Lifestyle Reviews

Dorus – Lekker, taart!

Dorus - Lekker, taart!

Dorus is gek op honing en wil eigenlijk niets anders eten. In dit grappige avontuur gaat hij samen met zijn vriendjes taartjes bakken. Het wordt een vrolijke kliederboel en Dorus ontdekt dat dingen zonder honing eigenlijk ook heel lekker zijn.

Dorus – Lekker, taart! Een prachtig prentenboek met schattige afbeeldingen. Precies waar we hier van houden! Zelfs mijn man zei, toen hij het boek op tafel zag liggen: “Hey, dát is een leuk boek”. Terwijl hij meer van de stripboeken is. Muppet en ik zijn hier in de huis meer de boekenwurmen. Hij komt overdag nog wel eens bij me met een boekje en wil dan op schoot. “Voorlezen, mama?”. 

Pollewop vindt het ook fijn, maar die is meer van ’s avonds voor het slapen een boekje en overdag rennen, rauzen en vliegen. Tikkertje, verstoppertje, stoeien, het kan niet gek genoeg. Met een boekje voor het slapen, komt ze dan juist echt tot rust.

De reactie van Muppet op de vraag wat hij van het boek vindt? Leuk! Waarom? “Omdat het over een beer gaat én over schaapjes. Dat is best gek. Een beer met schaapjes. De plaatjes zijn zo grappig!” En ik, ik ben het met hem eens. Beer Dorus is aandoenlijk, de schaapjes een beetje ondeugend (ze gaan er immers met Dorus’ honing vandoor & starten een heus voedselgevecht). Het boek is voor Muppet die nu zelf begint te lezen vooral heel fijn, omdat de letters lekker groot zijn én de fijne illustraties al veel duidelijk maken over de tekst.

In Nederland zijn de Dorus-titels geliefd bij kinderen, ouders en leerkrachten. De boeken van Melling hebben leerzame, herkenbare thema’s, en zitten boordevol humor. De vormgeving van de tekst is heel origineel. Er is gespeeld met lettertype en lettergrootte. Voor sommigen onbelangrijk, maar ik kan daar zo blij van worden. Als een kind hoor, echt waar. In de tekst zit ook heel veel ruimte voor handelingen:

“Die lust ik niet”, zei Dorus, terwijl hij over zijn knorrende buikje wreef”

Ik doe graag mee als ik voorlees. Natuurlijk laat ik Pollewop bij deze zin ook haar buik aanwijzen. Ze moest tijdens het voorlezen heel hard lachen om het schaapje wat door de plakkerige honing en het gras een heerlijk bolletje groen piekhaar geworden is. Ook daar hebben we samen een spelletje van gemaakt en ook hebben we de schaapjes gebruikt om het tellen te oefenen. Verder is ook het zoeken naar Jopie op één van de bladzijdes (hij leest voor uit een kookboek en Pollewop had de hint snel door) en het zoeken naar de honingpot een spel geworden. Dat vind ik het leukst aan voorlezen uit een prentenboek. Als je een beetje creatief met de afbeeldingen om gaat, zit overal een spelletje in. Gewoon een leuk spelletje en soms hele leerzame spelletjes, zoals het tellen of het zoeken van de letters van haar naam.

Ik moet nu alleen nog op zoek naar een recept voor honingtaartjes, mét de ingrediënten uit het boek, want die willen ze hier wel proeven natuurlijk! Als ik ze heb gemaakt, deel ik dat uiteraard op het blog!

De volgende Dorus op ons verlanglijstje? Dorus – Ik wil een knuffel! We zijn hier behalve boekenwurmen, ook knuffelkonten en op de laatste dubbele pagina demonstreren de schapen en het konijn veertien soorten knuffels, waaronder de Groepsknuffel, de Billetjebilletjeknuffel en de Kommaarhalenknuffel. Ik bedoel maar!

Oh, bijna vergeten! Ik mag een exemplaar weggeven!

Als jij mijn Facebookpagina liked, dan maak je kans op dit boek. Met een reactie hieronder, vergroot jij je winkans én volg je me dan óók nog op Twitter, doe ik je naam drie keer in de hoge hoed! Je kunt meedoen tot en met 15 maart 2015 & de winnaar wordt op mijn Facebookpagina bekend gemaakt. Houd deze dus goed in de gaten!

 

Dorus - Lekker, taart!

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

19 Reacties

 1. Marion Beuker zegt:

  Natuurlijk doe ik graag mee! Onze meiden vinden het heerlijk om tegen je aan te kruipen en te worden voorgelezen

 2. Miron zegt:

  Onder het motto “van boeken kun je nooit genoeg hebben” doe ik heel graag mee

 3. Wendy zegt:

  Lijkt mij ook een erg leuk boek! Voor een taartenbakkende mama met een dierenlievende boekenwurm en een grote kleine boef die heerlijk tot rust komt met voorlezen lijkt me dit een geweldig leuk boek!

 4. Marjon zegt:

  mmm honingtaartjes, als je het recept hebt gevonden ben ik erg benieuwd! Mijn meisje en zoontje vinden het ook erg fijn om voorgelezen te worden. Soms komen ze achter elkaar met wel 5 boekjes en dan ben je wel even zoet!

 5. Anna zegt:

  Lijkt mij een mooi boek om uit voor te lezen en plaatjes te bekijken. Ik volg je op FB en twitter.

 6. Miekske Dingens zegt:

  Heel graag een kansje voor onze kleine man 🙂

 7. Esther zegt:

  Ik doe graag mee! We zijn hier ook echte boekenwurmen!

 8. Carolien zegt:

  Hoi.
  Ik doe graag mee voor m’n kleindochter.
  Kan ik haar voorlezen. vroeg beginnen toch?

 9. Ik doe graag mee! Lijkt me een heel leuk boek. Ik volg je al geruime tijd op Facebook en Twitter.
  Nicole onlangs geplaatst…Cadeautip voor Moederdag: NaamsieradenMy Profile

 10. Alida zegt:

  Dat is een leuke actie. Ik loot graag mee voor onze jongste.

 11. Ilonka zegt:

  Marjo!!! Wat weer een leuke actie. Isa begint ook zelf met lezen en zou dit een geweldig boek vinden. Stijn ook trouwens! Doe graag mee

 12. KatlEen zegt:

  Ik doe graag mee, hier een keer en op je FB een keer, want ik wil graag in die hoge hoed 🙂

 13. Sabne Mathilda zegt:

  Dat klinkt als een heel leuk boek voor mijn twee kids!! Ik ben ook heel benieuwd naar je recept 😉
  Want ik voel hem al aankomen als ik hem hier ga voorlezen…….Die willen natuurlijk ook iets lekkers!!
  We doen mee en duimen hard….

  NU ook volger op Twitter voor het derde lootje 😉

 14. Marloes zegt:

  Kom maar met dat boek om in deze periode heerlijk samen op de voorleesbank dit leuke boek te lezen
  ♡♡♡♡

 15. jolein koolske zegt:

  oh lijkt me echt een super leuk boek voor mijn dochters 🙂 Ik doe dolgraag mee voor mijn beauty’s

 16. Rianne Buurmeijer zegt:

  Zou ik erg leuk vinden voor onze 2 poppetjes.
  De oudste om zelf te leren lezen en de jongste voor het slapen gaan

 17. Monique zegt:

  Dat klinkt als een erg leuk boek! Ik doe graag mee voor onze jongens!!

 18. Yvonne zegt:

  Lijkt me een heerlijk boek om samen met Jara te lezen.

  1. Yvonne zegt:

   Sorry, lijkt mij moet dat zijn natuurlijk!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.