Home LEZEN Ontdek dierenbaby’s (4+)

Ontdek dierenbaby’s (4+)

by Marjo
boeken voor peuters

Inmiddels lezen we Finn (2017) ook al boeken met meer tekst en minder plaatjes voor, maar we blijven fan van prentenboeken. In prentenboeken wordt het verhaal gewoon geweldig ondersteunt door de afbeeldingen. Ook zorgen de plaatjes in een prentenboek ervoor dat je meer uit het boek kan halen, dan alleen het verhaal. En zoals ook bij Ontdek dierenbaby’s, hoe mooier de illustraties in het prentenboek, des te sterker het verhaal!

Een goed prentenboek nodigt uit om een praatje te maken, op ontdekking te gaan, te tellen, woordjes te ontdekken en verbanden te leggen. Heerlijk uitdagend voor een kleuter, zelfs voor het slapen gaan! Ontdek… dierenbaby’s is op zich al een heel educatief prentenboek door de informatie die erin staat. Maar Finn kan nu mooi aanwijzen waar ik over voorlees, ik merk dat hij daardoor aandachtiger luistert en zelfs meeleest.

Over Ontdek dierenbaby’s

Er zijn miljoenen dieren op aarde. Ze eten allerlei verschillende dingen en leven op allerlei verschillende plekken… maar ze krijgen allemaal jongen. Al hebben ze allerlei verschillende manieren om die baby’s groot te brengen.

ontdek dierenbaby's zelf lezen

In eenvoudige woorden en kleurrijke, heldere tekeningen wordt verteld hoe er grote jongen zijn… en kleine. Hoe sommige dieren baby’s krijgen die precies op ze lijken… en andere juist jongen die er volstrekt anders uitzien. Dat er moeders zijn die jaren bij hun kind blijven… en ouders die ervandoor gaan voor hun eieren zelfs maar zijn uitgekomen. Ontdek de 7 meter lange blauwevinvisbaby, zie hoe pipakikkertjes groeien in de rug van hun moeder en hoe een koekoek haar eieren in het nest van een andere vogel legt.

Educatief lezen met een prentenboek

Bij de blauwe vinvis en de kangoeroe zie je heel goed het verschil tussen groot en klein. We hebben dit nog meer inzichtelijk gemaakt door met grote stappen de 7 meter van het blauwevinvisjong uit te meten. Voor de grootte van het kangoeroekindje hebben we op zijn slaapkamer naar iets kleins van 1 centimeter te zoeken. Het boek vertelt niet alleen over de tegenstellingen tussen klein en groot, maar gaat ook over lang en kort of dichtbij en ver weg.

dierenbaby's zelf lezen

Door de prachtige prenten en de duidelijke letters is het ook een geweldig boek om zelf te bekijken en het lezen te oefenen. Iets wat Finn erg graag doet!

Over Martin Jenkins 
Martin Jenkins werd geboren in Surrey, maar groeide op in Spanje, Ierland en Kent. Hij studeerde biologie aan Cambridge University en werkte voor onder meer de Verenigde Naties en het Wereld Natuur Fonds. Bij Lemniscaat verschenen eerder van zijn hand Bedreigde dieren en Een wereld vol planten.

Over Jane McGuinnes
Jane McGuinness studeerde kinderboekillustratie aan de Cambridge School of Art. Natuur speelt altijd een belangrijke rol in haar werk. In 2016 ontving ze de Sebastian Walker Prize voor haar illustraties. Bij Lemniscaat verscheen eerder het door haar geïllustreerde De bossen in. www.janemcguinness.co.uk

Om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen de kans te geven om op te groeien met een boek, wordt ieder jaar in april een prentenboek beschikbaar gesteld voor een bedrag van €2,00. Check dit blog voor meer informatie.

❥  Martin Jenkins & Jane McGuinness | Ontdek… dierenbaby’s | oorspronkelijke titel: Find Out About… Animal Babies |  vertaling: Jesse Goossens | formaat: 24,5 x 27 cm | [gebonden], 32 pagina’s | prijs: € 14,99 | ISBN: 9789047712732 | leeftijd: 4+ | NUR: 273 

 

 

Reacties

reacties

Gerelateerd

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.