Waarom je van chocolade moet genieten
In de keuken

Waarom je van chocolade moet genieten

In het recept van de chocolade cake met ganache staat het al; wie houdt er nu niet van chocolade? Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen die de regel bevestigen, maar ik ken er niet veel. En er zijn genoeg redenen waarom je van chocolade moet genieten. Pure chocolade zou zelfs bijdragen aan een betere focus, bijdragen aan je cognitieve vaardigheden, je geheugen steunen [ stimuleren van de bloedtoevoer naar de hersenen] én een positieve invloed hebben op je metabolisme. Wat wil je nog meer?

Van een heerlijke chocopasta op je brood, tot een fantastische chocoladecake en vergeet vooral ook gewoon de lekkere chocoladerepen niet! Allemaal met de fantastische eigenschappen van chocolade. Alleen niet steeds gecombineerd met een lading suiker en vet, dan doe je de goede eigenschappen meteen weer teniet. En teveel is nooit goed, maar vooral pure chocolade kan met mate echt geen kwaad. Vergeet vooral niet dat chocolade de aanmaak van endorifes stimuleert. Het gevoel van de smeltende chocolade in je mond blijft goddelijk, dat ervaart ook je lichaam zo.

Waarom je van chocolade moet genieten

Chocolade heeft een verwarmende effect, werkt kalmerend en is een bekend afrodisiacum. Cacaobonen zijn rijk aan flavanolen.  Hiervan is aangetoond dat ze de bloeddruk helpen verlagen. Dat is mooi, want hierdoor worden het risico op hartaandoeningen en een kans op een beroerte verminderd worden. Nog een fijne eigenschap van chocolade is dat het kan helpen de huid gehydrateerd te houden en beschermen tegen de zon.

Mineralen in chocolade

Chocolade bevat ook een aantal mineralen die jouw lichaam ten goede komen, waaronder mangaan, koper, zink, fosfor en magnesium. Maar wat voor rol spelen deze mineralen eigenlijk?

Mangaan –  is onder anderen nodig voor de aanmaak van kraakbeen en bot en het ondersteunt je energieniveau. Verder draagt mangaan bij aan bescherming tegen zonlicht en vervuiling.

Koper – zorgt voor een goede werking van je afweersysteem, helpt bij de vorming van pigment in je haar én speelt een rol bij de vorming van bindweefsel en botten.

Zink – spoorelement van enzymen betrokken bij de stofwisseling. Zink is onder meer nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel, en een goede werking van het afweer-/immuunsysteem.

Fosfor -een mineraal dat stevigheid geeft aan botten en tanden. Ook speelt het een rol bij de energiestofwisseling.

Magnesium – geeft stevigheid aan botten en tanden. Ook speelt het een rol bij de energiestofwisseling. Ons lichaam maakt dit mineraal niet zelf aan. We moeten magnesium daarom uit onze voeding halen.

De stoffen theobromine en cafeïne in chocolade hebben een opwekkend effect. Dus behalve op de processen in ons lichaam gemoed, heeft chocolade ook een goede invloed op je humeur! Wist jij die allemaal over iets wat zo lekker is?

❥ Wat is jouw lievelingschocolade en wat maak je er het liefst mee? Of ben jij nou net één van de weinigen die chocolade niet kan waarderen?

 

Photo by Nathana Rebouças & Simone van der Koelen on Unsplash | Bron: Voedingscentrum.nl

Reacties

reacties

Gastauteur

Sommige artikelen worden niet door mijzelf geschreven en ook niet door een vaste gastblogger. Het zijn bijvoorbeeld eenmalige gastblogs van collega bloggers of reviews die een lid van mijn team voor me geschreven heeft.

Soms zijn het verhalen van mensen die graag hun ervaringen willen delen. Om een stukje herkenbaarheid te brengen, een hart onder de riem te steken of een hart onder de riem te krijgen ♥

Wil jij zelf ook een persoonlijk verhaal delen, voel je welkom om me te mailen! Ik kijk uit naar jouw verhaal!

Misschien ook leuk

1 Reactie

  1. Nia Hayes - ShunCy zegt:

    Genieten van chocolade kan helemaal geen kwaad. Chocolade is een snoepgoed dat enorm populair is onder kinderen, maar ook onder volwassenen. Deze voedzame snack is helemaal niet slecht voor je. Het bevat namelijk veel goede voedingsstoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.