Vanaf wanneer kan een kind sporten
Inspiratie Ouderschap

Vanaf wanneer kan een kind sporten

Als ik soms om me heen kijk, dan wordt ik plaatsvervangend overprikkeld door de agenda van sommige kinderen. Maar wat doe je als een kind graag op sport wil. Geef je aan alle grillen toe, of maak je afspraken. Ook kunnen je eigen financiën een rol spelen, van voetbalshirt tot paardenzadel, elke sport heeft zijn eigen benodigdheden met zijn eigen prijs. Het is belangrijk dat een kind beweegt. Maar genoeg rust draagt bij aan een goede ontwikkeling. Vanaf wanneer kan een kind sporten?

Waar je als ouder naar op zoek moet is in ieder geval wat bij je kind past. Balans tussen belasting en ontspanning. Net als Thomas moet Elynn van mij eerst haar zwemdiploma’s halen bijvoorbeeld. Op haar leeftijd en met haar perfectionisme, moet ik niet veel verschillende dingen tegelijk aan bieden, waarbij zij de lat heel hoog kan leggen. Dan raakt ze overprikkeld. 

Vanaf wanneer kan een kind sporten, sporten voor peuters, peuteryoga

Voordat ze op zwemles gaan, kun je een peuter wel al met sport in aanraking brengen. Verschillende sporten, worden al aangeboden voor peuters. Dansen en yoga kunnen zelfs al vanaf 2 jaar.

Sporten voor peuters

Meestal kan een echte sport kiezen vanaf 5 jaar. Er zijn echter verschillende sporten voor peuters. Bij zwemmen heb je peutersurvival, waarbij kinderen al vroeg vertrouwd kunnen raken met water. Een goede voorbereiding op zwemles. Peutergym is een geweldige  manier om hun energie kwijt te raken voor kinderen van twee tot vier jaar. Vaak wordt er bij dit aanbod de nadruk gelegd op spelen en plezier en is er minder druk dan wanneer een kind écht op sport gaat.

Is je kind geïnteresseerd in vechtsport, kies dan voor tuimeljudo. Door spelenderwijs en langzaam verschillende oefeningen te doen, raken ze goed vertrouwd met judo. Ze hoeven niet de hele tijd geconcentreerd te zijn, maar ontwikkelen wel dicipline en vergroten hun reactievermogen.

7x waarom sporten voor kinderen

1. Je kind leert rekening te houden met andere kinderen
2. Kinderen krijgen door sport meer zelfvertrouwen
3. Ze leren met frustratie omgaan (winnen/verliezen)
4. Bewegen is gezond, kinderen leren dit zo al vroeg
5. Ze bouwen kracht en conditie op
6. Door te sporten leren ze zichzelf beter kennen
7. Dankzij sport ontdekken ze hun grenzen en leren ze dat ze deze kunnen verleggen

Vanaf wanneer kan een kind sporten

Het meest voor de hand liggend is natuurlijk, dat dit aan het kind zelf ligt. Ook kun je via internet sportkeuzetesten doen. Verder kun je zoals gezegd kijken wat een kind nodig heeft en wat het aankan. Bij de meeste sportclubs, wordt hier ook rekening mee gehouden. De groepen zijn vaak ingedeeld op leeftijd/niveau. Belasting, uitleg en uitdaging is afgestemd op de groep.

Bij vechtsporten zal er ook rekening gehouden worden met de veiligheid. Kies je voor voetbal of andere balsporten, zal er bij de allerkleinsten vaak nog geen sprake zijn van wedstrijden. Bij tennis zijn er programma’s om al met vier jaar te kunnen starten. Er worden met name spelletjes gedaan. Dit vooral om de oog-hand coördinatie te vergroten en slagtechniek te ontwikkelen.

7x waarom sporten voor kinderen Vanaf wanneer kan een kind sporten

Er zijn sporten die een leeftijdsgrens hanteren. De meeste maneges starten pas met paardrijden vanaf zes jaar. Voor surfen en zeilen geldt de leeftijdsgrens van acht jaar. Dit geldt ook voor balsporten zoals voetbal, basketbal, volleybal, hockey, honkbal, rugby.

Samen met je kind sporten

Eenvoudig en gezellig. Je kunt er ook voor kiezen om samen met je kind te sporten. Hardlopen is daarvoor erg geschikt. Atletiek mag al vanaf vier jaar, vanaf die leeftijd zou je hier dus mee kunnen beginnen.  Je kunt sporten als het jullie beide uitkomt en op verschillende momenten van de dag. Je hebt niet veel tijd nodig. Wanneer je gaat hardlopen, moet je het tempo en de afstand aanpassen aan je kind.

Vanaf wanneer kan een kind sporten

Een afstand van 10 kilometer hardlopen ligt binnen het bereik voor kinderen vanaf zes jaar. Toch kun je qua afstand beter uitgaan van een half uur. Dit is én te overzien en genoeg om op te bouwen voor een duurloop. Zorg er in ieder geval voor dat je verantwoord aan de slag gaat. Qua aanschaf heb je voor jezelf genoeg aan hardloopschoenen dames, een hardloopbroek en shirt. Eventueel aangevuld met een windjack en handschoenen. Datzelfde geldt voor je kind.

Stimuleer bij het sporten het doorzettingsvermogen van je kind. Laat het niet opgeven, omdat blijkt dat hij er iets voor  moet doen. Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken, hoe lang hij of zij een sport minimaal moet blijven doen. 


Afbeelding zwemmend kind door CroMary | hardlopen moeder dochter door Dasha Petrenko | basketbal door Sergey Ryzhov | yoga peuter door GOLFX

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

1 Reactie

  1. Ik wordenk inderdaad ook plaatsvervangend gestrest van de agenda van sommige kinderen. En dat kinderen dan op sport MOETEN terwijl de ouders zelf helemaal niets aan sport doen. En zelfs nooit eens de fiets pakken. Maar zoon of dochterlief morten wel vanalles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.