Inspiratie Ouderschap Travel

Tips voor een vliegvakantie met een baby

Een vliegvakantie met een baby kan een spannende en soms uitdagende ervaring zijn. Het vergt wat extra planning en voorbereiding, maar met de juiste tips en strategieën kun je ervoor zorgen dat de reis soepel verloopt. In deze gids delen we enkele waardevolle tips om jullie te helpen bij het plannen van een vliegvakantie met jullie kostbare kleintje. Van het boeken van de juiste vlucht tot het zorgen voor comfort onderweg, we hebben alles in overweging genomen om jullie een zorgeloze reiservaring te bieden.

Tips voor een vliegvakantie met een baby

Bij het plannen van je vliegvakantie met een baby is het belangrijk om een bestemming te kiezen die babyvriendelijk is. Zoek naar bestemmingen met goede medische voorzieningen, supermarkten waar je babybenodigdheden kunt kopen en hotels of accommodaties die geschikt zijn voor gezinnen met baby’s. Daarnaast is het handig om te kiezen voor een bestemming met een gunstig klimaat en niet al te veel tijdsverschil, zodat de aanpassing voor je baby makkelijker is.

Boek een directe vlucht

Probeer een directe vlucht te boeken om het aantal transfers en lange reistijden te beperken. Dit minimaliseert de stress voor zowel jou als je baby.

Een directe vlucht is ideaal omdat het minder stressvol is voor zowel jou als je baby. Hierdoor hoef je niet meerdere keren op te stijgen en te landen, wat turbulentie en ongemak kan veroorzaken. Het minimaliseert ook de reistijd, waardoor je baby minder lang in het vliegtuig hoeft door te brengen.

Reserveer een bassinet of extra beenruimte

Informeer bij de luchtvaartmaatschappij naar de mogelijkheid om een bassinet of extra beenruimte te reserveren. Dit biedt meer comfort en ruimte voor jou en je baby tijdens de vlucht. Een bassinet is een wiegje dat aan de wand van het vliegtuig kan worden bevestigd, waardoor je baby tijdens de vlucht kan slapen. Extra beenruimte geeft je meer ruimte om je baby comfortabel te verzorgen en te spelen.

Check de bagageregels

Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben verschillende regels met betrekking tot bagage voor baby’s. Controleer van tevoren de toegestane bagage, inclusief het aantal stuks, gewichtslimieten en of je een kinderwagen of autostoeltje kunt meenemen. Zorg ervoor dat je voldoende luiers, kleding en babybenodigdheden inpakt, maar probeer overbelasting te voorkomen.

Essentiële (baby-) benodigdheden

Het is belangrijk om voldoende luiers, doekjes, flesjes, formule en babyvoeding mee te nemen voor de duur van de vlucht. Je weet nooit of je vertragingen kunt hebben, dus het is beter om voorbereid te zijn.

Zorg er ook voor dat je extra kleding meeneemt voor zowel jou als je baby, voor het geval er een ongelukje gebeurt tijdens de reis. Het hebben van een draagzak of draagdoek is handig als je je baby moet dragen tijdens het in- en uitstappen of tijdens het wandelen door de luchthaven.

Organizer

Het is handig om een aparte tas of organizer te gebruiken om al deze essentiële items georganiseerd te houden en gemakkelijk toegankelijk te maken tijdens de vlucht. Zo kun je snel vinden wat je nodig hebt zonder te hoeven rommelen in je grote mombag.

Voeding

Als je baby borstvoeding krijgt, zorg er dan voor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt, zoals een borstvoedingsdoek of -cover, tepelcrème en eventuele hulpmiddelen die je normaal gesproken gebruikt. Als je flesvoeding geeft, neem dan voldoende flesjes met voorgekookt water en afgemeten poedermelk mee, plus een flessenwarmer als dat nodig is.

EHBO

Wanneer je baby medicijnen gebruikt, zorg er dan voor dat je voldoende voorraad meeneemt voor de duur van de vlucht en eventuele vertragingen. Het is ook verstandig om een basis EHBO-kit bij je te hebben met pleisters, een thermometer, neusspray en andere essentiële items voor noodgevallen.

Reisdocumenten

Zorg ervoor dat je alle benodigde reisdocumenten, zoals paspoorten, identiteitsbewijzen en boekingsbevestigingen, op een gemakkelijk toegankelijke plaats hebt. Het is handig om deze documenten georganiseerd te houden in een reisportemonnee of mapje.

Essentiële (baby-) benodigdheden

 

Plan je vluchttijden

Probeer je vluchttijden af te stemmen op het normale slaapschema van je baby. Als je baby meestal ’s nachts slaapt, overweeg dan een nachtvlucht te boeken, zodat je baby tijdens de vlucht kan slapen. Als je baby overdag slaapt, probeer dan een vlucht te boeken die samenvalt met die dutjes. Dit kan helpen om een rustigere en meer ontspannen vlucht te hebben.

Tips om voldoende tijd te plannen voor transfers en overstappen

Probeer bij het plannen van je reis voldoende tijd in te plannen voor overstappen tussen vluchten of treinen. Baby’s kunnen extra tijd en aandacht nodig hebben, dus het is beter om wat extra tijd te hebben in geval van onverwachte vertragingen of als je wat rustmomenten wilt inlassen.

Informeer vooraf al even bij de luchtvaartmaatschappij. Vertel ze dat je reist met een baby. Ze kunnen je namelijk heel goed adviseren over de beste routes en helpen bij het plannen van geschikte overstaptijden.

Sommige luchthavens hebben speciale voorzieningen voor gezinnen met baby’s, zoals speelruimtes, familieruimtes of kinderwagens die beschikbaar zijn voor gebruik. Bij het boeken van je vlucht kun je rekening houden met luchthavens die babyvriendelijk zijn om je overstap comfortabeler te maken.

Probeer te voorkomen dat je korte overstaptijden hebt, vooral als je naar een nieuwe terminal moet gaan of door immigratie- en douanecontroles moet. Dit geeft je meer tijd en ruimte om je baby te verzorgen en jezelf voor te bereiden op de volgende vlucht.

Als je verwacht dat je hulp nodig hebt tijdens de overstap, bijvoorbeeld bij het dragen van bagage of het navigeren door de luchthaven, aarzel dan niet om assistentie te vragen. Luchthavens bieden vaak diensten aan voor passagiers met speciale behoeften of gezinnen met baby’s.

Plan ook tijdens het overstappen rustmomenten in. Doe dit vooral als je baby moet rusten of spelen. Zoek naar rustige plekken in de luchthaven waar je kunt zitten, je baby kunt voeden en wat quality time kunt doorbrengen.

Tips voor een vliegvakantie met een baby || Opstijgen en landen

Geef je baby iets te drinken tijdens het opstijgen en landen: Het geven van een flesje of het laten drinken uit een tuitbeker tijdens het opstijgen en landen helpt om de druk op de oren van je baby te verlichten. Als je een ouder kindje hebt kun je proberen om ze te leren hun neus dicht te knijpen en zachtjes uit te ademen terwijl hun mond gesloten is. Dit kan helpen om de druk in de oren te reguleren.

Overweeg het gebruik van speciale oordopjes voor baby’s. Er zijn oordopjes op de markt die speciaal zijn ontworpen om de druk op de oren van baby’s te verminderen tijdens het vliegen. Raadpleeg een arts of apotheker voor advies over welke oordopjes geschikt zijn voor jouw baby. Als je baby last heeft van verstopte neus of verkoudheid, kan dit de druk op de oren verergeren. Gebruik neusdruppels of een neusspray aanbevolen voor baby’s om de neus van je baby vrij te houden en de druk te verminderen.

Neem comfortabele kleding mee

Kleed je baby in comfortabele kleding, bij voorkeur in laagjes. Dit stelt je in staat om je baby aan te passen aan veranderingen in de cabine-temperatuur. Het kan in het vliegtuig soms koud zijn, dus zorg ervoor dat je een extra laag of een dekentje bij de hand hebt.

Vermijd drukke tijden op de luchthaven

Drukke tijden op de luchthaven kunnen stressvol zijn, vooral als je met een baby reist. Probeer daarom drukke piekuren te vermijden door je reis zorgvuldig te plannen en ruim op tijd op de luchthaven aan te komen. Dit geeft je de tijd en ruimte om rustig in te checken en door de beveiliging te gaan zonder je gehaast te voelen.

Vermijd drukke tijden op de luchthaven

Entertainment

Neem speelgoed, boeken, knuffels of andere favoriete bezigheden van je baby mee om ze bezig te houden tijdens de vlucht. Kies voor klein speelgoed dat gemakkelijk in de handbagage past en vermijd speelgoed met kleine onderdelen die kunnen worden ingeslikt.

Zorg voor voldoende rust

Baby’s hebben voldoende rust nodig, vooral tijdens een reis. Probeer ervoor te zorgen dat je baby goed uitgerust is voordat je aan boord gaat van het vliegtuig. Dit kan helpen om ze rustig en kalm te houden tijdens de vlucht. Als je baby slaapt, probeer dan rustig te blijven en verstoor hun slaap niet, tenzij het noodzakelijk is.

Temperatuur verschillen

Afhankelijk van je bestemming en het seizoen, kunnen er temperatuurverschillen zijn tussen de plaats waar je vertrekt en de plaats waar je naartoe reist. Check dit van tevoren en zorg ervoor dat je baby geschikte kleding heeft voor zowel warm als koud weer. Dit betekent dat je zowel lichte, ademende kleding als warmere lagen zoals truien of jassen moet meenemen.

Slapen in een koude omgeving

Om je baby warm te houden in koude omgevingen, kun je gebruikmaken van dekens of slaapzakken met een geschikte TOG-waarde (thermische isolatie). Deze zorgen voor extra warmte tijdens het slapen zonder dat je baby te warm wordt. Zorg ervoor dat de slaapomgeving veilig is en volg de richtlijnen voor veilig slapen.

Meten is weten

Gebruik eventueel een thermometer om de temperatuur in de kamer waar je baby verblijft te controleren. Zorg ervoor dat het niet te warm of te koud is, en pas de temperatuur aan indien nodig. De ideale kamertemperatuur voor een baby is over het algemeen tussen de 18 en 22 graden Celsius.

Op naar een warme bestemming

Bescherm je baby tegen direct zonlicht. Als je naar een warme bestemming reist, zorg er dan voor dat je baby beschermd is tegen de zon. Gebruik een zonnebrandcrème speciaal ontwikkeld voor baby’s, houd je baby in de schaduw wanneer de zon het sterkst is en kleed je baby in lichte, ademende kleding. Een parasol of zonnekap voor de kinderwagen kan ook nuttig zijn.

Hydratatie

Zowel in warme als koude omgevingen is hydratatie belangrijk. Zorg ervoor dat je baby voldoende vocht binnenkrijgt door regelmatig borstvoeding, flesvoeding of water aan te bieden, afhankelijk van de leeftijd van je baby. In warme klimaten kan je baby meer vocht nodig hebben om uitdroging te voorkomen. Baby’s onder de drie maanden hoeven geen extra vocht.

Pas op voor oververhitting

Oververhitting kan gevaarlijk zijn voor baby’s. Let op tekenen van oververhitting, zoals roodheid van de huid, zweten en prikkelbaarheid. Zorg voor voldoende ventilatie en vermijd te warme omgevingen. Gebruik indien nodig airconditioning of ventilatoren, maar zorg ervoor dat de luchtstroom niet direct op je baby gericht is.

Draagdoek

In koude omgevingen kan het gebruik van een ringsling, draagzak of draagdoek helpen om je baby warm te houden en dicht bij je lichaamswarmte te houden.

Zorg ervoor dat het hoofdje van je baby goed ondersteund wordt en bedekt is om warmteverlies te minimaliseren. Bedek het hoofdje niet met de doek, kies voor een mutsje, bij voorkeur van wol of katoen. Nog een reden om er eentje mee te nemen!

Vertrouw op je intuitie

Elke baby is anders, dus vertrouw op je intuïtie en let goed op de signalen van je baby. Als je merkt dat je baby het te warm of te koud heeft, pas de kleding of omgevingstemperatuur dan aan om comfort te bieden.

Stay Calm

Baby’s kunnen de emoties van hun ouders oppikken, dus het is belangrijk om zelf kalm en ontspannen te blijven, zelfs als er onverwachte situaties of uitdagingen tijdens de vlucht optreden. Door rustig te blijven, kun je je baby geruststellen en een positieve sfeer creëren.

Tips om kalm te blijven tijdens een vlucht met een baby

Als je merkt dat je gestrest of gespannen wordt, probeer dan diep adem te halen en langzaam uit te ademen. Dit kan helpen om je zenuwen te kalmeren en je stressniveau te verlagen.

Positieve affirmaties

Herhaal positieve affirmaties in je hoofd, zoals “Ik ben kalm en in controle” of “Ik geniet van deze reis met mijn baby”. Dit kan helpen om je geest positief te stimuleren en je gerust te stellen. Neem eventueel affirmatiekaartjes mee voor een momentje voor jezelf.

Afleiding

Zorg voor afleiding voor jezelf tijdens de vlucht. Luister naar rustgevende muziek, lees een boek of kijk een film. Het kan ook helpen om je te concentreren op het vermaken van je baby, zodat je minder gefocust bent op je eigen zorgen.

Ontspanningstechnieken

Probeer ontspanningstechnieken toe te passen, zoals progressieve spierontspanning. Hierbij span je je spieren één voor één aan en ontspan je ze vervolgens weer, te beginnen bij je tenen en werkend naar boven. Dit kan helpen om fysieke spanning in je lichaam los te laten.

Communiceer met je baby

Praat rustig en zachtjes met je baby, zelfs als ze nog niet kunnen praten. Je stem kan geruststellend zijn voor je baby en het kan je ook helpen om je te concentreren op de behoeften van je kind, waardoor je minder bezorgd bent over andere dingen.

Neem pauzes

Als je merkt dat je gestrest raakt tijdens je vlucht met een baby, neem dan af en toe een pauze. Loop even rond in het vliegtuig, stretch je benen. Geef jezelf wat tijd om te ontspannen. Dit kan helpen om je gedachten te verzetten en je op te frissen.

Verwacht het onverwachte
Het is belangrijk om te beseffen dat er altijd onverwachte situaties kunnen ontstaan tijdens het reizen met een baby. Wees flexibel en pas je aan wanneer dingen anders lopen dan gepland. Onthoud dat je je best doet en dat het normaal is dat er af en toe uitdagingen zijn.

Help wanted

Aarzel niet om hulp te vragen aan het cabinepersoneel of medepassagiers als je dit nodig hebt. Ze zijn vaak bereid om te helpen, of het nu gaat om het dragen van bagage, het vasthouden van je baby terwijl je iets doet of het verstrekken van informatie en advies.

Enkele voorbeelden van verschillende situaties waarin je hulp kunt vragen:

Als je moeite hebt om je baby te verschonen of te voeden in de beperkte ruimte van het vliegtuig, kun je hulp vragen aan het cabinepersoneel. Ze kunnen je mogelijk een geschikte ruimte aanbieden om je baby te verzorgen. Misschien kunnen ze je voorzien van extra benodigdheden, zoals warm water of een plek om luiers weg te gooien.

Doen zich onverwachte situaties voor, zoals turbulentie of vertragingen, kan het nuttig zijn om het cabinepersoneel om assistentie te vragen. Ze kunnen je op de hoogte houden van de situatie en je helpen bij het nemen van de juiste stappen om je baby veilig en comfortabel te houden

Onthoud dat mensen over het algemeen bereid zijn om te helpen. Waarschijnlijk vooral als het gaat om het zorgen voor de veiligheid en het welzijn van een baby.

Tips voor een vliegvakantie met een baby

We hopen dat deze tips voor een vliegvakantie met een baby jullie hebben geholpen. En je je goed kunt voorbereiden op een succesvolle vlucht met jullie baby.  Onthoud dat elke reis uniek is en dat flexibiliteit en geduld van groot belang zijn.

❥ Zorg voor de juiste planning, voorbereiding en een vleugje positiviteit. Zo kan een vliegvakantie met een baby een onvergetelijke ervaring worden voor het hele gezin.

 

 

Photo’s by Paul Hanaoka | Inkredo Designer | Maria Seta | Briana Tozour on Unsplash

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.