scholen dicht onderwijs aan de achtertafel
Persoonlijke verhalen

Scholen dicht ??!! Hoe is dag 1 ons vergaan?

Pfffff! Ik kan me niet voorstellen dat jullie puf hebben om nu nog een blog te lezen. Maar misschien is het wel herkenbaar en dus fijn. Of misschien is het inspirerend om de eerste dag dat de scholen dicht zijn, van een ander te lezen, om te beseffen dat je het best goed gedaan hebt. Ter ontspanning even lezen hoe het ergens anders ging, is dat leuk? Geen idee, maar toch deel ik onze eerste dag. Het lezen mag ook morgen <3.

Op één uitbarsting na, is de eerste dag met zijn allen thuis hier heel goed verlopen. Zoals ik al vertelde in het blog over hoe alles eventjes normaal was, wilde meteen vanaf dag 1 dat de scholen dicht waren, in een ritme blijven. We stonden op de normale tijd op, volgden onze gewone routine van “wie wanneer de douche in gaat” en namen daarna een ontbijtje. Samen maakten we vanmorgen een planning. Ik had me voorgenomen om de dag schools te houden tot einde normale schooldag.

Zoals Finn later op de dag zei: “Eigen klas, aan de tafel”. De kinderen wilden net als op school graag twee pauzes. Dat wilde ik prima volgen. Buiten spelen met vriendjes vond ik een slecht plan, achter het huis wil prima. Al met al hadden we samen ongedwongen, een prima planning voor dag 1.

Scholen dicht ??!! Dag 1 – wat was het plan

Omdat het niet meer gelukt was om werkbladen uit te printen en school natuurlijk pas vandaag kon beginnen met materiaal samenstellen voor thuis, begon ik de dag met een zelfgemaakte opdracht. In die tijd kon ik dan voorbereiden en werkbladen zoeken en printen. Ik vertrouwde er op dat school vandaag wel zou regelen voor morgen enzovoort. Deze planning voor thuisonderwijs is dan wel aan te houden.

  • 9.00 uur -9.30 uur –  voorbereiden en aan de slag!
  • 10.00 uur – pauze en fruit
  • 10.15 uur – buiten spelen
  • 10. 30 uur – TV – schooltv
  • 11 uur – schoolwerk
  • 12.00 uur – wandelen
  • 12. 30 uur – lunch
  • 13.00 – keuzewerk (Finn op bed)
  • 14.00 uur – 14.30 uur vrij ( De indeling van de middag mochten ze (in overleg) zelf bepalen. Vrijheid in gebondenheid, volgens Dalton).

Scholen dicht – Hoe verliep de dag echt?

Een goed begin is het halve werk. Na het eten ruimden we de tafel af en maakte ik voor Thomas en Elynn snel iets om aan de slag te gaan.

Thomas houdt wel van woordspelletjes. Ik deelde een A4 in vier vakjes en schreef bovenaan elk vak een heel lang woord. Hij ging met de letters van deze woorden, zoveel mogelijk losse woorden maken. Elynn wilde graag aan haar tafels werken. Die van drie en vier bij voorkeur. Voor haar verdeelde ik ook een A4 in vieren en schreef in twee vakken volledig de beide tafels. In de andere twee vakken schreef ik tafelsommen van deze twee tafels door elkaar. Finn wilde graag puzzelen en kleuren. Intussen ging ik aan de slag met het zoeken van werkbladen op internet. Daar waren meer ouders mee bezig, alles ging een tikje trager.

Pauze en fruit 

Nog voor de pauze begon, bleek het handiger om pauze en fruit om te wisselen. Zij gingen lekker naar buiten met z’n drieën (thank god voor deze ideale leeftijden)  en ik maakte een monkey-platter.

Het buitenspelen was zo lekker voor ze, dat ik dat iets langer heb gelaten en tijdens het fruiteten heb ik de TV vast aangezet. Ik wilde graag dat ze het Jeugdjournaal met uitleg van gisteravond terug zouden kijken. Die uitzending klapte er ineens uit, daarom gingen ze iets anders kijken en staat het Jeugdjournaal voor morgen op de planning.

Al met al zaten we keurig om elf uur weer bij tafel. Tijd voor de werkbladen. Elynn en ik deden ze voor een deel samen, Thomas ging lekker zijn gang en Finn speelde in de huishoek (a.k.a het keukentje in de woonkamer). Intussen appte en Facebookte ik wat heen en weer met de ouders van de klas, de uitbarsting van Thomas viel hiermee samen. Ik snapte het ook wel, het is voor ons allemaal wennen, maar dat betekent niet dat we ons op elkaar af moeten reageren.

In de grote pauze 

Rondlopen zonder sociaal contact was ook een goed plan. Toen ik nog werkte probeerde ik ook elke middagpauze te wandelen en René doet dit op een normale werkdag ook.

wandelen in de pauze

Mijn tante appte me over buren die paastakken gratis aanboden, Thomas had nog Pokéballen nodig. Met z’n vijven gingen we op pad. Aan Finn was te merken dat hij het een beetje raar vond. Hij wilde veel door René gedragen worden.

De frisse neus was lekker en zo samen als gezin was het een bijzonder moment. Eenmaal weer terug aten we met z’n vieren de lunch, René was al weer naar boven.

Het zat er op!

Na het eten bracht ik Finn op bed, heerlijk zo’n momentje met ons tweetjes. De kinderen werkten verder of deden één van hun taken in huis. Toen ik beneden kwam, was het praktisch twee uur. De schooldag zat er op. Hun vrije middag begon! De vrije middag bestond uit buitenspelen en aan het eind van de dag schermtijd en een beetje tv kijken.

corona scholen dicht Na het slaapje kon Finn niet wachten om weer naar buiten te gaan. Laarsjes aan, zonder jas, ook geen drinken, dat kon later wel. Gaan! Fijn om te zien dat ze zo lekker konden genieten van het mooie weer, samen in eigen tuin. Bellen blazen, skeeleren en een insectenhotel maken van het tafeltje en de step.

scholen dicht corona virus

Het voelde goed om in ieder geval een vast ritme te hebben en, zoals gebleken eentje die we kunnen aanhouden en invullen met het werk dat school de komende tijd gaat komen. Want wat doen ze dat goed. Snelle informatievoorziening en goed meedenken met de situatie! En zo komen we er als gezin wel! Zoals ik op Facebook wel al aangaf; somethings gotta give. Ik ben één mens, met één paar handen. Gezien de omstandigheden, zullen er waarschijnlijk minder blogs online komen. Een weg vinden in het bloggen en deze situatie vind ik sowieso lastig.

❥ Ik blijf een HSP-er die nu de hele dag prikkels om zich heen heeft. Persoonlijk moet ik echt roeien met de energie die ik heb. Hoe zijn jullie deze eerste dag doorgekomen?

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.