de blauwe planeet
Lezen

Blauwe planeet

Blauwe planeet – De wereldberoemde natuurserie van Sir David Attenborough als kinderboek! Hoe gaaf is dat! In de zee leven meer verschillende soorten planten en dieren dan waar ook op aarde. Toch hebben we betere landkaarten van Mars dan van de oceaanbodem. Bizar toch? Er valt nog zoveel te ontdekken! Ga mee op reis in dit informatief prachtige kinderboek en ontmoet wezens die je wildste fantasieën te boven gaan. 

Zwem achter otters aan door de kelpwouden en doorkruis de oneindige oceaan met de bultrugwalvissen. Voor Mar-JoYa ontdekte Levi  de waterwereld van onze Blauwe Planeet aan de hand van alle wonderbaarlijke, ontroerende en humoristische verhalen. Levi is gek op water en vraagt zich af welke dieren er allemaal in de zee leven. Dit boek geeft je een prachtig kijkje in de mysterieuze onderwaterwereld. Met prachtige illustraties van Elily Dove en teksten van Leisa Steward-Sharpe die ook voor de wat kleinere kinderen goed te begrijpen zijn.

Blue Planet II – Leisa Steward-Sharpe

Het boek neemt je mee naar de grens van het onbekende, De Diepzee. Welke dieren leven hier en hoe vinden zij voedsel of zijn ze misschien zelf een lekker hapje.

 binnenkant blauwe planeet II

In Blue Planet II kwamen dieren voorbij waarvan wij het bestaan niet wisten. Denk aan een Vampierinkvis, de Hemelkijker of een Malocosteus. Fascinerend om te zien en te lezen hoe deze wezens overleven op kilometers diepte in de oceaan.

 koraal blauwe planeet 2Vanuit het diepe onbekende brengt Blauwe planeet je ook naar de wat bekendere onderwaterwerelden. Deze heb je misschien wel eens gezien tijdens het snorkelen. Prachtige, kleurige koraalriffen. Wist je dat hier ook dieren leven die niet groter zijn dan een zandkorrel? Ook onder water hebben ze een soort bos. Dit noemen ze een Onderwaterkelpwoud. Een kelp kan wel tot 60 meter hoog worden!

Blauwe planeet – want er valt nog zoveel te ontdekken

Want niet alleen de onderwaterwereld komt aan bod, in Blue Planet II  maar ook de kust. Een plek waar 2 werelden bij elkaar komen. De functie van eb en vloed. Pinguïns, walrussen en zee-otters komen voorbij. Wat is de functie van stroming? Hoe ontstaan golven? Wist je dat golven soms wel 30 meter hoog kunnen worden? Dit is vergelijkbaar met een flatgebouw van 10 verdiepingen.

Een beter klimaat begint bij jezelf

En jong geleerd is oud gegaan. Daarom is het mooi dat het de Blauwe planeet ook uitlegt waarom je goed voor de aarde moet zorgen. Waarom de opwarming voor grote problemen kan zorgen. Wat plastic in de zee doet.

blue planet II blauwe planeet

Ieder jaar komt er meer dan 8 miljoen ton plastic in de zee. Dit komt neer op een vuilniswagen per minuut! Dieren eten dit op. Zonder dat wij het weten eten wij dit vervolgens ook weer op.

Onze planeet beschermen

Wij weten nog lang niet welke dieren er nog meer onder water leven. Bijna elke dag worden er nieuwe soorten ontdekt. Om deze dieren een kans te geven is het goed om eens na te denken over hoe jij onze planeet kan beschermen. Denk aan minder plastic gebruiken of probeer de verwarming minder hoog te zetten door een lekkere warme trui aan te trekken. Want als het niet goed gaat met onze oceanen, dan gaat het ook niet goed met ons.

Blauwe Planeet past zeker hoog in de lijst leerzame kinderboeken, waarvan kinderen meer leren dan alleen feitjes. Levi vond het heerlijk om door het boek te bladeren en op ontdekkingstocht in de oceaan te gaan. Het boek ligt naast zijn bed dus hij pakt hem regelmatig nog even voor het slapen gaan om de mooie tekeningen van de dieren te bekijken.

❥ Veel van de dieren hadden we nog nooit van gehoord. Ook schrokken we best van de hoeveelheid plastic die per jaar in zee komt. Wij hebben ons voorgenomen hier eens beter op te gaan letten. Doe jij dat ook?

 

Reacties

reacties

Gastauteur

Sommige artikelen worden niet door mijzelf geschreven en ook niet door een vaste gastblogger. Het zijn bijvoorbeeld eenmalige gastblogs van collega bloggers of reviews die een lid van mijn team voor me geschreven heeft.

Soms zijn het verhalen van mensen die graag hun ervaringen willen delen. Om een stukje herkenbaarheid te brengen, een hart onder de riem te steken of een hart onder de riem te krijgen ♥

Wil jij zelf ook een persoonlijk verhaal delen, voel je welkom om me te mailen! Ik kijk uit naar jouw verhaal!

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.