Ouderschap

Ouderschap: wat niemand je vertelt

Met één van de ouders van de kids op de opvang had ik het er laatst over. Eerlijk zijn over het ouderschap. Het is soms verdomd lastig. Moeders blijven veroordelende wezens, terwijl er een grote factor is die ze verbindt. Dat het soms een verademing is dat je herkenning krijgt bij sommige dingen. Daarom vandaag dit artikel. Over het  ouderschap. Dat wat niemand je vertelt (maar je wel zou moeten weten).

Het is namelijk niet zo zwart wit, dat de ene ouder alleen maar de dag met kinderen doorkomt als er wijn is. Of de vlag uithangt als de vakanties voorbij zijn en niet kan wachten tot de kinderen weer deels weg zijn. En ook de ouders die geboren lijken te zijn voor hun kinderen, hebben met struggles te maken. Heus.

wat niemand je vertelt over het ouderschap

Het ouderschap is gewoon een reis. Eentje die al begint bij de zwangerschap. Een reis vol vreugde, liefde en onverwachte uitdagingen.

Wanneer we denken aan het krijgen van kinderen, worden we vaak overladen met roze wolken en schattige momenten. Maar laten we eerlijk zijn, het ouderschap heeft ook zijn minder rooskleurige kanten. Er zijn dingen die niemand je vertelt, dingen die je misschien pas ontdekt wanneer je zelf ouder wordt.

Ouderschap: Wat niemand je vertelt (maar je wel zou moeten weten)

Het ouderschap is niet alleen maar zorgeloos genieten van de schattige glimlach van je kind en het vullen van fotoboeken met onvergetelijke momenten. Het is ook een constante bron van verantwoordelijkheid, vermoeidheid en zelfopoffering. Dit betekent niet dat het ouderschap niet de moeite waard is, maar het is belangrijk om realistisch te zijn over de uitdagingen die het met zich meebrengt.

Onzekerheid

Ouderschap brengt een constante stroom van vragen en onzekerheden met zich mee. Je zult je afvragen of je de juiste beslissingen neemt, of je een goede ouder bent en of je kind gelukkig en gezond is. Het is normaal om onzekerheden te hebben, maar onthoud dat er geen perfecte ouder bestaat en dat je leert en groeit samen met je kind.

onzekerheid als ouder

Persoonlijk leven

Het ouderschap verandert je persoonlijke leven drastisch. Je vrije tijd wordt beperkt, spontane uitstapjes zijn zeldzaam en je moet rekening houden met de behoeften van je kind. Het kan een uitdaging zijn om een balans te vinden tussen je rol als ouder en je eigen identiteit en behoeften. Het is belangrijk om tijd voor jezelf te nemen en te zorgen voor je eigen welzijn.

Relaties

Het ouderschap kan ook een impact hebben op je relaties, zowel met je partner als met vrienden en familie. De dynamiek verandert en de tijd en energie die je aan je relaties kunt besteden, kunnen beperkter worden.

Communicatie en begrip zijn essentieel om de banden sterk te houden en steun te vinden bij elkaar. Het is niet alleen belangrijk om te blijven communiceren met je partner, maar het is soms onmisbaar om jezelf blijven herinneren waarom je ook al weer van elkaar houdt en verliefd op elkaar werd. Trust me; zet dat zonder kinderen vast helder op een rijtje. You’ll thank me later.

Zelfzorg

Als ouder is het gemakkelijk om jezelf te vergeten en al je energie te richten op de zorg voor je kind. Maar het is belangrijk om ook voor jezelf te zorgen. Neem de tijd om te ontspannen, hobby’s na te streven en steun te zoeken wanneer je het nodig hebt. Je kunt een betere ouder zijn als je ook goed voor jezelf zorgt.

Omarmen van de ups en downs

Maar laten we toch niet vergeten dat het ouderschap ook een van de meest vervullende en liefdevolle ervaringen is die we kunnen hebben. Het draait allemaal om balans, aanpassingsvermogen en het omarmen van de ups en downs die bij het ouderschap horen.

❥  Dus, aan alle ouders daarbuiten, weet dat je niet alleen bent in deze reis. Samen kunnen we de uitdagingen aangaan. En hopelijk steun vinden bij elkaar en natuurlijk genieten van de prachtige momenten die het ouderschap met zich meebrengt.

 

Photo’s  by Bethany Beck |  Jonathan BorbaNik on Unsplash

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.