Inspiratie Lifestyle

Een goed matras kiezen

We slapen!!! Maanden hebben we slapeloze nachten gehad. Eergisteren keken we “the Ranch”, en het was zo herkenbaar. Twee wanhopige ouders, een huilende baby en letterlijk vier uur slapen in twee dagen. Het gevoel van wanhopig je baby willen helpen en zelf willen slapen. Niet egoïstisch willen zijn, maar ook niet meer kunnen…

Geen lontje meer, niet meer op je benen kunnen staan. Je hebt het gevoel dat je iedereen te kort doet, maar vooral dat kleine mini mensje in dat ledikantje en de oudste twee. Goed slapen is onmisbaar. Slaap doet zoveel voor je! Een goed matras kiezen kan bijdragen aan een goede nachtrust, juist als je weinig uren in een nacht maakt, als ouders van een slapeloze baby. Dus heb je gebroken nachten, een huilbaby of lig je piekerend wakker, denk er dan eens aan om je matras te vervangen. Er is een groot verschil tussen twee uurtjes echt goed slapen, in plaats van twee uurtjes woelen en draaien terwijl je baby eindelijk eens slaapt, omdat je niet lekker ligt.

Goed slapen

Een goed bed betekent nog niet dat je lekker slaapt. En niet elk lichaam is hetzelfde, dus wat voor de één goed is, is voor de ander niet de beste keuze. Alleen als je samen met iemand bent, moet je wel samen één matras delen, tenzij je apart wilt slapen 😉 Welke keuzes voor matrassen zijn er en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat zijn je wensen, wat heb je nodig?

Hoe kies je een goed matras? Het is een combinatie van je wensen en wat je nodig hebt. Ook hangt het af van je lichaamsbouw, favoriete slaaphouding en voorkeur voor bepaald comfort. Een balans in goede ondersteuning en lekker liggen. Voor de aanschaf van een goed matras is het belangrijk om je goed te informeren. Denk er om dat je matras geen wondermiddel is, verwacht niet dat je rugklachten per definitie verdwijnen of dat je zo maar even 15 jaar met een matras doet.

Een goed matras kiezen, waar op letten

Wil je online je matras shoppen, kijk dan eens bij  www.matrasaanhuis.nl, twee maanden de tijd om het matras uit te proberen, Öko Tex gecertificeerd en veel uit voorraad leverbaar.

Een goed matras kiezen

Een goed uitgangspunt is is weten wat een matras moet doen: je wervelkolom rechthouden, je hele lijf ondersteunen en zich vormen naar de contouren van je lichaam.

Vraag je af of je liever een hard of een zacht matras zou willen. Het feit dat een hard matras beter is bij rugklachten, is achterhaalt, dus laat dit niet meespelen bij je keuze. Zachte matrassen zorgen zelfs voor minder rugklachten, omdat de bolling in je rug ondersteunt wordt. Een wat zachter matras zou dus de voorkeur hebben, maar een zacht matras heeft wel een bepaald gewicht wat het kan dragen, zo’n tachtig kilo maximaal.

Heb je het graag warm terwijl je slaapt, of heb je een voorkeur voor koel slapen? Een zacht matras zal het lichaam meer omsluiten, waardoor het warmer aanvoelt bijvoorbeeld. Latex is het warmste materiaal, een pocketvering matras is het koelst. Check ook hoe het gesteld is met de warmte isolatie en vochtdoorlaatbaarheid van je gekozen matras.

Je weet dan wat het vermogen van het matras is om je lichaamswarmte in evenwicht te houden. Rillen van de kou of zweten van de warmte heeft invloed op de diepte van je slaap en de rust die je krijgt.  Als je na gaat dat je een halve liter vocht verliest als je slaapt, moet dat wel ergens naar toe kunnen. Let daarom op de vochtdoorlaatbaarheid.

Soorten matrassen

Er zijn verschillende soorten matrassen, elk met hun eigen specifieke kenmerken en voordelen. Wanneer je hebt bepaald hoe je het liefst slaapt en wat er belangrijk is, kun je kijken welke eigenschappen het beste bij jou passen. Dit zijn de bekendste:

Koudschuim

De voordelen van een koudschuim matras zijn voornamelijk dat ze een goede ventilatie hebben, dit dankzij de open celstructuur van het materiaal. Hierdoor hebben ze ook het vermogen zich aan te passen aan je lichaam. Daarnaast zijn ze duurzaam (gaan lang mee) en hebben ze een lage prijs voor een hoge kwaliteit.

Binnenveringsmatrassen

Een matras met stalen veren, de dikte bepaalt de veerkracht. Deze matrassen zijn geschikt voor zowel mensen met een lager als zwaarder gewicht en hebben een goed luchtdoorlating. Ze zijn goedkoper dan matrassen met pocketvering, met een lange levensduur.  Tegenover de goede ventilatie- en temperatuurregeling staat wel dat ze minder ergonomisch zijn en minder comfortabel.

Pocketvering matrassen

Net als binnenverings matrassen zijn deze geschikt voor alle lichaamsgewichten. Zweet je veel, is dit soort matras de beste optie. Ze hebben goede luchtdoorlating, deze matrassen staan daardoor meer bekend om de koelheid. Daarbij hebben ze een goede vochtregulatie. Dit komt door de individuele veren in het matras, die los van elkaar kunnen bewegen. Zijn de veren niet van roestvrij staal, dan kunnen ze gaan roesten. Verder past dit matras zich minder aan, aan de lichaamsvorm van de slaper.

Traagschuim

Het materiaal van traagschuim, komt langzaam weer terug in vorm, nadat het ingedrukt is en het wordt zachter van lichaamswarmte. De druk op je lichaam is dus op zijn laagst. Je lichaamsdoorbloeding wordt niet afgesloten, het lijkt alsof je in een soort mal ligt. Het heeft een lange levensduur (circa 12 jaar). Nadeel zou kunnen zijn dat de traagschuim matrassen door veel mensen als warm worden ervaren. Ook het omdraaien kan lastiger gaan op het matras van traagschuim.

Tips voor  je matras

# keer je matras regelmatig (je zorgt voor een regelmatige belasting, op deze manier)
# lucht hem dagelijks en zorg indien mogelijk voor een goed ventilerende bedbodem
# kies een matras waarvan je de matrashoes kunt wassen en volg het wasvoorschrift en stofzuig je matras regelmatig
# met een topmatras, bescherm je het matras zodat deze langer meegaat

Hopelijk heb je iets aan mijn tips wanneer je toe bent aan een nieuw matras en op zoek bent naar een betere nachtrust. Hoe je weet dat je een ander matras toe bent? Als je met een fijner gevoel op bed gaat, dan er af komt, heb je al een aanwijzing. Wanneer er een deuk in je matras zit, ook als je er niet op ligt, is het ook tijd om na te denken over een nieuw matras.

❥ Slaap jij lekker en goed,  of mag er bij jou ook wel iets veranderen? Ligt het aan factoren in je omgeving of aan je hele bed of alleen je matras?

Stock Photo parents and kid in a bed door Antonio Guillem | woman checking matras door VGstockstudio

 

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.