paardrijles kinderen
Lifestyle Ouderschap

Mijn kind wil paardrijden | Help!

Wat komt er allemaal kijken bij paardrijles voor kinderen? Ik besloot een soort “Help! Mijn kind wil paardrijden” voor Dummies te schrijven. Laat ik vooropstellen dat ik over de kosten niet veel te vertellen heb. De kosten zijn per locatie echt heel verschillend. Datzelfde geldt voor materialen. Ook ligt het er aan of je laarzen, paardrijbroek en bijvoorbeeld paardrijhandschoenen nodig vindt en nieuw of tweedehands koopt. Een paardrijcap zou ik altijd nieuw kopen! Veiligheid voor alles, want je weet niet wat er mee is gebeurd en een paardrijcap moet echt goed zitten. 

Paardrijden is een populaire sport voor kinderen en Elynn heeft het er af en toe ook over, daarom ben ik me er eens in gaan verdiepen. Het grootste nadeel voor jezelf, wanneer je kind gaat paardrijden is (wanneer je er niets mee hebt) dat er vaak verwacht wordt dat je helpt met opzadelen van het paard. Voor je kind doe je bijna alles, maar dit zou voor mij wel een dingetje zijn. Behalve “er niets mee hebben”, ben ik ook nog eens allergisch voor paarden. Gelukkig krijg je meestal wel hulp, dat scheelt weer iets. Oh en hou er rekening mee dat als je kind het leuk vind, ze gaat vragen om een eigen pony…don’t say I didn’t warn you! Het voordeel van je kind te zien genieten elke week, is het in ieder geval allemaal waard!

Leeftijd paardrijden voor kinderen

Help! Mijn kind wil paardrijden, maar mag dat eigenlijk wel al? De leeftijd van je kind speelt een belangrijke rol. De meeste maneges starten pas met paardrijden vanaf zes jaar.

De leeftijdsgrens van zes jaar bij paardrijden is er niet voor niets. De leeftijd van je kind bij paardrijden is belangrijk voor onder anderen de lichamelijke ontwikkeling, maar ook voor de ontwikkeling van het begrip van opdrachten, oorzaak-gevolg: ik geef hulpen, mijn pony reageert. Bijvoorbeeld hoe je moet “sturen” of het paard de hulp voor stap, draf, galop kan geven bijvoorbeeld.

Paardrijles voor kinderen; wat heb je nodig?

Om te beginnen is het verstandig om, als je kind echt gaat lessen in ieder geval een rijbroek aan te schaffen, die zijn niet duur, maar maken wel echt het verschil. Een joggingbroek, spijkerbroek of sportbroek is eigenlijk niet geschikt.

mijn kind wil op paardrijdenVoor een proefles of eerste paardrijles zijn  rijlaarzen of jodhpurs nog niet nodig, maar gebruik dan wel goede schoenen of laarzen met hak en dicht tot boven de enkel. Jodhpurs zijn korte rijlaarzen die je draagt met caps, ook kun je kiezen voor je eigen Chelsea boots waar dan beenbeschermers over gaan. De boots zijn vaak iets goedkoper dan complete laarzen en daarom ideaal met groeiende kindervoeten. 

Een poetssetje is ook een hele belangrijke. Naast dat het leuk is en een goede manier om de pony te leren kennen, is het belangrijk dat kinderen leren dat paardrijden niet enkel om het rijden, maar ook om verzorging van het dier draait. Ook worden ze zo verantwoordelijk voor nog meer materiaal, wat het verantwoordelijkheidsgevoel van een kind vergroot. Sommige manege’s willen overigens niet dat je eigen borstels gebruikt (i.v.m. schimmel bijvoorbeeld), dus dat moet je navragen.

Klassiek rijden of Horsemanship

Een tip die ik meekreeg en waar ik zeker als leek niet om zou hebben gedacht is de manier van omgaan met de paarden. Natuurlijk ga je op zoek naar een manege die op een  diervriendelijk en bij voorkeur meer bewuste en natuurlijke manier met paarden omgaan.

natural horsemanshipToch is er een verschil in goede verzorging en werken vanuit het het natuurlijk gedrag van paarden. Er zijn maneges die naast het rijden ook veel oog voor verzorging hebben en nog voordat het echte rijden begint ook oefenen met leiderschap. Kies je voor klassiek rijden of voor natural horsemanship. Het ís een afweging. 

Natural Horsemanship

Ze leren aan kinderen hoe ze het beste iets gedaan krijgen van een paard, op een manier die ook bij het paard past. Die dieper in gaan op hoe het gedrag van een paard gelezen kan worden. Wat vertelt mijn paard mij en hoe kan ik hem iets vertellen….Paarden zijn sociale kuddedieren, die horen in kudde buiten te staan met veel ruimte, bijvoorbeeld in een paddock paradise. Denk aan bitloos rijden, eventueel zelfs bareback. Een korte samenvatting van wat heet: natural horsemenship. 

Het is aan jezelf om hier wel of niet direct heel secuur op te gaan kijken als leek zijnde met een meisje of jongetje dat net begint met de eerste rijlessen.  Misschien weet je als leek ook écht niet waar je op moet letten als je zo’n bedrijf wilt zoeken of wil je dat je kind eerst de basis leert en dan pas bitloos en/of bareback rijden.  Weet in ieder geval dat er verschil is, de verdieping opzoeken kan nooit kwaad.

Een goede manege met een fijne sfeer, goed verzorgde paarden en vriendelijke oprechte mensen is natuurlijk de basis en zijn de eerste belangrijkste punten. Als het paardrijden echt een blijvende hobby is kun je altijd nog zoeken naar een bepaald soort bedrijf die echt heel erg op horsemanship is toegespitst. Nogmaals het is aan jou!

Waarom paardrijles voor kinderen

In eerste instantie moet het gaan om de lol en het plezier. Paardrijles draagt daarnaast ook bij aan de lichamelijke en sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen. De paarden bieden meer dan een rij mogelijkheid alleen. Paardrijden leert de kinderen respect voor anderen én voor dieren. Het leert het kind om rekening te houden met elkaar en over consequenties. Ook draagt de paardensport bij aan het verantwoordelijkheidsgevoel voor zowel materiaal als het welbevinden van een ander. Het paardrijden is als mens individueel, toch kunnen er innige vriendschappen ontstaan tussen de kinderen onderling. 

Paardrijden stimuleert de zelfstandigheid. Ga tijdens de les van je kind, dan ook vooral koffiedrinken in de kantine en laat het kind zijn les volgen en zijn eigen route bewandelen. Er wordt toegewerkt naar steeds zelfstandiger rijden. curlingouders lopen, bij zoals bij de meeste sporten overigens, in de weg. De trainer heeft meer ervaring en weet heel goed wat een kind kan en waar het aan toe is. Ook de eventuele gevaren die je als ouder ziet, zijn hem of haar bekend en wederom heeft een leraar meer expertise. 

Wedstrijden mogen, ze moeten niet. Winnen én verliezen is belangrijk voor het leerproces van kinderen. Hoe moeilijk dat ook is. Je wilt als ouder je kind beschermen, maar al doende leren kinderen. Ook daar moet je als ouder niet te beschermend in zijn. Ook al zijn wedstrijden vaak op de manege waar je rijdt, er is wel een jury van buitenaf. Je zult moeten laten zien wat je kunt. 

Mag ik op paardrijden?

De informatie in dit artikel is uiteraard een eerste greep. Ik heb vooral geprobeerd te achterhalen of er iets is waar je om moet denken bijna nog voor je de vraag: “Mag ik op paardrijden”, krijgt. En wat je mee kunt nemen in je onderzoek naar bijvoorbeeld een geschikte manege passend bij jou, de wensen voor je kind en in het belang van de dieren waar mee wordt gewerkt. 

❥ Uiteraard ben ik geen expert in paardrijles voor kinderen en hebben aan dit artikel een aantal andere mama’s meegewerkt. Ik wil hen hierbij dan ook nogmaals hartelijk danken voor al hun hulp! Hopelijk heb ik je zo een beetje op weg geholpen, heb je nog vragen, loop dan zeker binnen bij een manege bij jou in de buurt. 

Paardrijles kind


 

Foto paardrijden kind door Alexander Dummer | Foto paard en kind door Arthur Krijgsman | Foto kudde paarden door Konevi via Pexels

 

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

1 Reactie

  1. Haha ja hier is de vraag ook al een paar keer voorbij gekomen. Tot nu toe altijd nee gezegd omdat ik het echt wel heel duur vind. Voor één kind is misschien te doen, maar anders wil straks het hele gezin op paardrijden. Tegelijkertijd vind ik het prachtige dieren. Natural horsemanship spreekt me wel aan, dus wie weet is dat iets voor de toekomst…
    Merel | De Mamagids onlangs geplaatst…Echtscheiding: juridische, praktische en emotionele tipsMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.