Broodje hotdog
In de keuken

Risotto DIY broodje knakworst en Witlofschotel – Aan tafel met Marjon

Door Marjon –  Jeetje, wat heb ik veel reacties gekregen op mijn vorige blog met het weekmenu voor het eten met intolerantie voor koemelk. En allemaal positief! Dat smaakt naar meer. Vrijdag hebben wij risotto gegeten. Dit gerecht eten wij nog maar een paar jaar. Het leek mij nooit wat, dat papperige rijst. Het deed mij denken aan mijn opa met zijn rijstepap. Brrrr…….. Totdat een collega ooit zei dat ze het heerlijk vond. Uiteindelijk dus toch geprobeerd en wat vonden wij, mijn man, onze oudste en ik het lekker.

Toen aten we het nog met Parmezaanse kaas, maar vanwege mijn intolerantie voor koemelk, vervang ik de Parmezaan voor Pecorino. Dit is een schapenkaas die heel veel lijkt op Parmezaan. Ditmaal betrof het een recept van Rudolph van Veen.

Eten met intolerantie voor koemelkEen heel basic recept, maar heerlijk en zo makkelijk om te maken. En, je hebt maar één pan nodig. Bij de risotto eten we altijd wel een salade. Deze keer heb ik gekozen voor een kant-en-klaar saladeschotel van de supermarkt.

Eten met intolerantie voor koemelk – een weekmenu

Zaterdag aten we quesadillas. Of, zoals wij het zeggen, Mexicaanse tosti’s. Er zijn heel veel quesadilla gerechten. Nu koos ik voor een recept van de Jumbo. Een aanrader. Weinig ingrediënten, zo klaar, iedereen die het lust en je mag het met de handen eten. Vooral het laatste is voor de kinderen een feestje. De cheddar heb ik vervangen door een plantaardige cheddar.

quesadillas, Eten met intolerantie voor koemelk

Bakte ik quesadillas voorheen nog in de pan, nu bakte ik het voor het eerst in de Opti-Grill van Tefal. We gebruiken deze Opti-Grill vrij vaak, maar ik had er nooit bij nagedacht dat ik de quesadillas er ook in kon bakken. Ideaal, want je hoeft ze niet om te draaien. Dat omdraaien levert namelijk gedoe op, tenminste, bij mij. Een groot deel van de inhoud valt er namelijk altijd uit. Nu dus niet meer! Een reden om ze toch vaker te eten.

Spinaziesalade met aardbeien

Omdat ik wist dat er veel spinazie over zou blijven, heb ik hiervan een salade gemaakt met aardbeien, uitgebakken spekjes (kant-en-klaar te koop), cashewnoten en een frambozendressing (ook kant-en-klaar te koop). Een lekkere frisse salade met een hartige twist.

Broodje hotdog

Zondag was het tijd voor een broodje hotdog. Echt zo’n zondagse maaltijd. Ik koop altijd verse knakworsten bij de supermarkt uit de koeling. Dus niet van die knakworsten uit blik. Brrrr….

Op tafel zet ik verschillende soorten sausjes, denk aan mayonaise, ketchup en curry. Maar ook andere ingrediënten, zoals zuurkool, gebakken uitjes, augurkjes en jalapeño pepers. En uiteraard zet ik ook de broodjes (puntjes) op tafel, die ik van boven insnijd. Iedereen kan dan zijn eigen broodje hotdog maken.

broodjes hotdog zelf makenEen ware traktatie voor de kinderen en ook leuk om te doen. Dit zet ik ook wel eens op tafel wanneer we bij ons een verjaardag vieren. Een grote pan met knakworsten op tafel met allerlei ingrediënten erbij en iedereen kan zijn eigen broodje hotdog maken. Een groot succes. En je hebt er zelf weinig werk van. Ook niet heel onbelangrijk.

Puntjes van Vegan Bakery

In de puntjes zit helaas koemelk. Ik heb voor mijzelf puntjes besteld bij Vegan Bakery. Een bakker die veelal gebruik maakt van plantaardige producten. Je kunt online bestellen en het wordt dan ook nog thuis bezorgd. Voor Pasen heb ik bij deze bakker ook het e.e.a. besteld, zodat ik met Pasen ook lekker brood (denk aan suikerbrood, paasstol) kon eten. Erg fijn om zo’n bakker gevonden te hebben. En daarnaast smaakt het ook nog goed.

Hutspot 

Maandag was het tijd voor hutspot, met uiteraard rookworst en spekjes. Ook doe ik er altijd nog iets van tafelzuur bij, zoals augurkjes of zilveruitjes. Tijdens het koken van de aardappels en de hutspotgroenten, voeg ik er een bouillonblokje aan toe. Dit maakt de hutspot veel smaakvoller.

Kapucijners met stroop

Daar zijn ze weer, de kapucijners. Zoals ik in mijn vorige blog al aangaf, lusten wij alle vier graag kapucijners. En als een gerecht bij het hele gezin goed in de smaak valt, dan eet je dat vaker. Dinsdag heb ik het op de manier gemaakt die onze kinderen het lekkerst vinden, namelijk kapucijners met stroop. Zeer makkelijk te maken en met 20 minuten staat het op tafel.

Woensdag witlofdag – Witlofschotel variaties

Woensdag hebben we witlofschotel gegeten. Dit gerecht is een beetje van mijn moeder, beetje van een vriendin, een beetje van de kraamhulp en beetje van mezelf. Thuis aten wij vroeger witlof met ham en kaas uit de oven. Daarbij aten we dan aardappels, gekookt of gebakken. Dat vond ik heerlijk.

Vervolgens aten we een keer witlof bij vrienden. Zij maakte het met een bechamelsaus. Dit goot ze over de witlof met ham en kaas en vervolgens in de oven. Ook dit was smullen. Toen ik net was bevallen van onze oudste, hadden wij een geweldige kraamhulp die voor ons ging koken, waaronder een witlofschotel. Zij maakte witlof met ham en kaas en legde dat bovenop een laagje zelfgemaakte aardappelpuree en dat vervolgens zo in de oven. Heerlijk!

Witlofschotel eten met intolerantie voor koemelk

Nu maak ik het zelf op de volgende manier. Aardappelpuree maken met boter, (haver)melk en kerrie en dat in de ovenschaal leggen. Gekookte witlof omwikkelen met ham, dat bovenop de aardappelpuree leggen en daarbovenop plakjes geitenkaas en vervolgens de bechamelsaus overheen gieten. Bij de bechamelsaus heb ik geraspte geitenkaas aan toegevoegd. En dat vervolgens in de oven. Zoooo lekker.

Dolle Donderdag Deal

Nog steeds is het bij ons, donderdag afhaaldag, in het kader, #steundelokaleondernemer. Vandaag hebben wij gekozen voor By Kielman. Zij hebben elke donderdag een Dolle Donderdag Deal. Dit keer was het een broodje met cowboy vlees, kaas, bbq saus en rauwkost. Het was heerlijk. Wij hebben vaker De Dolle Donderdag Deal bij By Kielman besteld en het is altijd heerlijk.

Ik kan het prima eten met intolerantie voor koemelk, want ze houden rekening met koemelk intolerantie. Op mijn broodje komt dan geen kaas, maar daarvoor in de plaats hebben ze vegan kaas. Erg fijn wanneer er mee wordt gedacht aan een intolerantie of allergie!

Het vorige blog van Marjon lees je hier – Kapucijnerschotel Quiche en Lekker Hollands

 

 

Reacties

reacties

Gastauteur

Sommige artikelen worden niet door mijzelf geschreven en ook niet door een vaste gastblogger. Het zijn bijvoorbeeld eenmalige gastblogs van collega bloggers of reviews die een lid van mijn team voor me geschreven heeft.

Soms zijn het verhalen van mensen die graag hun ervaringen willen delen. Om een stukje herkenbaarheid te brengen, een hart onder de riem te steken of een hart onder de riem te krijgen ♥

Wil jij zelf ook een persoonlijk verhaal delen, voel je welkom om me te mailen! Ik kijk uit naar jouw verhaal!

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.