Inspiratie Persoonlijke verhalen

Onze kersttradities op een rijtje

Elk gezin kent wel de vaste kersttradities. Bij sommige gezinnen mag er van af worden geweken, bij anderen is er geen discussie mogelijk. Of wordt het juist een discussie als je zelfs maar voorstelt er eens van af te wijken. Ook wij hebben, in principe vrijblijvende tradities. Mijn gevoel is wel heel sterk dat je Kerst samen doorbrengt met de mensen van wie je houdt, maar dat hoeft niet (altijd) de hele familie te zijn. Wel altijd met mijn gezin! Dat staat voorop! Onze kersttradities op een rijtje. 

Er is altijd, minimaal één Kerstdag voor ons gezin, dat is een vast gegeven. Hoe dat wordt als de kinderen groot zijn, dat zien we dan wel weer. Bij voorkeur breng ik ook altijd een Kerstdag met ouders en eentje met schoonouders door. Dat gaat ook meestal goed. Je zou zeggen dat het lastig wordt aangezien er maar twee Kerstdagen zijn. Dat hebben we al een tijd geleden opgelost. Op 24 december vieren wij met mijn ouders de dag voor Kerst. Een fijne traditie. Met mijn vader plannen we het liefst in januari een Nieuwjaarssinterkerst in combinatie met zijn verjaardag. Ver voor Kerst beginnen onze gezinstradities al trouwens, dus laat ik daar beginnen.

Onze kersttradities op een rijtje

Sint er uit, kerst er in. Zo snel mogelijk. Bij voorkeur ook meteen met boom. Dit jaar hebben wij onze boom voor het eerst thuis laten bezorgen en ik moet zeggen, dat is wel fijn. Het thuisbezorgen van de kerstboom, voelde ook wel als een enorme luxe trouwens. Ik ben er nog niet over uit wat we volgend jaar doen, maar dat hoeft gelukkig ook nog lang niet. Dit jaar kregen wij de kerstboom op 9 december, vier dagen na Sinterklaas, vaak is het nog eerder. Ik kan er zo van genieten, dan is het echt december! De geur van de echte boom, de uitvallende naalden na verloop van tijd, de knusse kerstversieringen, ik glimlach er elke dag minimaal een keer van.

Elk jaar een Kerstdorp en een Kerstbal

Onze kersttradities op een rijtjeOok gaan we (eigenlijk nét sinds vorig jaar, maar nu een vast ritueel) naar het tuincentrum. Daar halen we minimaal drie dingen; een kerstdorpje met verlichting (verschrikkelijk goed fout, met licht), een kerstbal die ik en de kinderen helemaal zelf uit mogen zoeken én oliebollen voor thuis. Het Kerstdorp is meer iets van mijn man waar ik in mee ga, maar stiekem vind ik het ook steeds leuker. Dit jaar heeft man gesjoemeld en na het bezoekje aan het tuincentrum heeft hij online nog vier huisjes gescoord. Ik heb het oogluikend toegestaan.  Dit jaar was weer extra bijzonder: Thomas en ik hebben samen ook een Kerstbal voor mini nummer drie uitgezocht. Toevallig hebben we vorig jaar én dit jaar ook nieuwe kussens voor de bank meegenomen, dus ik voel een stiekeme opdringende traditie ontstaan.

Een Dokter Denker puzzel, de Kerstfoto bij de boom (zwanger van Thomas in 2009) en het grote wijnincident in 2004

De dag/avond voor kerst

Die brengen we zoals gezegd bij mijn ouders door, met zus en haar gezin. Dit jaar zijn zij voor het eerst met z’n viertjes. De invulling, die laten we altijd op zijn beloop. Het heeft vaak te maken met gezellig samen, borrelen en eten. Een spelletje met de kinderen. Er is ook elk jaar iets met lekker hangen en luie broeken. Tot dit jaar bleven we ook elk jaar slapen met z’n allen en hadden we een Kerstontbijt. Dit jaar zal dat voor het eerst niet zo zijn, maar dat heeft te maken met de invulling en de toestand van dit jaar. Daarover lees je later meer in het weekoverzicht na de Kerstdagen, houd het blog dus in de gaten.

The Polar Express op Netflix

De Kerstdag die we met z’n viertjes doorbrengen, is er eentje van ontspannen en gewoon lekker. Uitslapen, of niet zo lang uitslapen, maar dan samen op het grote bed. Ook prima. Een heerlijk uitgebreid Kerstontbijt met een Kerststolletje, roerei, afbakbroodjes en roombroodjes. Zo fijn.  Dan een spelletje, of spelen. ’s Middags kijken we samen The Polar Express op Netflix, met ouderwetse borrelhapjes. Dit jaar snack ik zonder borrel uiteraard, maar wel met lekkers dat ik mag. Bugles met Heksenkaas, blokjes kaas en plakjes komkommer, lekker truttig. Bij voorkeur met z’n vieren op de bank. Knus en kneuterig, dikke prima in luie broek. ’s Avond tafelen we ook weer gezellig. Het draait die dag gewoon om ons, om samen en om fijn. Daar is niet zoveel voor nodig.

Kerst met de schoonouders

De Kerstdag met schoonouders is net zo. Gezellig, samen en zijn. Samen lossen we de Dr. Denker Kerstpuzzel van Dagblad van het Noorden op. Kletsen we samen, genieten we van lekker dingen én weten de kinderen (net als bij de andere opa en oma) het speelgoed en de knutselspullen in no time over hoop te halen. De afgelopen jaren genoten van een heerlijke gourmet, vorig jaar maakte ze voor het eerst een High Kerst. Briljant idee! De kinderen genoten van de hapjes, zoals poffertjes met aardbei, heerlijkheid. Hopelijk vonden jullie het leuk om een kijkje te nemen in mijn Kerstdagen, met onze kersttradities op een rijtje.

Natuurlijk hoor ik graag wat jullie deze Kerstdagen doen. Hebben jullie vaste tradities? Of is het juist een verplichting waar je niet onderuit kunt. Natuurlijk kan het zijn dat het met Kerst altijd lastig is, omdat je een geliefde zo mist, dan wil ik je natuurlijk heel veel sterkte en kracht wensen. 

♥MJ

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

1 Reactie

  1. Wij proberen het ook te verdelen. Dit jaar goed gelukt. Kerstavond (en de dag) bij mijn ouders die 200 km verderop wonen, 1e kerstdag middag bij mijn familie (ooms, tantes etc) en 2e kerstdag schoonfamilie. Nu ik 27 weken zwanger ben wel wat meer rust momenten ingebouwd. Vanavond dus ook heerlijk avondje voor ons zelf. (Lekker blogs lezen)
    Patricia onlangs geplaatst…Guilty pleasure: foute kersttruiMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.