Wel of niet overstappen van zorgverzekering?
Budget en besparen Lifestyle Ouderschap

Wel of niet overstappen van zorgverzekering

Aan het einde van elk kalenderjaar sta je eigenlijk altijd weer voor dezelfde uitdagingen. Zo heb je wellicht met deadlines op je werk te maken en met een mogelijke overstap van verzekeringen. Qua verzekeringen heb je dan al snel over de zorgverzekering. Want ga je wel of niet overstappen van zorgverzekering?

Jaarlijks kiezen miljoenen Nederlanders ervoor om over te stappen. Over te stappen naar een andere zorgverzekeraar of naar een ander soort zorgverzekering. De basiszorgverzekering is voor iedereen verplicht, maar je kunt uiteraard altijd voor een goede aanvullende zorgverzekering kiezen. Doe je verstandig aan de overstap van zorgverzekering? Hier is gewoonweg geen eenduidig antwoord op te geven. Een en ander hangt van verschillende factoren af.

Wanneer is overstappen verstandig?

Elke zorgverzekeraar is vrij om een bepaalde premie voor de zorgverzekering te betalen. Dit is dan ook de reden waarom de premies behoorlijk uiteenlopen. Wellicht betaal je het komende jaar te veel geld voor je huidige verzekering. Dan is een overstap zeker interessant.

Veranderingen
Gedurende het jaar kan er heel veel gebeuren. Je kan ziek worden, in verwachting raken of een andere grote levenswijziging doorgaan. Bij dergelijke veranderingen is het belangrijk om goed naar je zorgverzekering te kijken.

Sluit je ziektekostenverzekering nog wel op je situatie aan? Of moet je – met het oog op de nieuwe situatie – voor bijvoorbeeld een andere aanvullende dekking kiezen?

Ontevreden
Ben je ontevreden over je huidige zorgverzekeraar? Dan is dat een hele goede reden om over te stappen. Online vind je vrij veel negatieve reviews over zorgverzekeraars. Ben je zelf ook ontevreden over bijvoorbeeld de service of voorwaarden? Dan is ook dat een prima reden om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Wanneer is overstappen onverstandig?

In bepaalde situaties is het ook onverstandig om over te stappen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je heel specifieke zorg nodig hebt. Lang niet alle zorgverzekeraars bieden aanvullende dekkingen voor de specifieke zorg aan. Wellicht zit je op dit moment zelfs bij de enige zorgverzekeraar die een geschikte dekking/verzekering aanbiedt.

Je hebt dus ook met de kosten van de ziektekostenverzekering te maken. Blijkt uit je berekening/vergelijking dat je nu al bij de goedkoopste partij zit? Dan is het veelal onverstandig om de overstap te maken. Dit kun je uiteraard wel om een andere reden doen. Denk hierbij aan ontevredenheid over je huidige zorgverzekeraar.

Het is goed mogelijk dat je geheel tevreden bent. Met de nieuwe premie voor het komende jaar, met je huidige zorgverzekeraar en met de voorwaarden. Ook in zo’n situatie is het uiteraard niet nodig om over te stappen.

Overstappen kost geen geld

Goed om tot slot te weten: overstappen kost geen geld. Bovendien biedt zo’n beetje elke zorgverzekeraar een overstapservice aan. Dankzij deze service heb je geen omkijken naar bijvoorbeeld het opzeggen van je huidige zorgverzekering. Aan het einde van het jaar heb je het immers al ontzettend druk. Denk aan alle kerstcadeautjes die je moet kopen. Ook het bedenken wat je voor de kerstdiners gaat maken is al aardig tijdrovend genoeg toch? Maak dus vooral gebruik van deze service.

Wel of niet overstappen van zorgverzekering?

Het is raadzaam om gedurende het jaar de veranderingen in je persoonlijke situatie en zorgbehoeften in de gaten te houden, zodat je goed voorbereid bent wanneer het in december tijd is om een weloverwogen keuze te maken.

De zorgverzekeringsmarkt is dynamisch en kan variëren, waardoor het belangrijk is om gedurende het jaar je dekking goed te evalueren en te bepalen of een overstap op dat moment gunstig is.

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.