneller paartjes gevormd als ze droog zijn! 😀
    Alice onlangs geplaatst…Ik krijg nooit bloemen van mijn man!!My Profile

  2. Het is meer een strijktip. Ik houd er niet van om 1x per week 1 héle grote stapel weg te strijken. Hier in huis is de regel: wat van de lijn komt en gestreken moet worden, wordt meteen gestreken. Zo ben ik per opruim-/vouwbeurt steeds 5 minuutjes strijktijd kwijt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.