Voor het eerst ongesteld worden
Inspiratie Lifestyle Ouderschap

Voor het eerst ongesteld worden – de eerste menstruatie van je dochter

Op verschillende facebookgroepen voor moeders zie ik ze vaak voorbij komen; vragen over het voor het eerst ongesteld worden van je dochter. De ene vraag heel nuchter, de andere wat gevoeliger. Hoe kan ik mijn dochter voorbereiden op haar eerste ongesteldheid? Wat zijn leuke cadeautjes wanneer mijn meisje haar eerste menstruatie krijgt? Of heel simpel hoe je als moeder kunt helpen bij die eerste keer. In dit artikel zullen we bespreken hoe je als moeder kunt helpen, wat je kunt vertellen en zelfs een lijstje met lieve cadeautjes kunt geven om deze overgang soepeler te maken.

Voor het eerst ongesteld worden, hoe kun je helpen?

Wat ik eerst en vooral altijd gedaan heb is er open en eerlijk over zijn. Mijn eigen ongesteldheid niet verbergen. Zowel de praktische dingen eromheen, als de emoties en hormonen. Niet alleen voor mijn dochter, maar ook voor de jongens. Geen geheimzinnig gedoe en geheimen, maar ook geen groot issue. Het is niet perse handig, maar ook niets raars of vies. Dat idee.

Het moment waarop je dochter voor het eerst ongesteld wordt, markeert een belangrijke overgang in haar leven. Het kan verwarrend en beangstigend zijn, maar met de juiste begeleiding en ondersteuning van jou als moeder, kan dit moment minder stressvol zijn en zelfs als een positieve mijlpaal worden ervaren.

Bied een ondersteunende en open omgeving

Het belangrijkste wat je dus kunt doen als moeder is een ondersteunende en open omgeving bieden. Zelfs al ver voor haar eerste ongesteldheid zich aandient. Juist dan hebben jullie er het meeste aan.  Je dochter kan zich in eerste instantie misschien toch verward of zelfs beschaamd voelen over haar eerste menstruatie.

Bied een ondersteunende en open omgeving

Laat haar weten dat het volkomen normaal is en dat het een teken is dat haar lichaam gezond is en zich ontwikkelt. Zorg ervoor dat ze weet dat ze altijd bij jou terecht kan met vragen en zorgen.

Leg uit wat er gebeurt

Voor veel meisjes is de eerste menstruatie een mysterieus en soms eng verschijnsel. Neem de tijd om haar uit te leggen wat er gebeurt in haar lichaam en waarom het gebeurt. Je kunt boeken, websites en zelfs educatieve video’s gebruiken om dit proces te verduidelijken. Het begrijpen van de biologische achtergrond van menstruatie kan helpen om angsten en onzekerheden te verminderen.

Bereid haar voor op mogelijke symptomen

Menstruatie gaat vaak gepaard met fysieke en emotionele symptomen zoals buikpijn, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Leg uit dat deze symptomen normaal zijn en dat er manieren zijn om ermee om te gaan, zoals het gebruik van pijnstillers en het nemen van rust. Moedig haar aan om haar lichaam te leren kennen en te ontdekken welke methoden voor haar het beste werken.

Leer haar over hygiëne

Het is essentieel om je dochter te leren hoe ze goed voor zichzelf kan zorgen tijdens haar menstruatie.

Voor het eerst ongesteld worden, hoe kun je helpen

Bespreek het belang van regelmatig verschonen van menstruatieondergoed, maandverband, menstruatiecups of tampons en het handhaven van goede hygiëne om infecties te voorkomen. Zorg ervoor dat ze weet hoe ze tampons of maandverband moet gebruiken en hoe ze deze op een discrete manier kan dragen.

Cadeauideeen voor eerste ongesteldheid dochter

Een manier om dit bijzondere moment te markeren en je dochter te laten zien dat je om haar geeft, is door een klein cadeautje samen te stellen. Hier is een lijstje met lieve cadeautjes die je haar kunt geven:

Een menstruatie-cadeaubox

Een menstruatie-cadeaubox is een praktisch en attent geschenk om je dochter te helpen bij haar menstruatie. Begin met het vinden van een mooie doos of mand om de cadeautjes in te doen.

menstruatie-cadeaubox

Vul de doos met verschillende items die haar comfort kunnen bieden tijdens haar menstruatie. Denk aan maandverband of tampons in verschillende maten, zodat ze kan experimenteren en ontdekken welke het beste bij haar past. Voeg wat chocolade of haar favoriete snacks toe om haar op te vrolijken op dagen dat ze zich minder goed voelt.

Een warmwaterkruik of warmtepleister kan helpen bij buikpijn, en haar favoriete boek of tijdschrift kan afleiding bieden tijdens rustige momenten. Het belangrijkste is dat deze cadeaubox laat zien dat je er bent om voor haar te zorgen tijdens deze nieuwe fase van haar leven.

Een dagboek

Het geven van een dagboek is een manier om je dochter aan te moedigen haar gevoelens en ervaringen op te schrijven. Kies een dagboek met een mooi ontwerp dat bij haar persoonlijkheid past. Moedig haar aan om haar gedachten en emoties op papier te zetten, vooral tijdens haar menstruatie.

Het bijhouden van een dagboek kan helpen bij zelfreflectie en emotioneel welzijn. Ze kan erin schrijven over haar menstruatie-ervaringen, haar gemoedstoestand, haar dromen en doelen, of gewoon de gebeurtenissen van de dag. Het dagboek wordt een waardevolle persoonlijke schat die ze kan koesteren en later kan teruglezen om haar groei en ontwikkeling te zien

Een boek over puberteit en menstruatie

Er zijn veel boeken beschikbaar die speciaal zijn geschreven om meisjes te helpen begrijpen wat er gebeurt als ze voor het eerst ongesteld worden.

Kies een boek dat geschikt is voor haar leeftijd en dat heldere, begrijpelijke informatie bevat. Een goed boek zal niet alleen uitleggen wat menstruatie is en hoe het werkt, maar ook andere aspecten van puberteit behandelen, zoals veranderingen in de borsten, hormonen en emotionele ups en downs. Dit cadeautje is een nuttige referentiebron en als een manier om vragen te beantwoorden die ze misschien niet durft te stellen.

Een spa-dagje

Een spa-dagje kan een geweldige manier zijn om samen quality time door te brengen en te ontspannen.

Overweeg om een afspraak te maken bij een lokale spa voor een professionele behandeling zoals een massage, gezichtsbehandeling of manicure. Als je liever thuis blijft, kun je een doe-het-zelf spa-dag organiseren. Koop enkele verzorgingsproducten, zoals gezichtsmaskers, nagellak, badzout en geurkaarsen. Creëer een ontspannen sfeer met rustgevende muziek en zorg ervoor dat jullie allebei genieten van wat quality time samen. Dit geschenk is niet alleen gericht op lichamelijke verzorging, maar ook op het versterken van jullie band.

Een sieraad

Een subtiel sieraad kan een blijvende herinnering zijn aan deze belangrijke gebeurtenis. Overweeg om een ketting, armband of ring te geven met een betekenisvolle hanger of bedeltje. Dit sieraad kan symbool staan voor de groei en volwassenheid die je dochter doormaakt en herinnert haar eraan dat je altijd aan haar zijde staat.

Laat het sieraad eventueel graveren met een persoonlijke boodschap om het nog specialer te maken. Iedere keer dat ze het draagt, zal ze eraan herinnerd worden hoe bijzonder ze is en hoeveel je om haar geeft.

Een zelfverzorgingsset

Een zelfverzorgingsset is een prachtig geschenk om je dochter te helpen ontspannen en voor zichzelf te zorgen. Stel een set samen met verzorgingsproducten zoals luxe lotions, badzout, geurkaarsen, een zachte badjas en misschien zelfs een gezichtsmasker. Moedig haar aan om deze producten te gebruiken wanneer ze behoefte heeft aan ontspanning en verwennerij. Dit geschenk laat haar zien dat het belangrijk is om goed voor zichzelf te zorgen, zowel fysiek als emotioneel.

Met deze cadeau-ideeën kun je niet alleen je dochter ondersteunen tijdens haar eerste menstruatie, maar haar ook laten zien dat je begripvol bent en om haar geeft. 

 

 

Photo’s by Maddi Bazzocco | Oana Cristina | Jonathan Borba | Olivia Bollen on Unsplash

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.