Zindelijk worden kinderen, zindelijkheid, zindelijk maken
Ouderschap

Tips voor het zindelijk maken van je kind

Laat ik allereerst duidelijk maken dat ik niet pretendeer de wijsheid in pacht te hebben over zindelijkheid en broekplassen, maar omdat ik om me heen hoor over zindelijk worden dat het soms heel lastig is en moeilijk gaat, wil ik graag mijn verhaal delen. Misschien is het namelijk net wat je nodig hebt om het wél voor elkaar te krijgen, dat hele zindelijk maken van je kind.

Het is niet niks en tja, wel handig voordat ze vier jaar zijn immers. Veelal moeten ze zindelijk zijn wanneer ze naar de lagere school gaan. Dan wil ik daarnaast ook nog vertellen dat ik als volgt “moeder”: ik doe maar wat. Ik volg mijn gevoel en gebruik “foefjes” als ik denk dat we er wat aan hebben. Soms met resultaat en soms ga ik keihard op mijn snufferd met het zindelijk worden.

Tips voor het zindelijk maken van je kind

Zindelijkheid, of zindelijk zijn is het in staat zijn de eigen natuurlijke behoeften te beheersen. Het is dat u het even weet. Om zoiets voor elkaar te krijgen, moet een peuter zich wel beseffen dat hij of zij een keuze heeft en een spier die daar iets voor moet doen.

Met Muppet begon het eigenlijk al door hem altijd mee te nemen naar het toilet vanaf dat de box de kamer uit was, gezellig, praktisch want veiliger dan een kruipende baby alleen in de kamer. Vanaf dat moment raakte hij natuurlijk ook meteen vertrouwd met het toilet, en zag al van jongs af aan dat ik er niet in verdween als ik doorspoelde en zag ook dat er geen monsters uit het toilet kwamen.

Verder praat ik al van kleins af aan normaal tegen hem, dus toen er woordjes terug kwamen, begon ik ook alvast met het benoemen van dingen hieromtrent. Ik legde vast uit dat poep niet in een luier hoort enzovoort. Niet met een volledig ABN verantwoorde volzin, maar wel met een stuk of vier woorden. Begreep hij prima, maar op zich nog niet meteen resultaat. Geeft niet, ben geen drilsergeant….Volgens mij begint alles en dus ook het zindelijk worden met bewustwording. Langzaam in stapjes.

Luierbroekjes en toiletverkleiner

Ik ging in ieder geval wel overdag vast over op luierbroekjes, schafte een (voor mijn idee onmisbare) toiletverkleiner aan en maakte vast een beloningskalender om te vullen met stickertjes. Voor elke volle kalender zou hij een kadootje krijgen. Dit alles toen hij een jaar of anderhalf was. We zouden wel zien waar we uitkwamen.

De toegevoegde waarde van een potje heb ik trouwens echt nooit begrepen. Waarom zou ik mijn kindje iets aanleren wat, als hij dat eenmaal kan, weer anders moet? Ik vind het maar een onnodige extra stap. Thomas heeft ons naar mijn idee wel enorm verwend. Hij was en is met alles een vrij makkelijk kind, je maakt hem de pis niet snel lauw. Heeft ‘ie van zijn vader! Nog voor  zijn tweede verjaardag had hij een groot bed waar hij zonder luier in sliep en snel daarna was hij ook overdag zindelijk.

Een plekje om te poepen

Bij Elynn was het van hetzelfde laken een pak, ook gewoon altijd mee naar de “cee” zoals zij zei. Als ze gepoept had, aangeven dat het wel heel vies is in de luier en dat poepen en plassen op de wc moet. Af en toe, bijvoorbeeld bij het verschonen kun je even terug vragen: “waar moet je plassen?”.

Wat me bij beide kindjes opviel is dat hét moment om spelenderwijs gerichter aan de gang te gaan was, op het moment dat ze niet overal te pas en te onpas gingen staan poepen, maar echt een plekje zochten en liefst een beetje uit het zicht. Dan vraag ik vaak: “wat doe je?”, “poep”,  “waar moet dat”, “cee” en hoppa snel die kant op. Steeds vaker zijn we op tijd op het toilet. Denk  dat we nu 2 weken bezig zijn en ze heeft 2 kalenders vol en 2 kadootjes gehad. Ze wist na 2x precies dat we de sticker nog moesten doen trouwens, stoer wijffie! Finn is een ander verhaal, het lijkt voor hem met bijna drie nog niet zover te zijn. Kijk dus goed naar je kind, wanneer je aan de slag gaat met zindelijkheidstraining.

Mijn persoonlijke tips voor kinderen om zindelijk te worden op een rijtje:

  • Vroeg vertrouwd maken met toilet en wat er bij hoort
  • Vroeg dingen benoemen, ze snappen meer dan je denkt
  • Beloningskalender (makkelijk zelf te maken, ook superleuke te koop)
  • Afspraken nakomen, een kadootje is een kadootje
  • Luierbroekjes en ondergoed
  • Gebruik een toiletverkleiner, geen potje
  • Maak het leuk: rondedansjes, vreugdekoren en luid applaus bij elk toiletbezoek

Broekplassen kind

Is er door omstandigheden een terugval op wat latere leeftijd? Is er sprake van broekplassen kind? Dan kun je denken aan wasbaar incontinentie ondergoed voor kinderen.

Minder belastend voor het milieu en het ziet er nog cool uit ook. Ook wanneer je kindje geen terug val heeft qua broekplassen, maar bijvoorbeeld wel vaak ongelukjes doordat hij of zij afgeleid is en niet op tijd naar het toilet gaat? Geen terugval naar luiers of  onooglijk incontinentiemateriaal, maar een tijdelijke oplossing, waarbij je een stukje schaamte of naar gevoel weg kunt houden bij je kind. Met deze boxers en slips kun je prima naar school, zonder dat er iets ‘raars’ boven je broekrand uitsteekt. Zonder onzekerheid of angst.  Heb je zelf nog aanvullingen, tips of leuke verhalen over zindelijk worden? Ik lees ze graag hieronder!

♥ Iedereen doet het anders natuurlijk en jij hebt vast tips waar een andere ouder iets aan kan hebben. Ook hoor ik graag waarom het misschien juist mis ging, ben je te vroeg begonnen, wilden jij of je kindje te graag?

pinafbeelding zindelijk kind

 

Stock Photo chamber-pot via Shutterstock  door Saklakova

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.