Spelen en leren

Digitale Detox Challenge

Alweer een week geleden is het dat deze enorme schermenverslaafde een Digitale Detox Challenge aanging. 24 Uur zonder schermen. Geen televisie, geen Ipad of telefoon. De kinderen liet ik bewust onbewust meedoen. Ik zei gewoon ‘nee’ wanneer ze om een scherm vroegen. Mijn man ontzag ik in deze. 

Het blog is mijn ding en dat ik door het PR bureau uitgedaagd word, daar kan hij niets aan doen immers. Toch leek het alsof hij ook minder zijn telefoon vast had. De aanleiding van de digitale detox challenge was trouwens erg leuk, Tanja Jess is haar eigen vlog begonnen en startte met een week Digitale Detox. “Met het hele gezin een week lang zonder beeldschermen… Het was op z’n zachtst gezegd een uitdaging.” 

Tanja Jess is al langere tijd benieuwd naar de invloeden van schermen op haar gezin en besloot het een week zonder te doen en dit te filmen. De vlog ‘Een week zonder schermen’ is de kickoff van haar nieuwe vlogkanaal dat 7 november van start zal gaan op haar Facebook pagina. De 1e vlog van Tanja Jess is 7 november online gezet op www.facebook.com/TanjaJess en is tot stand gekomen in samenwerking met Jumbo.

https://youtu.be/BksAiVXAskQ

Spellenpakket van Jumbo

Gelukkig werden wij bij onze Digitale Detox Challenge goed geholpen. Van het PR bureau ontvingen we een fantastisch spellenpakket van Jumbo ter ondersteuning. Om te voorkomen dat mijn kinderen door het bloggen en de gekregen spullen enorm verwend worden, had ik besloten om twee spellen te gebruiken voor het digitale detoxen en de andere twee in de zak van Sinterklaas te doen.

Spontane digitale detox challenge

Om heel eerlijk te zijn, had ik de spelletjes al een tijdje in huis, maar benauwde het me ook een beetje. Behalve een beetje verslaafd, is een digitale detox challenge ook niet handig. Als moeder wil je wel eens je handen vrij. Als blogger moet je zorgen dat je zichtbaar bent. Je kunt niet alles van je vindbaarheid op Google af laten hangen. Dat betekent jezelf laten zien op social media, zodat mensen bekend raken met je blog én het gezicht er achter. Daarnaast heb ik te maken met opdrachtgevers en deadlines, dus het moment van detoxen was even lastig. Tot vorige week zaterdag. Voor het slapen gaan zette ik mijn telefoon per ongeluk uit, in plaats van op de vliegtuigstand. Ik besloot dit minimaal 24 uur lang zo te laten. De nacht meetellen zou natuurlijk te gemakkelijk zijn, dus zondagmorgen acht uur dát werd het officiële startmoment. Ideaal omdat ik maandag dan wel gewoon zou kunnen werken. De kinderen heb ik niet ingelicht, wanneer ze zouden vragen of ze met een scherm mochten zou ik gewoon ‘nee’ zeggen.

Digitale Detox Challenge

Onze digitale detox

Bij het wakker worden bleek het geen automatisme te zijn om mijn telefoon aan te zetten, dat scheelde. Wel schoot me meteen iets in het hoofd en dacht heel even mijn zusje te appen. Dát mocht dus niet. De foto’s van het detoxen voor mijn blog, kon ik dus ook niet met mijn telefoon maken. Ik moest eigenlijk nog een bericht op mijn Facebook plaatsen. Dus in de ochtend drong het tot me door waar ik mijn telefoon dus eigenlijk allemaal voor nodig heb. Ook besefte ik hoe snel ik hem ‘even pak’. Verderop de dag besefte ik me vooral wat ik eigenlijk allemaal gedaan had, doordat ik niet ‘even snel’ iets op mijn telefoon ging doen. Ik merkte hoe snel ik afgeleid ben, doordat ‘even snel’ nooit ‘even snel’ is. De laptop, tablet en televisie heb ik niet gemist. De kinderen hebben eigenlijk maar één keer om een scherm gevraagd, verder hebben we spelletjes gedaan, hebben ze samen veel gespeeld met van alles en ging dat wonderbaarlijk goed. Ik vermaakte met de was en het uitzoeken van de zolder (omdat dit onze slaapkamer wordt). Het gaf een soort ruimte, een soort ontspanning.

Toch gesjoemeld

De televisie, die hebben we niet helemaal links laten liggen. Er is altijd wel een excuus, maar zo zwak ben ik niet. Het is zoals het is. We hebben met z’n viertjes traditiegetrouw het Sinterklaasjournaal gekeken. ’s Avonds hebben man en ik nog een aflevering van The Ranch gekeken. Op zondag kijken we traditioneel met z’n tweetjes op de bank, met iets lekkers nog even tv.

Fijne momentjes. Wel illegaal deze 24 uur. Al met al was de 24 uur dus op zich prima te doen, of ik het als Tanja Jess een hele week volgehouden zou hebben, alleen al zakelijk? Ik denk het niet. Met groter kinderen? Ook lastiger denk ik, dan was er zeker meer discussie ontstaan.

Hoe lang zou  jij het volhouden zonder scherm en gebruik jij als echte loedermoeder de schermen wel eens om even tijd voor jezelf te hebben? Ik hoop op jullie eerlijke antwoorden in de reacties! 

 

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

3 Reacties

  1. […] anders. Mijn plan en wens om een Digital Detox in te voeren werd steeds groter. Het blog van Marjo over dit onderwerp versterkte dat […]

  2. Heel moeilijk. Ik wil het wel, maar inderdaad.. Met een blog ben je wel afhankelijk van je schermen. Misschien kan ik eens een detox light proberen in de kerstvakantie. Ga je blog zaterdag delen in mijn overzicht van favorieten in elk geval.
    Merel onlangs geplaatst…Hormonale uitspattingen tijdens het ontzwangerenMy Profile

    1. Ben benieuwd naar je detox light. Ik ga het zeker nog eens doen op een zondag. Wat leuk dat je mijn blog gaat delen <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.