Zo helpen speelhuisjes bij de ontwikkeling van het kind
Inspiratie Ouderschap Spelen en leren

Zo helpen speelhuisjes bij de ontwikkeling van het kind

Technologie speelt een steeds grotere rol in ons leven. Ook kinderen groeien op met veel technologische ontwikkelingen om zich heen. Het is echter belangrijk dat jouw kind ook meer tijd buiten doorbrengt, omdat dit weer voor geheel andere ervaringen en ontwikkelingen zorgt. Je kan daarom kijken naar speelhuisjes, die je in de tuin plaatst. Deze zorgen ervoor dat jouw kind zich nog meer kan ontwikkelen en uit kan groeien tot een zelfstandig mens. Maar hoe dragen deze huisjes dan bij aan de ontwikkeling? We zetten een aantal zaken voor je op een rij.

zo helpen speelhuisjes bij de ontwikkeling van je kind

Zo helpen speelhuisjes bij de ontwikkeling van het kind

Spelen in een speelhuisje bevordert de fysieke ontwikkeling van kinderen op verschillende manieren. Allereerst stimuleert het klimmen naar het speelplatform of de glijbaan de ontwikkeling van hun grove motoriek. Het vereist coördinatie, balans en kracht om deze activiteiten uit te voeren. Dit draagt weer bij aan de opbouw van spieren en verbetert de motorische vaardigheden.

Een fysieke ontwikkeling van het kind

Veel speelhuisjes zijn ook voorzien van actieve spelletjes. Denk aan het spelen van verstoppertje, een rollenspel of tikkertje. Deze fysieke activiteiten kunnen de gezondheid van jouw kind bevorderen en jou helpen om een gezonde levensstijl te ontwikkelen.

Meer sociale ontwikkelingen tijdens het spelen

Speelhuisjes zijn een ideale omgeving voor interactie en samenwerking tussen kinderen. Kinderen kunnen samen spelen, regels opstellen voor hun spelletjes en elkaars gezelschap opzoeken. Dit bevordert hun sociale vaardigheden en leert hun om te communiceren, samen te werken en conflicten op te lossen. Of het nu met broertjes en zusjes is of juist met de kinderen uit de buurt, de sociale contacten zijn er altijd.

Bovendien biedt een speelhuisje een veilige plek waar kinderen hun verbeeldingskracht kunnen uiten door middel van rollenspel. Gaan ze een restaurant runnen, een avontuurlijke expeditie ondernemen of doen alsof ze een eigen huis hebben gekocht? Alles is mogelijk met deze huisjes en kan weer bijdragen aan de beste ontwikkeling. Je staat ervan versteld hoeveel fantasie jouw kind heeft. 

De cognitieve ontwikkeling wordt aangewakkerd

Speelhuisjes kunnen ook een gunstige invloed hebben op de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Bij de huisjes hebben de kinderen namelijk een stimulerende omgeving, waardoor er meer mentale vaardigheden gebruikt moeten worden. Terwijl ze spelen, moeten kinderen problemen oplossen, nieuwe situaties en scenario’s bedenken en strategieën bedenken om hun spel te verbeteren.

Hoewel ze in eerste instantie niet doorhebben dat deze ontwikkeling plaatsvindt, kan het in de toekomst wel helpen. En wat dacht je van het ontwikkelen van de taal? De kinderen praten onderling, verzinnen nieuwe verhalen en leren nieuwe woorden.

De emotionele ontwikkeling in de tuin

Een speelhuisje is een veilige plek waar kinderen zich kunnen terugtrekken en hun emoties kunnen uiten. Dit kan vooral nuttig zijn voor introverte kinderen die tijd nodig hebben om zich terug te trekken en te reflecteren. Bovendien helpt het spelen in een speelhuisje kinderen om angsten te overwinnen en zelfvertrouwen op te bouwen terwijl ze nieuwe vaardigheden aanleren. Jouw kind zal zich veel zekerder voelen over zichzelf in de toekomst. 

❥ Wist jij dat speelhuisjes zo kunen helpen bij de ontwikkeling van het kind?

 

Photo by K F on Unsplash

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.