nieuwe eettafel
In de keuken Interieur en wonen

Kiezen van een nieuwe eettafel

Door Patricia – Wat kan het lastig zijn, het kiezen van een nieuwe eettafel. Wil je een andere eettafel uitzoeken, kan er veel op je af komen. Waar moet je allemaal aan denken bij het kiezen van een andere eettafel. Je keuze voor de eettafel  hangt in eerste instantie af van een aantal praktische zaken. Als je de antwoorden op een aantal vragen over je nieuwe eettafel op een rijtje zet, ben je vaak al een heel eind. Wat is er dan verder nog belangrijk. Dat is meer een kwestie van smaak en stijlvoorkeur.

Als je alleen een eettafel aan wilt schaffen, omdat je stoelen nog goed zijn, is het uitgangspunt duidelijk. De hoogte van de stoelen en het aantal stoelen wat bij je tafel moet. Ook hoe je jouw eettafel hebt staan, is van belang. Hoeveel ruimte mag hij innemen wanneer de stoelen er omheen staan én nog naar achteren moeten kunnen. En het aantal stoelen wat aan één kant moet passen, bepaald ook voor een groot deel de grootte van je tafel. De eerste praktische aandachtspunten zijn dus de afmeting en de hoogte van je tafel.

Waar moet je opletten bij aanschaf nieuwe eettafel

Behalve het goed opmeten van de ruimte, is het ook belangrijk welke vorm het beste past bij jouw situatie. Vraag jezelf af waarvoor de tafel vooral wordt gebruikt. Beslis daarna van welk materiaal de tafel gemaakt moet zijn. Dan is het een kwestie van rondneuzen, inspiratie opdoen en online kijken naar de styling van diverse tafels om te ontdekken wat bij je past.

Vorm van de tafel

Het volgende aspect wat zowel praktisch is, als met je smaak te maken heeft is de vorm van je eettafel. In de meeste gevallen wordt nog steeds voor een rechthoekige eettafel gekozen.

ronde eettafel waar op letten aanschaf eettafelMaar soms past een vierkante, ronde of ovale eettafel veel beter bij wat je nodig hebt of jouw woonsituatie. Eén van de voordelen van de rechthoekige tafel; veel ruimte voor spullen, kan ook meteen een nadeel zijn. Er kunnen vaak wel meer personen aan plaatsnemen, maar wanneer dit niet nodig is, is het weer zonde van de ruimte die de tafel inneemt.

Aan een vierkante tafel kunnen net zo veel personen zitten als aan een rechthoekige. Omdat je geen lange wand nodig hebt, is een vierkante tafel meer geschikt voor kleine ruimtes. Nog een voordeel is, wanneer je graag spelletjes speelt, dat iedereen makkelijk bij het speelbord op tafel kan.

In een smalle ruimte kun je eens kijken naar een ovalen eettafel, een speelse aanvulling op je interieur. Doordat er geen hoeken zijn, kunnen kinderen zich niet bezeren én kun je makkelijk om de tafel heen lopen. Je kunt er makkelijk extra stoelen aanschuiven, handig voor familie en vriendjes. Een nadeel kan zijn, dat deze tafel niet tegen de muur te schuiven is.

Een ronde eettafel heeft de meeste voordelen; iedereen kan elkaar aankijken, ideaal voor kleine ruimtes, ook hier zijn stoelen makkelijk aan te schuiven én kinderen kunnen zich niet bezeren aan de hoeken (nog steeds wel aan de rand of onderkant ;)) Hoeveel personen er daadwerkelijk aan kunnen schuiven hangt uiteraard af van de diameter van de tafel, dit moet je goed nakijken/opmeten.

Kiezen van een nieuwe eettafel

De volgende stap is bepalen van welk materiaal je tafel gemaakt moet zijn. Ook dit is natuurlijk een praktisch aspect. Het ene materiaal is kwetsbaarder dan het andere. En het oog wil ook wat, en daarbij moet het bij de rest van je (indien aanwezig) interieur passen.

materiaal eettafel

De diverse materialen worden ook op verschillende manieren afgewerkt, ook dit is iets om rekening mee te houden. Zowel qua look als qua gebruik van de tafel.

Wanneer je eettafel intensief wordt gebruikt heeft het een andere afwerking nodig dan wanneer er alleen rustige volwassen aan plaats zullen nemen. Als je kinderen hebt, die wel eens knoeien met eten en drinken, kies je voor een tafel die is afgewerkt met een transparante laag, niet voor een tafel van onbehandeld hout.

Doordat eikenhouten meubels worden gemaakt van massief hout, zijn ze erg robuust en sterk. Notenhout heeft zelfs nog een hogere dichtheid. Wil je een authentieke houten tafel, dan kies je voor teak met zijn grove nerf en  veel noesten. Wil je hoogglans meubels, bijvoorbeeld bij een industrieel interieur? Dan kies je voor een MDF eettafel. Verder speelt smaak hier een grote rol, omdat elk hout een heel andere uitstraling heeft.

De poten onder je eettafel

Wist jij dat elke tafelpoot even sterk is? Daarom maakt het eigenlijk niet uit wat voor poot of poten je kiest en heeft deze keuze echt met je smaak te maken!

Verder heeft de manier van gebruiken ook hier zijn invloed. denken aan het doel van de tafel. Want wanneer bij een rechthoekige tafel de poten in de hoeken zitten heb je beenruimte. Wil je er meer stoelen bij kunnen zetten dan kies je sneller voor een kruispoot in het midden. Wil je een poot die ruimtelijk oogt, kun je kiezen voor een tafel met een sledepoot of een U-poot, aan weerszijden van het tafelblad (het hoofd). Een wangpoot is helemaal dicht. Het staat ontzettend robuust en stoer, maar ontneemt twee plekken aan je rechthoekige eettafel.

Onder alle vormen tafels kan een tafelpoot in het midden. Voor een optimaal gebruik van alle zitruimte is dit ideaal. De complete rand van de tafel is immers beschikbaar. Nadeel kan zijn dat de tafel enigszins zou kunnen wiebelen én dat een tafelpoot in het midden vervelend kan zijn voor mensen met lange benen.

Online eettafel inspiratie opdoen

Als je helemaal duidelijk hebt waar je nieuwe tafel aan moet voldoen, kun je online inspiratie op gaan doen. Misschien word je daardoor nog op hele andere ideeën gebracht.

andere eethoek eettafel uitzoeken waar op letten

Je kunt, wanneer je een tafel op het oog hebt bij een online woonwinkel, een bezichtiging regelen, zodat je echt kunt kijken of de eettafel bij jou en de rest van het interieur past. Je kunt dan meteen proefzitten. Niet met je eigen stoelen (of misschien kun je eentje meenemen), maar zo heb je toch een goed beeld.

❥ Ben jij toe aan een andere eettafel? Met welke reden? Gezinsuitbreiding, ben je er helemaal zat van omdat je hem al jaren hebt, past hij niet meer bij je huidige stijl of is er een hele andere reden om te switchen naar een andere eettafel of zelfs eethoek?

 


 

Foto’s van  Sidekix MediaStephane Coudassot-Berducoutabitha turnerThought Catalog via Unsplash

Reacties

reacties

Gastauteur

Sommige artikelen worden niet door mijzelf geschreven en ook niet door een vaste gastblogger. Het zijn bijvoorbeeld eenmalige gastblogs van collega bloggers of reviews die een lid van mijn team voor me geschreven heeft.

Soms zijn het verhalen van mensen die graag hun ervaringen willen delen. Om een stukje herkenbaarheid te brengen, een hart onder de riem te steken of een hart onder de riem te krijgen ♥

Wil jij zelf ook een persoonlijk verhaal delen, voel je welkom om me te mailen! Ik kijk uit naar jouw verhaal!

Misschien ook leuk

2 Reacties

  1. Anne zegt:

    Leuk geschreven! Wat zou je aanraden als het gaat om eetkamerstoelen uitkiezen? Bijvoorbeeld luxe eetkamerstoelen, bij wat voor soort tafel passen die het beste? Natuurlijk ligt dit ook aan ieder z’n persoonlijke situatie, bijvoorbeeld met kinderen zijn luxe stoelen niet erg handig… maar wel chique!

    Anne

    1. Dat zou heel goed een volgend blog kunnen worden <3 Dank je wel voor het idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.